Sabahlari Siddetli Taban Agrisi Yasiyorsaniz Topuk Dikeni Olabilirsiniz

En çok obezite ve yanlis ayakkabi giymekten kaynaklanan ve yasam kalitesini düsüren topuk dikeni, ülkemizde sik görülen bir sorun olarak biliniyor. Belirtileri elektrik çarpmasi veya çivi-igne üzerinde yürüme olarak tarif edilen topuk dikeni, siddetli agri yasattigi için hastalari gündelik hayattan da koparabiliyor. Medicana Saglik Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü uzmanlarindan Prof. Dr. Irsadi Istemi Yücel, topuk dikeni hakkinda bilgi verdi.

Sabahlari Siddetli Taban Agrisi Yasiyorsaniz Topuk Dikeni Olabilirsiniz
Topuk dikeninin temel nedeninin, topuk kemigi ile ayak tabanini birlestiren plantar fasya adi verilen bag dokusunun zorlanmasi ve gerilmesi oldugunu söyleyen Medicana Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Irsadi Istemi Yücel, “Bu bag dokusu topuk kemiginden köken alir ve ayak parmaklarina kadar uzanarak ayak tabaninin yapisini olusturur. Uzun süreli rahatsizlikta topuk kemiginin altindaki sürekli ödem ve çekme neticesinde kemik çikinti meydana gelir ve bu çikintiya topuk dikeni adi verilir” dedi.



Obezite de risk faktörleri arasinda

Her hastada topukta kemik çikintisinin olusmadigini, topuk dikeninin de ayak tabanindaki yapinin bir hastaligi oldugunu ifade eden Prof. Dr. Yücel, “Obezite, uygun olmayan ayakkabi kullanilmasi, sert zeminlerde yürüyüs ve kosu, fazla ayakta kalmak, taban düsüklügü risk faktörleri arasindadir. Hastaligin en yaygin belirtisi ise topuk altinda hissedilen siddetli agridir. Özellikle sabahlari ilk adimi attiginizda agri daha yogundur. Hasta bu hissi elektrik çarpmasi veya çivi-igne üzerinde yürüme olarak tarif edebilir. Ayak tabaninda agri ve yanma hissi de görülebilir. Agri birkaç saatte kaybolur ve aksama dogru tekrar ortaya çikar” seklinde konustu.



Buz ve ilaç tedavileri de uygulaniyor

Ayak tabanindaki agrinin nedeni topuk kemigindeki çikinti degil, ayak tabanindaki kalinlasmis ve gerilmis bag dokusu oldugunu ifade eden Prof. Dr. Yücel, “Tedavideki amaç bu dokunun iyilestirilmesi ve gerilmenin esnetilerek azaltilmasidir. Baslangiçta dinlenme ile topuga gelen yükün azaltilmasi, silikon topuk yastigi kullanilmasi, günde birkaç kez topuga 15 dakika buz uygulanmasi önerilir. Agri kesici ve iltihap giderici ilaçlar uygulanabilir” diye konustu.



Egzersiz ve PRP önerilebilir

Plantar fasyanin yani topuktan ayak parmaklarina uzanan doku bandinin esnekligini artirmak için topuk dikeni hastalarina egzersizler de önerildigini kaydeden Prof. Dr. Yücel, “Egzersizler buz dolu bir sisenin ayak tabani ile ileri-geri hareketi, ayni islemin bir küçük top ile yapilmasi ve parmaklardan bir teraband ile çekilerek ayak tabaninin gerilmesidir. Topuk dikeninin tedavisinde kullanilan bir diger yöntem de PRP islemidir. PRP, hastanin kendi vücudundan küçük bir miktar kan alinarak laboratuvarda steril olarak birtakim islemlerden geçirildikten sonra agrili topuk bölgesine hekim tarafindan enjektör ile uygulanmasidir. Elde edilen plazma, ‘platelet’ denilen hücrelerden oldukça zengindir. Vücuttaki temel görevi kanin pihtilasmasini saglamak olan plateletler, içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde topuk dikeninin iyilesmesinde önemli role sahiptir. Bu rahatsizlikta ameliyat islemi çok nadiren uygulanir” dedi.

Kaynak: İHA