Türkiye'de Ilk Bitki Hastanesi Konya'da Açildi

Konya Gida ve Tarim Üniversitesi (KGTÜ) bünyesinde faaliyet gösterecek ve bölge çiftçisine açik olacak ilk bitki hastanesi niteligindeki Türkiye’deki ilk Tohum ve Bitki Sagligi Klinigi düzenlenen törenle açildi.

Türkiye'de Ilk Bitki Hastanesi Konya'da Açildi
Konya Gida ve Tarim Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösterecek olan, ilk bitki hastanesi niteligindeki Tohum ve Bitki Sagligi Klinigi açildi. Tohum ve Bitki Sagligi Kliniginde tarimsal üretimdeki hastaliklar, üretim rekoltesi için çalismalar, bitkinin sorunlarini ve susuz tarimla ilgili ortaya çikan sorunlara karsi arastirma yapilacak.

“Tohum ve Bitki Sagligi Klinigimiz önemli düzeyde AR-GE potansiyeline olacaktir”

Üniversitenin konferans salonundaki açilis töreninde konusan klinigin kurucusu Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Hastaliklari Uzmani, Tarim ve Iklim Degisiklikleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtulus Bastas, “Basta Iç Anadolu Bölgesi olmak üzere ülkemizde genis bir uygulama alanina sahip olmasi ülkemizde yürütülen çalismalarda baska bir çalismanin su ana kadar belirlenmemis olmasi nedeniyle de Tohum ve Bitki Sagligi Klinigimiz önemli düzeyde AR-GE potansiyeline olacaktir. Tohum ve Bitki Sagligi Klinigi öncelikle bölgemizde ve Türkiye genelinde farkli bitkilerde büyük sorunlar olusturan hastalik etmenlerinin durumunun belirlenmesi, tohumluk materyallerde bulunan patojenlerin belirlenerek bunlara uygun mücadele teknolojilerinin gelistirilmesi ve buradan elde edilecek sorunlarla günümüz kosullarina günümüz teknolojilerine uygun olan yapinin olusturulmasi amaçlanmaktadir” dedi.



“Son derece basarili sonuçlarimiz var”

Prof. Dr. Kubilay Kurtulus Bastas, “Iklim degisikligi günümüzün en büyük sorunlarindan ve tehditlerinden birisidir. Küresel isinmaya bagli olarak olusan sicaklik artislari ve bunun dolayisiyla kuraklik sorunlari giderek artmaktadir. Bu sunu göstermektedir: Önümüzdeki yillar içerisinde tarimsal yapimizi farkli yönlerde degistirmemiz ve bununla ilgili yeni teknolojileri gelistirmemiz gerekmektedir. Bunlar içerisinde de yeni teknolojilerde akilli tarim uygulamalari, derin ögrenme, yapay zeka uygulamalari ve iklim degisikligiyle mücadeleye yönelik özel tekniklerin kullanimi gerekmekte. Iste laboratuvarimiz bu klinigimiz bunlar için de özel arastirmalar gerçeklestirecektir. Konya’nin çok özel kurak veya daha farkli bitkilere sahip alanlarindan örnekler aldik. Buradan yaklasik 4 bin civarinda yeni özel bakteri elde ettik ve bu bakterileri bitki hastaliklarina karsi kurakliga karsi iklim degisikliginden olusan streslere karsi kullanabilir miyiz denedik. Ve buradan büyük bir mutlulukla da söyleyebiliriz ki son derece basarili sonuçlarimiz var. Artik bunlar ticari olma asamasina kadar geldi. Tabii bundan bir sonraki asamamiz elde ettigimiz bu mikroorganizmalari bu faydali bakterileri, faydali mikroorganizmalari nano teknolojik yöntemlerle bitki üzerinde daha etkili bir sekilde nasil kullanabiliriz arastiriyoruz. Bunda da bir bayagi bir yol almis durumdayiz ve bundan kastimiz sudur: Faydali bakteriyi elde ederiz. Bitki üstüne verdikten bir süre sonra bakteri canliligini kaybetmeye baslayabilir. Çünkü kurak ve sicak kosullara tabiyiz. Ancak yeni nano teknolojik yöntemlerimizle bitkinin yüzeyinde bu faydali mikroorganizmalari daha uzun süre tutabilecek ve etkililiklerini arttirabilecek düzeyleri yapabilecegiz” seklinde konustu.



“Bu hastaliklar bir beladir, tarimin çöküsüdür ya da hastaligi def edersek kurtulusudur”

Klinigin açilmasinda emegi geçenlere tesekkür eden PANKOBIRLIK Genel Baskani ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Ramazan Erkoyuncu, "Bu hastaliklar bir beladir, tarimin çöküsüdür ya da hastaligi def edersek kurtulusudur. O yüzden çok önemlidir. Bütün bu dogaçlama söylediklerimin neticesinde insallah umuyorum ki üniversite çok daha öteye gider. Çok basit gelebilir ama bir laboratuvar ortaminda, birisi iste mikrobu bulmus bakteriyi bulmus, faydaliyi zararliyi ayirmis. Hasta bir kök çürüklügü iyilesmis. Hakikaten çok etkilendim ben. Bazilarina göre siradandir ama bana göre çok önemli. Bütün marifet ise bundan sonraki nedir biliyor musunuz? Bütün mesele bundan sonrasini üniversite, kurum is birligini çok saglikli hale getirmek lazim. Her sey yapilir iyi niyet çerçevesinde helal ve hukuklu, akla yatan her sey yapilir, uygulanir. Bazen denersin ama AR-GE dedigin sey de bu basarili bir sonuca gitmek, saglikli bir sonuca gitmek. Çok saglikli sonuçlar alabiliriz” diye konustu.

Baskan Erkoyuncu, "Çiftçilerimizin ürünlerindeki tedavilerde disa bagimliligini bitirecek çalismalarin yapilacagi, bitkilerdeki hastaliklarin teshisini ve tedavisini ön planda tutarak, çiftçiye yol gösterecek, en önemlisi tarimsal üretimde ürün kayiplarini engelleyecek olan Tohum ve Bitki Sagligi Klinigi’nin açilisini Konya Gida ve Tarim Üniversitemizde gerçeklestirdik. Tüm çiftçilerimizi her türlü ürün hastaliginda buraya davet ediyorum. Hepimize hayirli olsun" dedi.

Konusmalarin ardindan klinigin açilisi kurdele kesilerek yapildi. Erkoyuncu, klinigi gezerek çalismalar hakkinda yetkililerden bilgi aldi. Programa, Konya Gida ve Tarim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA