Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Türkiye Yüzyilinda Teröre, Is Birlikçilerine, Organize Suç Örgütlerine Yer Yoktur'

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, "Türkiye Yüzyilinda; teröre, onlarin is birlikçilerine, zehir tacirlerine, organize suç örgütlerine, suçta kibirlenenlere yer yoktur. Kim olursa olsun, bu yapilarin hiçbiri devletimizden ve aziz milletimizden güçlü degildir" dedi.

Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Türkiye Yüzyilinda Teröre, Is Birlikçilerine, Organize Suç Örgütlerine Yer Yoktur'
Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, çesitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldigi Izmir’de basina kapali düzenlenen ‘Türkiye’nin Huzuru’ güvenlik toplantisina katildi.

Balçova’da bulunan bir otelde düzenlenen toplantinin ardindan Bakan Yerlikaya, basin açiklamasinda bulundu. Yerlikaya, “Bu toplantilarimizin tasidigi en büyük anlam, vermek istedigimiz mesaj sudur: Türkiye Yüzyilinda; teröre, onlarin is birlikçilerine, zehir tacirlerine, organize suç örgütlerine, suçta kibirlenenlere yer yoktur. Kim olursa olsun, bu yapilarin hiçbiri devletimizden ve aziz milletimizden güçlü degildir. Huzur ve güveni tesis etmek, binlerce yillik devlet gelenegimizin en temel vasfidir. 600 bin personeliyle gece gündüz, canla basla çalisan Içisleri Bakanligi ailesidir. 4 Haziran-1 Kasim tarihleri arasinda Izmir’in daha huzurlu, daha güvenli olmasi için yapilan çalismalari sizlerle paylasacagim. Çarsimizda, sokaklarimizda evine helal lokma götürmek için çalisan vergisini ödeyen, esnafimiza musallat olan organize suç örgütleri huzur ve güvenligimize zarar veriyor. Cumhurbaskanimizin ifadeleriyle “Bu sehir eskiyalarinin” isledigi suçlar yanlarina kar kalamaz, kalmayacaktir. Hepsini tek tek adalete teslim etmekte kararliyiz. Bu amaçla da son 150 günde, Izmir’de organize suç çetelerine yönelik düzenlenen 41 operasyonda 184 süpheli sahis gözaltina alindi. 66 süpheli sahis tutuklanmistir” dedi.



Zehir tacirlerine yönelik 10 bin 84 operasyon gerçeklestirildi

Zehir tacirlerinin hayatlarini zehirleme konusunda kararli olduklarini ifade eden Bakan Yerlikaya, “Izmir’de zehir tacirlerine yönelik 10 bin 84 operasyon gerçeklestirdik. Bu operasyonlarda 12 bin 581 süpheli sahis gözaltina alindi. Bin 18 kisi tutuklanmistir. Gelecegimizi, göz aydinligi çocuklarimizi zehirlemeye çalisanlara hayati zehretmeye kararliyiz. Bir çocugumuzu, bir evladimizi dahi bu uyusturucu belasindan kaybetmeye tahammülümüz yok. Düzensiz göçle mücadele ve göçmen kaçakçiligi organizatörleriyle de mücadelemiz araliksiz devam ediyor. Ne sinirlarimizdan bir göçmenin geçmesine ne de sinirlarimizdan baska bir ülkeye göçmen geçisine asla izin vermeyecegiz. Bu kapsamda, düzensiz göçle mücadelemizde Mobil göç noktasi adini verdigimiz araçlarimizi devreye soktuk. Mobil göç noktasi uygulamasi, stratejimizde yer alan, ‘Sahayi daraltma ve sinir disi süreçlerini hizlandirmaya’ yönelik bir çalisma. Pilot il olarak 19 Temmuz 2023 tarihinde, ilk kez Istanbul’da uygulamaya basladik. Bugün itibariyla ise Izmir’de; 8 mobil göç noktasi aracimiz hizmet veriyor” ifadelerine yer verdi.

Düzensiz göçmenle mücadele çalismalari

Izmir’in düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçiligi organizatörleriyle mücadelede stratejik bir sehir oldugunu aktaran Bakan Yerlikaya su bilgileri verdi:

"Izmir’de bu kapsamda, son 150 gün içerisinde göçmen kaçakçiligi organizatörlerine yönelik 322 operasyon düzenlendi.

Bu operasyonlar sonucunda 455 süpheli sahis gözaltina alindi, 240 organizatör ise tutuklanmistir. 15 bin 217 düzensiz göçmen yakalandi. Bunlarin 9 bin 512’si sinir disi edildi. Digerlerinin sinir disi islemleri devam etmektedir. Daha henüz 2 hafta önce Kalkan operasyonlarimiz kapsaminda Basmane’de düzenledigimiz operasyonda 309 düzensiz göçmen yakaladik. Basmane bir bakima Izmir’in tarihidir. Basmane’nin her sokaginda, her caddesinde, her mahallesinde, huzuru ve güvenligi tesis etmek temel görevimizdir."

“Suçlularin toplum içerisinde dolasmasina izin vermeyecegiz”

Huzuru bozan kisilere yönelik yapilmasi gerekenler konusunda çagrida bulunan Bakan Yerlikaya, "Bir önemli husus da ifade almaya ve yakalama emri olanlara yönelik mücadelemizdir. Izmir’de buradan ifade almaya çagrilan vatandaslarimiza bir çagrida bulunmak istiyorum. Eger ifade alinmaya çagrildiysaniz, lütfen ifadenizi gidip verin ve adaletin tecellisine yardimci olun. Bunu yapmadiginiz takdirde maddi ceza ile de karsi karsiya kalirsiniz. Bizim güvenlik birimlerimiz ifade almaya çagrilan vatandaslarimizi 3 kere arayarak ifade vermeye davet ediyor. Bu arama ve çagrilara ragmen yine gelmiyorsa kendilerine nezaket içerisinde eslik ederek ifade almaya götürüyoruz. Bir diger çagrimiz da suç isleyip adaletten kaçabilecegini düsünenleredir. Sizleri yakalayip adalete teslim etmek aziz milletimize en büyük borcumuzdur. Sizler için tek seçenek ise teslim olmaktir. Hirsizlik yapmis, dolandiricilik yapmis suçlularin toplum içinde dolasmasina izin vermeyecegiz. Buradan bir çagri da Izmirli kardeslerime yapmak istiyorum. Huzurumuza ve güvenligimize kasteden her kim olursa, size bir telefon kadar yakiniz. Hemen 112’yi arayin ve bize bildirin. Aziz milletimiz duasini ve destegini bizlerden esirgemedigini biliyoruz. Sehirlerimiz suç yapilarinin tamamindan en kisa zamanda temizlenecektir" seklinde konustu.



Izmir’deki 10 suçtan 9’u aydinlatiliyor

Izmir’de yilin ilk 10 ayina bakildiginda asayis konusunda iyi yolda olunduguna deginen Yerlikaya, "Yilin ilk 10 ayina baktigimizda iyi yoldayiz, ama iyiyiz deyip rehavete kapilmiyoruz. Bir suç islenmezse en kisa vakitte aydinlatmaliyiz. Izmir’de asayis suçlarinda her 10 suçun 9’unu hatta 9’dan da fazlasini aydinlatiyoruz" açiklamasina yer verdi.

"10 yilin üstündeki araçlarimizi yenileyecegiz"

Izmir’e bakanlik olarak yapacaklari desteklerinin oldugunu söyleyen Bakan Yerlikaya sözlerine söyle devam etti:

"Tekrardan biz söz aldik, 2 ay sonra yine Izmir’deyiz. 2024’ün ilk aylarinda geldigimizi degerlendirecegiz ve paylasacagiz. 10 yilin üstündeki araçlarimizi yenileyecegiz. Yunus sayilarini ayni sekilde trafik memurlarin sayilari açisindan görünürlügümüzü arttiracagiz. Araç sayisi olarak da motor sayisi olarak da sayi artacak. Izmirli hemserilerimizden bir ricamiz var. Hemserilerimizden bulunduklari yerlerde gördükleri duyduklarini özellikle göçmen organizatörleri, ‘Izmir’imizde görmek istemiyoruz’ dediklerinizi büyük küçük demeden 112’ye bildirin ki bakin biz nasil hakkindan gelecegiz."

Toplantiya, Izmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag, Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Aktas, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyildiz, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, ilçe Kaymakamlari, güvenlik güçleri ve siyasi parti il temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA