Adnan Evsen Açiklamasi 'Afet Bakanligi Kurulmali'

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin yöneticilerle halkin yüzlesme zamani oldugunu belirten Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmani Adnan Evsen, kita üzerindeki en büyük depremlerin yasandigi Türkiye’nin tartismasiz bir deprem ülkesi oldugunu belirterek, Afet Bakanliginin kurulmasinin gerektigini vurguladi.

Adnan Evsen Açiklamasi 'Afet Bakanligi Kurulmali'


Depremlere karsi tedbir olusturabilmek için TBMM’nin yapacagi anayasal ve yasal düzenlemelerin, yürütmenin ve belediyelerin alacagi kararlarin, bireysel olarak ise bilinçli bireyler yetistirmenin büyük önem arz ettigini belirten Evsen, “Imar Affi: Ülkemizde bugüne kadar en az 20 defa imar affi çikarilmistir. Bugünden itibaren yeni bir imar affinin önü anayasal olarak kapatilabilir. TBMM, fay hatlarinin üzerine ev yapilmasini engelleyici hükümler getirmek için Kanun düzenlemesi yapabilir. Afet Bakanligi: Madem bu ülke bir afet ülkesi, madem bu ülke aktif tektonik hatlarin üzerinde yer aliyor, madem bugüne kadar deprem yüzünden 150 binden fazla insanimizi kaybettik; o zaman afet konusu ile dogrudan ilgilenecek, fay hatlarinin yerlerini tam olarak belirleyecek, her bir fay ve segmentin bütün özelliklerini tespit edecek bir Afet Isleri Bakanligi kurulmasi saglanabilir. Fay Yasasi: Halen taslak olarak TBMM’de bekleyen Fay Yasasi bir an evvel çikarilabilir. Afet riski olusturabilecek faylara ne kadar mesafede yaklasilabilecegi ile ilgili düzenleme yapilabilir. Sigorta Güvencesi: Binalarin, yapimindan ekonomik ömrünün sonuna kadar sigorta kapsamina dâhil edilebilecegi konusunda yasal düzenlemeler gelistirilebilir. Yerel Yönetimlerin Alabilecegi Kararlar: Sehri tehdit eden depremler basta olmak üzere dogal olaylar hakkinda bir derleme çalismasi yapilabilir. Deprem Master Plani: Sehri tehdit eden faylarin çalismasi yapilabilir. En yakin fay zonundan baslayarak sehri etkilemesi muhtemel olan bütün faylar Deprem Master Plani kapsaminda çalisilabilir. Fay hatlarinin oldugu alanlar imar disi birakilabilir. Bu alanlar günübirlik mesire yerleri, park ve bahçe olarak düzenlenebilir. Sivilasan zeminler afet riski altindaki alanlar olarak ilan edilebilir. Dere yataklarinin oldugu yerlere imar izni verilmeyebilir. Uzman Danisman: Elbette ki belediye baskanlarinin bütün dogal tehdit ve riskleri bilme zorunlulugu yoktur. Ama madem bu sehrin düzgün yönetilmesi adina aday oluyor, o zaman is baskalasir. Belediye baskan adayimiz sehri tehdit eden en büyük afet riski neyse o konu üzerinde de bilgi sahibi olmalidir veya uzman bir danisman ile birlikte çalismalidir. Bireysel Tedbirler: Deprem riski yüksek bir ülkede yasiyor olmanin bilinciyle deprem ile ilgili en temel bilgileri ögrenmemiz gerekiyor. Merkezî hükümetten ve yerel yönetimlerden deprem öncesi yapi stokunun güçlendirilmesi yönünde talepte bulunabiliriz. Bu husus baskan adayina oy vermenin en temel sebepleri arasinda sayilabilir” ifadelerini kullandi.

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, 31 Mart 2024 Pazar günü yerel yöneticileri seçmeden önce sehrimize, ilçemize, mahallemize, sokagimiza, evimize gelecek olan milletvekillerine, belediye baskan adaylarina, siyasi kisiliklere depreme karsi tedbir olusturmak ve olasi zararlarini azaltmak için vatandaslar tarafindan yukarida belirtilen hususlardaki planlarinin ne oldugu sorulmasi gerektigini vurguladi.
Kaynak: İHA