Gökhöyük'ün 'Süt Makinesi' Jersey Inekleri Açiklamasi Yedigi Yemi En Çok Süte Onlar Çeviriyor

Amasya’da TIGEM bünyesindeki Gökhöyük Tarim Isletmesi’nde yetistirilen jersey irki inekler, ürettigi bol ve birinci sirada gelen kaliteli sütü nedeniyle ‘süt makinesi’ olarak adlandiriliyor. Diger irklarla karsilastirildiginda yedigi yemi en çok süte çeviren bu ineklerden günde ortalama 22 litre süt sagimi gerçeklesiyor.

Gökhöyük'ün 'Süt Makinesi' Jersey Inekleri Açiklamasi Yedigi Yemi En Çok Süte Onlar Çeviriyor


“Bunlara ‘süt makinesi’ diyebiliriz”

Sütünün yag orani yüzde 5 civarinda ve proteini çok yüksek olan jersey irkinin cüsse olarak daha küçük görünmesine ragmen diger irklara göre yemi az tükettigi halde çok miktarda süt verimi sagliyor. Gökhöyük Tarim Isletmesi Müdürü Muhammet Altiparmak, “Laktasyonda 6 bin litreye kadar süt vermektedir. Isletmemizde günlük ortalama süt verimleri 22 litre. Bunlara ‘süt makinesi’ diyebiliriz. Çünkü bu inekler yedigi yemi en çok süte çeviren bir irk” dedi.



Gebe düve ve damizlik satislari var

Bin 157 jersey irki büyükbasin bulundugu isletmede 410 sagilir inekten elde edilen sütlerin günlük satildigini anlatan Muhammet Altiparmak, “Yetistirdigimiz sigirlara talep çok. Gebe düve olarak satisi yapiyoruz. Bunun yaninda erkek damizlik satislarimiz da devam ediyor” diye konustu.



Buzagilara özel bakim

Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü’ne (TIGEM) bagli isletmede dogan buzagilar özel bölmelerde yetistiriliyor. Beslenmeleri ve takipleri veteriner hekimlerin gözetiminde gerçeklestiriliyor.
Kaynak: İHA