2 Kilo 94 Gramlik Mango Üreticisine 10 Bin TL Kazandirdi

Antalya’nin Alanya ilçesinde düzenlenen "avokado ve mango" temali 2. Alanya Tropikal Meyve Festivali basladi. Festivalde ürününe güvenen 12 çiftçinin katildigi yarismada 10 bin TL, 7 bin TL ve 5 bin TL’lik ödüller belirlendi. 10 bin TL’lik büyük ödülün sahibi ise 2 kilo 94 gramlik mangosu ile Mustafa Kaya adli çiftçi oldu.

2 Kilo 94 Gramlik Mango Üreticisine 10 Bin TL Kazandirdi
Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odasi, Alanla Ziraat Odasi ve Alanya Avokado Üreticileri Birliginin katkilariyla düzenlenen festivalde ilçede üretimi yapilan 32 çesit tropikal ürünün fidesi, meyvesi ve meyvelerden üretilen ürünler ziyaretçilerin begenisine sunuldu.

Festivalin açilisinda konusan Antalya Valisi Hulusi Sahin, bu ürünlerin Alanya’da üretilmesinin üreticinin emeginin sonucu oldugunu belirterek, "Bu cazibesi yüksek katma degeri de çok yüksek ürünlerin Alanya’ya bölgede üretilmesi ekonomik olarak bir yere gelmesi üreticilerin emegi gerçekten büyük. Çünkü bunlar bu cografyaya yabanci ürünler. Bunlari bu bölgelerde üretmeniz gerçekten büyük bir basari. Alanyali çiftçilerimiz gerçekten büyük bir basari saglamislar. Tropik meyvelerin katma degeri ve getirisi çok yüksek. 2.’si gerçeklesen bu festivaldeki yildiz 2 ürün var. Mango ve avokadonun pazar paylari da hizlica yükseliyor. Gelecekte çok iyi noktaya gelecekler ve hatta özellikle mangonun, muzu geçme potansiyeli var. Buradan üreticilere sesleniyorum; muz potansiyel olarak son noktasina geldi. Doyum noktasina ulasti ama mangoda yüksek bir potansiyel var. Bunu degerlendirelim. Mangonun bir güzelligi daha var. O da suyu çok cimri kullaniyor. Muz gibi suyu hoyratça kullanmiyor. Biliyorsunuz sadece üretmek kazanmak çözüm degil de sürdürülebilir de degil. Biz sürdürebilir tarimiz benimsemeli ve çözümler üretmeliyiz. Mango sürdürülebilir tarim açisindan suyu tasarruflu kullandigi için de kiymetli bir ürünüdür" dedi.



“Hedefimiz, tüm tropikal meyvelerin Türkiye’nin her bir vilayetine ulasmasidir.”

3 gün sürecek renkli festivalin Alanya’daki yerel halk, çiftçiler, esnaf ve misafirlerin katilimiyla dolu dolu geçecegini söyleyen Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel ise, hedeflerinin bölgede yetisen tropikal meyvelerin hem çiftçilere hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine katki saglamasi oldugunu kaydetti.

Yücel, "Festivalde 38 farkli tropikal meyve yetistiriciligi sergileniyor, bunlardan 18’i ekonomik olarak önemli bir konuma ulasmis durumda. Geçen yil avokado temasiyla basladigimiz festivalde bu yil avokado ve mango temasini ele aliyoruz. Gelecek yillarda ise bu temalari çesitlendirerek festivali daha da gelistirecegiz. Hedefimiz, Alanya’da yetisen tüm tropikal meyvelerin Türkiye’nin her bir vilayetine ulasmasidir. Bu festivalle birlikte, muzun ülkemizdeki yayginligina benzer bir sekilde Alanya’nin tropikal meyveleri de tüm evlere girecektir" ifadelerini kullandi.

Konusmalardan sonra stantlari gezen protokol üyeleri ürünleri tatma imkani buldu. Üreticilerden de bilgi alan Vali Hulusi Sahin ürünleri yakindan inceledi. Festivalin ilk günü etkinlikleri yapilan En Agir Mango Yarismasi ile son buldu. Ürününe güvenen 12 çiftçinin katildigi yarismada 10 bin TL, 7 bin TL ve 5 bin TL’lik ödüller belirlendi. 10 bin TL’lik büyük ödülün sahibi ise 2 kilo 94 gramlik mangosu ile Mustafa Kaya adli çiftçi oldu. 2 Kilo 92 gram ile 2. Abdurrahman Yildirim 7 bin TL’lik ödülü, 1 kilo 944 gram ile de Duran Yildirim 5 bin TL’lik ödülün sahibi oldu.

Etkinlige Antalya Valisi Hulusi Sahin, Alanya Kaymakami Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel, MHP Basdanismani Hüseyin Sözlü, Antalya Tarim ve Orman Il Müdürü Sahin Firat Erkal, Alanya Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ile bazi kurum temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA