Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Nilgün Esen Bülbül Açiklamasi 'Mevsim Geçislerinde Gribe Dikkat'

Grip hastaliginin, influenza virüsünün neden oldugu hemen her yil özellikle sonbahar ve kis aylarinda salginlara yol açan viral bir hastalik oldugunu belirten Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Nilgün Esen Bülbül, “Grip virüsü öksürme ve hapsirma sonucu atmosfere yayilan virüs parçaciklarinin saglikli kisilerce solunmasi ile rahatlikla bulasir. Hastalar bogaz agrisi, burun akintisi, hapsirma, yüksek ates, öksürük, yorgunluk ve kas ve eklem agrisi gibi sikâyetlerle basvururlar” dedi.

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Nilgün Esen Bülbül Açiklamasi 'Mevsim Geçislerinde Gribe Dikkat'
Medical Park Karadeniz Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Nilgün Esen Bülbül, grip (influenza) hakkinda açiklamalarda bulundu.

Grip hastaliginin tanimina deginen Uzm. Dr. Bülbül, “Grip, influenza virüsünün neden oldugu hemen her yil özellikle sonbahar ve kis aylarinda salginlara yol açan viral bir hastaliktir. Hastalar bogaz agrisi, burun akintisi, hapsirma, yüksek ates, öksürük, yorgunluk ve kas ve eklem agrisi gibi sikâyetlerle basvururlar. Ancak özellikle vücut savunmasi bozuk kisiler, kronik hastaliklari olan kisiler ile bebek ve yaslilarda hastalik daha agir seyredebilmekte ve bu kisilerde hastalik ölümcül zatürrelere (pnömoni), akciger yetmezliklerine neden olabilmektedir” diye konustu.



“Hapsirma yoluyla bulasabilir”

Grip virüsünün nasil bulastigindan bahseden Uzm. Dr. Bülbül, “Grip virüsü öksürme ve hapsirma sonucu atmosfere yayilan virüs parçaciklarinin saglikli kisilerce solunmasi ile rahatlikla bulasir. Bu sekildeki virüs bulasi, kapali, basik ve kalabalik (okullar, kislalar, otobüs yolculugu vb.) ortamlarda çok daha kolay gerçeklesir. Ayrica grip hastasi ile yakin temas (tokalasma, dokunma, vb.) durumunda ve ayrica hastanin bir sekilde temas ettigi kirli yüzeylere (kapi, pencere kolu, merdiven korkulugu vb.) dokunma sonucu virüs saglikli insanlara bulasabilmektedir” seklinde konustu.



“Ates düsürücüler tercih edilebilir”

Bir virüs hastaligi olmasi nedeniyle grip tedavisinin genellikle destek tedaviden ibaret oldugunu dile getiren Uzm. Dr. Bülbül, su bilgileri paylasti:

“Hastanin atesini düsürmeye, agrilarini gidermeye yönelik agri kesici ve ates düsürücüler kullanilabilir. Hastanin burun akintisi ve tikanikligini gidermeye yönelik anti-gribal ilaçlar (nazal serum fizyolojik, dekonjestan ilaçlar vb.) alinabilir. Bunun yaninda istirahat, bol sivi, vitamince zengin gidalar alinmaya ve iyi beslenmeye gayret edilmelidir. Ancak özellikle inatçi atesi olan, nefes darligi gelisen, gögüs agrisi hisseden ve yine agir hastalik için risk grubunda olan kisilerin (vücut savunmasi bozuk kisiler, kronik hastaliklari olan kisiler ile bebek ve yaslilar) bir an önce hekime basvurmasi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda antiviral ilaçlarin kullanimi, yakin takip veya hastaneye yatis da gerekli olabilmektedir.”

“Asinin koruyucu bir etkisi olabilir”

Influenza virüsünün antijenik yapisini rahatlikla degistirebildigini ve bu sayede hemen her yil salginlara neden oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Bülbül, “Hatta birkaç yilda bir de pandemilere (çok daha genis kitleleri etkileyen ölümcül salginlara) yol açabilmektedir. Her yil özellikle sonbahar aylarinda piyasaya sürülen grip asilari, virüsün sürekli olarak antijenik yapisini degistirmesi nedeniyle her yil yeniden üretilmek durumunda kalinmaktadir. Grip asilarin koruyuculugu kisiden kisiye ve ayrica asi içerigindeki susun (grip virüsü alt tipinin) salgina neden olan sus ile çakisip çakismamasina göre degisebilmekle birlikte, riskli gruplarin mutlaka asilanmasi önerilmektedir. Gripten korunmada en etkili yöntem asidir. Ancak asi disinda virüse maruziyeti azaltmak için alinabilecek bazi kisisel tedbirler de söz mümkündür” dedi.



“65 yas üzeri bireyler grip asisini ihmal etmemeli”

Uzm. Dr. Bülbül, grip asisi önerilen riskli kisileri su sekilde siraladi:

“65 yas ve üzeri ve 2 yas alti kisiler, 6 ay - 18 yas arasinda olup, uzun süre aspirin kullanmasi gerekenler, Kronik hastaliklari olan kisiler, Bagisiklik sistemi baskilanmis kisiler (Kronik kan hastaligi olanlar, Kanser hastalari, Bagisikligi baskilayan ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastalari), Huzurevi, bakimevi vb. ortamlarda yasayanlar, asiri kilolu olanlar, gebeler, yüksek riskli hastalarla karsilasma olasiligi olan hekim, hemsire ve yardimci saglik personeli, grip yönünden riskli sahislar ile birlikte yasayanlar (alti aydan küçük bebekle yakin ve sürekli temasi olanlar), güvenlik görevlileri, itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kisiler grip asisi olmayi ihmal etmemelidir.”

Gripten korunmanin yollari

Uzm. Dr. Nilgün Esen Bülbül, gripten korunmak için alinabilecek kisisel tedbirleri ise söyle siraladi:

“Her yil mevsiminde grip asisi yaptirmak; grip mevsiminde, özellikle maruziyet ihtimalini arttiran, kalabalik ortamlarda zorunlu olmadikça bulunmamak, hasta kisiler ile ayni ortamda bulunmamak ve hasta ile temas etmekten kaçinmak. Hasta ile temas durumunda elleri bol su ve sabun ile yikamak; hastanin temas ettigi yüzeyleri (masalar, kapi kollari, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhi, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanilan deterjanlar ve çamasir suyu ile temizlemek.”
Kaynak: İHA