Toksikolojik Analizler Laboratuvari Kütahya'da Da Hizmete Giriyor

Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) ve Kütahya Saglik Müdürlügünün is birligiyle kurulan Toksikolojik Analizler Laboratuvari, Ankara, Istanbul, Izmir ve Kayseri’den sonra Kütahya’da da hizmete girmeye hazirlaniyor.

Toksikolojik Analizler Laboratuvari Kütahya'da Da Hizmete Giriyor
Tüm uyusturucu türlerini tespit eden ve belgelendiren laboratuvarin tanitim toplantisi, Vali Musa Isin, DPÜ Rektörü Prof. DR. Süleyman Kiziltoprak, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekir, Kütahya Il Saglik Müdürü Ertugrul Ünkoç, Kütahya Il Emniyet Müdürü Hakan Sirali ve protokol üyelerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Il Saglik Müdürü Ertugrul Ünkoç, yaptigi konusmada, laboratuvarin uyusturucu veya kötüye kullanilan madde konularinda adli makamlarin isini kolaylastiracagini belirtti.

Ilerleyen süreçte gidalardaki katki maddelerinin ölçümü gibi konularda da hizmet verilecegini ifade eden Ünkoç, laboratuvarin uyusturucu kullaniminin azalmasina yönelik hizli sonuçlar sunmasini umdugunu kaydetti.

Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin ise, Kütahya’da uyusturucuyla mücadelede önemli çalismalar yapildigini ancak kisilerin kullanimini belgeleyememenin dezavantaj oldugunu kaydetti.

Toksikolojik Analizler Laboratuvari sayesinde bu dezavantajin önüne geçilecegini belirten Tekin, “Çok düsük dozlarda bile kullanim tespit edildiginde gözaltina alinip cezaevine konmalarini saglayacagiz” ifadelerini kullandi.

"Uyusturucu terörden daha büyük bela"

Toksikolojik Analizler Laboratuvarinin Kütahya’ya kazandirilmasinda emegi geçenlere tesekkür eden Vali Musa Isin, uyusturucuyla mücadelede tedavi süreci, ailelerle görüsme ve rehabilite çalismalarinin büyük önem tasidigini kaydetti.

Uyusturucuyla mücadelenin Türkiye’nin en önemli meselesi oldugunun altini çizen Vali Musa Isin, Türkiye’nin terörü yendigini, terörle mücadelesini basariyla sürdürdügünü ancak uyusturucuyla mücadelenin daha zor bir süreç oldugunu kaydetti.

Isin, “Uyusturucuyla mücadele Içisleri Bakanligimizin öncelikli gündem maddesi. Içisleri Bakanimiz bu konuda çok büyük çaba sarf ediyor. Uyusturucuyla mücadele toplumsal bir mücadeledir, terörden daha büyük bir beladir. Dolayisiyla üniversitelerimiz, emniyet güçlerimiz, ailelerimizi de dahil etmek suretiyle biz bu isi çözebiliriz. Hep birlikte hareket ederek, büyük bir farkindalik ve propaganda çalismalariyla bu sorunu çözebiliriz; inandirarak, ikna ederek yapabiliriz” diye konustu.

Uyusturucuyla mücadelenin sadece devlet tedbirleriyle çözülemeyecegine dikkat çeken Vali Isin, “Uyusturucuyla mücadele toplumsal bir sorumluluktur ve cezalar tek basina yeterli degildir. Bu, toplumsal bir meseledir ve sadece devletin sorumlulugunda degildir. Bu konuda el birligiyle çocuklarimiza sahip çikabilirsek basarili olabiliriz” dedi.

Kütahya’da uyusturucuyla mücadele çalismalarinin titizlikle sürdürüldügünü de aktaran Vali Isin, 106 kisinin tutuklandigini açikladi.

Tanitim Toplantisi; Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü Tetkik ve Teshis Hizmetleri Dairesi Baskani Ibrahim Karakus, Prof. Dr. Fatma Emel Koçak, Prof. Dr. Hüdaverdi Küçüker ve Doç. Dr. Kader Semra Karatas’in bilgilendirme sunumlarinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA