AB'den Dijital Schengen Vizesine Yesil Isik

Avrupa Birligi (AB) Konseyi, Schengen vizesi için dijitallesmeyi öngören tasariya yesil isik yakti. Buna göre Schengen vize basvurulari internetten yapilacak, vizeler dijital olarak verilecek.

AB'den Dijital Schengen Vizesine Yesil Isik
Ispanya’nin AB Konseyi Dönem Baskanligi bünyesinde yapilan toplantida Schengen vizesi için dijitallesmeyi öngören tasariya onay verildi.

Buna göre Schengen vize basvurulari internetten yapilacak, vizeler dijital olarak verilecek.

AB Konseyi’nde toplantilara baskanlik eden Ispanya Içisleri Bakani Fernando Grande-Marlaska Gomez yaptigi açiklamada, yeni alinan karar sayesinde hem AB vatandaslari hem de Schengen bölgesine gelmek isteyen turistler için büyük bir kolaylik saglanacagini belirtti.



Konsolosluga sadece ilk basvuruda gidilecek

Gomez, “Bir AB vize platformu kurulacak. Birkaç istisna disinda Schengen vize islemleri bu platformdan yürütülecek. Bu platformda ilgililerin bilgileri, dokümanlari bulunacak ve vize harç ödemeleri yapilabilecek. Bir kisi konsolosluga sadece ilk kez ve sistemde kayitli degilse gidecek, sonrasinda basvurularini dijital platformdan yapabilecek. Mevcut vize etiketlerinin yerini ise dijital barkod sistemi alacak” ifadelerini kullandi.

Teknik çalismalar bitince karar yayinlanacak

AB Konseyi’nde alinan karara ragmen uygulama hemen yürürlüge girmeyecek. Teknik çalismalarin tamamlanmasi sonrasi kararin AB Resmi Gazetesi’nde yayinlanmasi ve 20 gün sonra yürürlüge girmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA