Türkiye Garanti Bankasi Üçüncü Çeyrek Finansal Tablolarini Açikladi

Türkiye Garanti Bankasi, 2023’ün 9 ayina iliskin finansal sonuçlarini açikladi. Banka’nin konsolide finansal tablolarina göre, yilin ilk 9 ayinda, net kâri 57 milyar 583 milyon 994 bin TL oldu. Aktif büyüklügü 1 trilyon 976 milyar 326 milyon 993 bin TL seviyesinde gerçeklesirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla sagladigi destek ise 1 trilyon 445 milyar 386 milyon 493 bin TL oldu.

Türkiye Garanti Bankasi Üçüncü Çeyrek Finansal Tablolarini Açikladi


Garanti BBVA’nin Cumhuriyet’in yeni yüzyilinda da ekonomik kalkinmaya güçlü destegi devam edecek. Türkiye Garanti Bankasi A.S., 30 Eylül 2023 tarihli finansal tablolarini açikladi.

Banka’nin konsolide finansal tablolarina göre, yilin ilk 9 ayinda, net kâri 57 milyar 583 milyon 994 bin TL oldu. Aktif büyüklügü 1 trilyon 976 milyar 326 milyon 993 bin TL seviyesinde gerçeklesirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla sagladigi destek ise 1 trilyon 445 milyar 386 milyon 493 bin TL oldu. Fonlama bazini dinamik bir sekilde yöneten Garanti BBVA’nin fonlama kaynaklari içindeki en büyük agirligi yüzde 73 ile müsteri mevduatlari olusturmaya devam etti. Müsteri mevduat tabani yilin ilk 9 ayinda yüzde 58 büyüme ile 1 trilyon 435 milyar 159 milyon 433 bin TL oldu. Güçlü sermaye odagini koruyan Bankanin sermaye yeterlilik orani yüzde 16.5, özkaynak kârliligi yüzde 41.1, aktif kârliligi ise yüzde 4.5 seviyelerinde gerçeklesti.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug, “2023 yilinin ikinci çeyreginde regülasyonlarla uyumlu olarak bilançomuzu yönettik. Bu çerçevede bankamizin TL nakdi kredi portföyü 80 milyara yakin net artisla toplam 600 milyar TL’ye ulasti. Büyüme odagimiz KOBI ve tüketici kredileri oldu; buna karsin, kurumsal ve ticari kredilerde büyüme hizi görece düsük kaldi. KOBI kredilerinde pazar payi kazanirken, kredi kartlari ve tüketici kredilerindeki geleneksel lider pozisyonumuzu bu çeyrekte de basarili bir sekilde korumaya devam ettik.

Müsterilerimizle kurdugumuz uzun soluklu, güvene dayali iliskinin bir sonucu olarak TL mevduatta da fark olusturan bir performans ortaya koyduk. Büyümede, Kur Korumali Mevduat (KKM) ana ürün olmaya devam etti. Bankamiz, özel sektör bankalari içinde en yüksek KKM hacmine ulasarak bu konuda da sektörde lider oldu. Bugün kur korumali mevduatlar, TL vadeli mevduatlarimizin üçte ikisinden fazlasini olusturuyor. Yasal düzenlemelerin etkisiyle TL mevduat, titizlikle yönettigimiz ve yogunlastigimiz bir alan. Bunun sonucu olarak TL kredi mevduat oranimiz daha da iyileserek tarihinin en düsük seviyesine geldi” seklinde konustu.



Recep Bastug, “2023 yilinin üçüncü çeyregi, yeni ekonomi yönetiminin attigi sikilasma adimlarinin banka bilançolarina da yansidigi bir dönem oldu. Ekonomi politikalarindaki ortodoks yaklasimlarin bütün ekonomik aktörler tarafindan pozitif karsilandigi bir dönemi yasadik. Dogal olarak bir süreç var ve o sürecin daha baslarindayiz. Banka olarak bu sürece paralel, aktif sekilde bilançomuzu yönetmeye çalisiyoruz. Bu çeyrekte de kredi talebi agirlikli TL olarak gelisti, YP kredi talebi zayif seyretmeye devam etti. TL kredi tarafinda, uygulanan yeni ekonomi politikalarin etkisiyle hem tüzel hem bireysel kredi talebinde hissedilir bir yavaslamanin basladigini gördük. Banka olarak, her zamanki gibi bütün müsteri gruplarinin talebini ayni sekilde karsilayacak bir politika izledik. Müsteri tabanli büyüme stratejimize devam ederek, yillardir bu alanda yaptigimiz yatirimlarin neticesini aldik ve tarihimizin en iyi kredi-mevduat oranina ulastik. Kullandirdigimiz TL kredi hacminin üzerinde müsteri mevduati olusturduk.

Yilin üç çeyreginin de ortak özelligi, negatif reel faiz ortaminda bilanço yönetmek oldu. Üçüncü çeyrekte hissedilir bir düzelme görsek de stoktaki TL net faiz marjini pozitife döndüren bir momentum olusmadi. Regülasyonlardan kaynakli marj üzerindeki baskiya ragmen, dinamik yapimiz ve yetkin insan kaynagimiz degisimlere çeviklikle yanit vermemize olanak sagliyor. Ödeme sistemlerindeki güçlü konumumuz, daha çok penetre ettigimiz ve büyümeye devam eden müsteri tabanimiz, bunun yaninda ekonomik büyümeye bagli olarak azalan provizyon ihtiyaci, finansal performansimizi destekleyen unsurlar oldu. Operasyonel maliyet tarafinda ise 2023’te sektörde görülen irrasyonel sponsorluk fiyatlarina karsi dikkatli bir yaklasim benimsedik. Böylelikle, önümüzdeki dönemlerde, bankacilik sektörünün karsilasabilecegi maliyet zorluklarina karsi kendimizi koruduk. Finansal sonuçlarda bizi rakiplerimizden ayiran en temel faktör, gelirlerimizin önemli bir kisminin müsteri kaynakli ve bu sebeple sürdürülebilir olmasidir” dedi.



Recep Bastug, dijitallesmenin sundugu olanaklardan da en iyi sekilde yararlandiklarina vurgu yaparak sunlari söyledi: “Uzun süredir yapay zeka ve dijitallesmeye yaptigimiz yatirimlarin etkileri hem süreç verimliliginde hem de müsteri deneyiminde daha görünür olmaya basladi.

100’den fazla sürecimizi robotik süreç otomasyonu sayesinde daha verimli ve etkin yönetiyoruz. Islem adetlerimizde gözle görünür bir artis yasandi ve bu islemlerin sadece yüzde 2’si subelerden geçiyor. Yapay zeka destekli güçlü risk altyapimiz sayesinde dijital çözümlerimizi tüzel müsterilerimiz için de zenginlestirerek uçtan uca dijital kredi ürünlerimizi artirdik.”

Recep Bastug, “Sorumlu bankacilik ilkemiz dogrultusunda 17 yildir iklim krizi ile mücadele ve kapsayici büyümeye iliskin çalismalar yapiyoruz. Sürdürülebilir finansman hedefine katkimiz 2018 yilindan bu yana 100 milyar TL’ye yaklasti. Geçtigimiz temmuz ayinda baslattigimiz ‘Hesabini Bilen Kadinlar’ programimiz kapsaminda finansal okuryazarlik egitimlerimize basladik. Banka olarak her bireyin toplumsal ve ekonomik hayata katilmasini önemsiyor, çagdas ve güçlü toplumlarin temelinin firsat esitligi ilkesi üzerine kurulduguna inaniyoruz” dedi.



Recep Bastug, Cumhuriyetimizin 100.yili vesilesiyle sözlerini söyle sürdürdü: ’’100 yillik Cumhuriyetimizin 77 yasindaki kurumu olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilinda da ülke ekonomisinin gelismesine katkida bulunan ana aktörlerden biri olmaya ve tüm paydaslarimizi güçlendirmeye devam edecegiz. Cumhuriyetimize ve ülkemize hizmet, bütün Garanti BBVA çalisanlari olarak en büyük önceligimiz ve vazifemizdir.”

Hesap dönemine ait faaliyet sonuçlarina iliskin özet finansal bilgiler söyle açiklandi:

Ortalama aktif kârliligi yüzde 4.5 oldu.

Ortalama özkaynak kârliligi yüzde 41.1 seviyesinde gerçeklesti.

Ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler araciligiyla sagladigi destek 1 trilyon 445 milyar 386 milyon 493 bin TL oldu.

Toplam canli krediler, TL krediler ve YP krediler pazar paylari sirasiyla yüzde 10.2, yüzde 10.5 ve yüzde 9.7 seviyesinde gerçeklesti.

Yilbasindan bu yana toplam müsteri mevduatlari yüzde 58.0 büyüdü ve pazar payi yüzde 10.4 seviyesine geldi.

Vadesiz mevduatlarin, toplam mevduatlar içindeki payi yüzde 43 olarak gerçeklesti.

Sermaye yeterlilik orani yüzde 12.2 olan yasal limitlerin üzerinde yüzde 16.5 seviyesinde gerçeklesti.

Donuk alacak orani yüzde 1.9 seviyesinde gerçeklesti.
Kaynak: İHA