Birevim Genel Müdürü Orak Açiklamasi Enflasyonun En Önemli Panzehiri Kitlesel Tasarruftur

Dünya genelinde 23 bin 55 kisi ile görüsülerek yapilan bir arastirmanin sonuçlarina göre; Avrupa ülkeleri içerisinde konutlarda en fazla enerji tasarrufu yapan ülke Türkiye çikti. Türk halkinin yüzde 58’inin evde enerji tasarrufu yaptigini ortaya koyan arastirmaya iliskin sonuçlari degerlendiren Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, “Aile ekonomisini korumaya yönelik bireysel tasarrufun kitlesel ve bilinçli sekilde yapilmasi, enflasyonun en büyük panzehiri olacaktir” dedi.

Birevim Genel Müdürü Orak Açiklamasi Enflasyonun En Önemli Panzehiri Kitlesel Tasarruftur


Dünya Tasarruf Günü kapsaminda ülkemiz vatandaslarina çagrida bulunan Orak, “Tasarruf denilince pek çogumuz gida ve enerji tasarrufunu anliyoruz, pek çogumuz da bu kaynaklardan tasarruf yapiyoruz. Tasarruf, bizim ülkemizde kültürel bir davranis biçimine dönüstü ve bu gerçekten çok anlamli bir davranis. Bugüne kadar insanlar disinden tirnagindan artirarak tasarruflariyla ev ya da araç sahibi olabiliyor, gelecege dönük yatirimlar yapabiliyorlardi. Bugün ise enflasyon etkisiyle birikimler yastik altinda eriyip kayboluyor. Bireysel olarak yapilan bu küçük yatirimlarin sisteme dahil edilmesi gerekiyor” diyen Av. Mahir Orak, sözlerine söyle devam etti,

“Hem bireysel menfaatler hem de ülke menfaati açisindan kitlesel olarak hareket etmek zorundayiz. Gerek enflasyon artisi gerek kredibilite imkanlarinin azalmasi, vatandaslarimiz açisindan magduriyet olarak algilansa da bu aslinda büyük bir dönüsümün baslangicidir. Bu dönüsüm içerisinde tasarruf edip kendi kaynaklarini yönetebilenler kazanacaktir. Bugüne kadar yüksek faizli kredi borçlari altinda ezilen vatandaslarimiz, artik öz kaynaklari yani tasarruflariyla hedeflerine ulasabilecektir. Ayrica banka ya da banka disi bazi finans kuruluslarinin sagladigi finansmanin dis kaynakli oldugu düsünüldügünde, kisisel birikimlerin finansman biçimi olarak kullanildigi Tasarruf Finansmani sirketleri sayesinde dis borçlanma gibi bir sorunumuz kalmayacak, ülkemiz ekonomik olarak da hizla kalkinacaktir. Enflasyonun ve dis borçlanmanin en etkili panzehiri, Tasarruf Finansmani sektörüdür.”

“Tasarruf davranisini kurumsal ve kitlesel zemine tasidik”

Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, “Insanlar geçmiste kitlesel olarak tasarruf yapabilme yöntemlerini gelistirmisler. Mesela geriye dönüp baktigimizda tasarruf sandiklarini görüyoruz, keza yeteri derecede ekonomik güce sahip olmayan kisilerin ihtiyaçlarini karsilikli yardim, dayanisma ve kefalet suretiyle karsiladiklari kooperatifler de kitlesel finansman üretme çabalarinin bir sonucudur. Geçmiste tasarruf sürecine dair kurumsal bir yapi olmamasina ragmen tasarrufun kitlesel oldugunda büyüdügüne inanan ve bunun için örgütlenmenin gerekliligini gösteren bir kültürel yapi var. Bugün geldigimiz noktada ise Tasarruf Finansmani sektörü, geçmisteki bu kitlesel tasarruf hareketini, kurumsal ve profesyonel bir zemine tasidi. Toplumumuzun finansal rehberlere ve kurumsal önderlere ihtiyaci oldugunu biliyoruz. Ayni zamanda tasarruf altyapimizin güçlü oldugunu da görüyoruz. Tam da bu noktada tasarruf finansmani sektörü olarak biz devreye giriyoruz. Herkesin bir evi, bir arabasi olsun diye yastik altinda deger kaybeden küçük tasarruflari bir araya getiriyor, borçlanmadan ve faize maruz kalmadan hayalleri gerçege dönüstürüyoruz. Sisteme giren bu küçük tasarruflar sayesinde milli ekonomiye de güç katiyor, iç kaynaklarimizla büyüyoruz. Biz Birevim olarak bireysel tasarruflari kitlesel tasarruflara dönüstürdügümüzde bunun ne kadar etkili bir finansal argüman oldugunu tüm Türkiye’ye ispatladik. Bugüne kadar 100 bine yakin aileyi ev ve araç sahibi yaptik. Öte yandan milli ekonomimize de 16 milyar TL katki sagladik. Tasarruf her dönemde oldugu gibi bugün de evde baslayacak, bilinçli ve kitlesel tasarruf ile Türkiye kazanacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA