Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, KKTC Basbakani Üstel Ile Bir Araya Geldi

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde Basbakan Ünal Üstel ile görüstü.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, KKTC Basbakani Üstel Ile Bir Araya Geldi
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurulusunun 40. yil dönümü dolayisiyla baskent Lefkosa’da bulunan Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, temaslarina devam ediyor. Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, KKTC Basbakani Ünal Üstel ile bir araya geldi.

Yilmaz görüsmede yaptigi konusmada, KKTC’nin tarihinde önemli bir dönüm noktasi olan cumhuriyet coskusunu paylasmaktan mutluluk duydugunu söyledi.

Türkiye’nin iki devletli çözüme desteginin tam oldugunu ifade eden Yilmaz, yapici tarafin hep Türk tarafi oldugunu ancak yapici olmayanlarin yasal olmayan sekilde AB’ye alindigini belirtti.

Yilmaz, “Hiçbir sorun çözümsüz degildir, bu sorun da çözülecek ancak çözüm; adadaki gerçeklere göre bulunmalidir” ifadelerini kullanarak, KKTC ile birlikte yürütülen kalkinma mücadelesinin de devam ettigini, bu çerçevede Mali ve Ekonomik Isbirligi Anlasmasinin önemli oldugunu söyledi.



KKTC tarafinin sagladigi destek ve uyumlulugun da anlasmanin verimliligini artirdigini ifade eden Yilmaz, bunun meyvelerinin de Ercan Havalimani konusunda oldugu gibi alindigini belirterek, Ercan Havalimani’ni “basari hikayesi” olarak niteledi. Su projesi sonrasi Ercan’in önemli bir adim oldugunu belirten Yilmaz, Su Master Planini da çok önemli gördüklerini, 17 bin hektar alanin sulamaya açilacagini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi binasinin da gelecek yil tamamlanacagini ifade eden Yilmaz, e-devlet projesinin de önemli bir proje oldugunu, Kibris Türk halki için kamuda verimliligin artacagini kaydetti.

Ulastirmada da büyük is birligi yapildigini, 630 kilometre yol yapiminin devam edecegini ifade eden Yilmaz, saglik, egitim her alanda is birliginin sürdügünü, elektrikte de Türkiye ve dünyaya baglanma imkani saglanacagini, yenilenebilir enerjinin ülkenin önünü açacagini belirtti.

Pile-Yigitler yolundaki çalismalari da takdir ettiklerini ifade eden Yilmaz, Rumlarin uzlasmaz adimlarinin bosa oldugunu söyledi, KKTC’nin yeni yasini tebrik etti ve sehitlere ve gazilere sükranlarini sundu.

“Anavatan’a ne kadar tesekkür etsek azdir”

Basbakan Üstel de, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100., KKTC’nin 40. yilini kutladiklarini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Cumhurbaskani Erdogan’in KKTC’ye açtigi yollari, kapilari sonuna kadar zorlayip içeriye gitmeye çalistiklarini söyledi.

BM’deki çagrilar sonrasi Türk Devletleri Teskilati üyeligi ve Azerbaycan ziyaretine isaret eden Üstel, bu gelismeleri KKTC için tarihi olarak niteledi.

Azerbaycan ve Türkiye’nin de bugün en üst düzeyde cumhuriyet bayramina katilim gösterdigini ifade eden Üstel, Kibris’ta iki devlet vurgusu yaparak, Güney Kibris’in engellemelerine ragmen KKTC’yi gelistirmek için çalistiklarini söyledi.

Mali Isbirligi Protokolleri ile ülkeyi gelistirmeye çalistiklarini, Su projesinin büyük bir nimet oldugun, Elektrik projesinin de ikinci büyük proje olacagini ifade eden Üstel, yesil enerji yolunun önünün de açilacagini belirtti.

Ercan Havalimani’nin açilmasinin KKTC için çok olumlu oldugunu, ekonominin olumlu yönde ilerledigini, egitimde ve turizmde de daha iyi noktalara gideceklerini belirten Üstel, “Anavatan’a ne kadar tesekkür etsek azdir” dedi.

Baris Harekati’nin seneye 50’nci yilinin olacagini, Gazze’de çocuklarin ölmesine dünyanin seyirci kaldigini ifade eden Üstel, “Biz de bu saldirilara maruz kaldik, Gazze’de de bu saldirilarin durmasi için ne BM ne AB agzini açmiyor” ifadelerini kullandi. Pile’de BM’nin tutumunu gördüklerini ifade eden Üstel, Gazze’de savasin durmasini dünyaya mutluluk gelmesini temenni etti.
Kaynak: İHA