AB'den Gazze'de Çatismalara Derhal Ara Verilmesi Çagrisi

Avrupa Birligi (AB) tarafindan insani yardimlarin Gazze halkina güvenli bir sekilde ulastirilabilmesi için çatismalara derhal ara verilmesi çagrisinda bulunuldu.

AB'den Gazze'de Çatismalara Derhal Ara Verilmesi Çagrisi
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 7 Ekim’den bu yana devam ederken, Avrupa Birligi (AB) Gazze Seridi’nde çatismalara derhal ara verilmesi çagrisinda bulundu. AB tarafindan yapilan yazili açiklamada, Gazze Seridi’nde derinlesen insani krizden ciddi endise duyuldugu belirtilerek, “AB, insani yardimin Gazze halkina güvenli bir sekilde ulasabilmesi için çatismalara derhal ara verilmesi, sinir geçislerinde kapasitenin arttirilmasi ve özel bir deniz yolu da dahil olmak üzere insani yardim koridorlarinin olusturulmasi çagrilarina katiliyor” denildi.

Israil’in uluslararasi hukuk ve uluslararasi insancil hukuka uygun olarak kendini savunma hakki oldugu yinelenen açiklamada, “AB, insani yardim koridorlari ve insani ihtiyaçlara yönelik duraklamalar da dahil olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin alinmasi suretiyle insani yardimlarin ihtiyaç sahiplerine hizli, güvenli ve engelsiz bir sekilde ulastirilmasi çagrisinda bulunuyor. Bu baglamda 9 Kasim’da Paris’te düzenlenen insani yardim konferansinin sonuçlarini memnuniyetle karsiliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Tüm rehinelerin derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasi için Hamas’a da çagrida bulunulan açiklamada, “Uluslararasi Kizil Haç Komitesi’nin (ICRC) rehinelere erisimine izin verilmesi büyük önem tasimaktadir. Sivillerin çatisma bölgesini terk etmelerine izin verilmelidir. Bu çatismalar hastaneleri ciddi sekilde etkilemekte ve siviller ile saglik personeline korkunç zararlar vermektedir. AB, uluslararasi insancil hukukun hastanelerin, tibbi malzemelerin ve hastanelerdeki sivillerin korunmasini sart kostugunu vurgular. Ayrica hastanelere en acil tibbi malzemelerin derhal tedarik edilmesi ve acil tibbi bakima ihtiyaç duyan hastalarin güvenli bir sekilde tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu baglamda Israil’i sivillerin korunmasini saglamak üzere azami itidal göstermeye çagiriyoruz” denildi.

Açiklamada, AB’nin Gazze halkina sürekli bir yardim akisi saglamak ve gida, su, tibbi bakim, yakit ve barinaga erisimi kolaylastirmak üzere uluslararasi ortaklar, BM ve diger kuruluslarin yani sira bölge ülkeleriyle yakin bir sekilde çalismaya devam edecegi aktarildi.
Kaynak: İHA