Cumhuriyetin 100. Yilinda Konya'dan Türkiye'ye Armagan

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Cumhuriyetin 100. yilinda dünyanin en büyük yerel yönetim teskilati olan Dünya Belediyeler Birligi’nin baskanligini UCLG Dünya Konseyi’nde devraldi.

Cumhuriyetin 100. Yilinda Konya'dan Türkiye'ye Armagan
Dünya Belediyeler Birligi olarak bilinen Birlesmis Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teskilati (UCLG) Dünya Konseyi toplantisi, 50 ülkeden 400 yerel yönetim temsilcisinin katilimiyla Konya’da yapiliyor. Konya Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen UCLG Dünya Konseyi’nde Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, UCLG dönem baskanligini Uruguay Montevideo Belediye Baskani Carolina Cosse’den devraldi. Daha sonra Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, AK Parti Yerel Yönetimler Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Mustafa Varank, Konya Valisi Vahdettin Özkan, büyükelçiler, milletvekilleri, belediye baskanlari ve davetlilerin katildigi UCLG Gala Kültürel Programi’na geçildi.

Programda konusan UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, “Ugur Ibrahim Altay’a tesekkür ederim. Katilimcilara çok tesekkür ederim. Çok güzel bir katilim var. Hepimiz birbirimizden çok farkliyiz ama ortak bir fikirde bulusabilecegimize ve beraber çok güzel isler yapabilecegimize inaniyorum. Hepimiz hep birlikte insanlik için çalismaliyiz ve bu konu üzerinde daha fazla düsünmeliyiz. Ileride çok daha güzel isler yapacagimiza eminim. Su anda bu toplantida bulunmamizin amaci dayanismamizi gelistirmektir” dedi.



“Cumhuriyetimizin 100. yilinda ülkemize böylesi güzel bir armagan sunmus olmanin gururunu yasiyoruz”

Dünya Belediyeler Birligi Baskani ve Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ise, “Konya olarak dünyanin en büyük yerel yönetimler birligi olan ve 5 milyar sehir nüfusunu temsil eden UCLG’nin dönem baskanligini devraldik. Cumhuriyetimizin 100. yasini kutlayacagimiz 29 Ekim’in hemen öncesinde ülkemize böylesi güzel bir armagan sunmus olmanin gururunu ve mutlulugunu yasiyoruz. Insallah, görev aldigim süre boyunca baskanlik ekibindeki paydaslarimiz ve üyelerimizle birlikte yerel ve bölgesel yönetimlerin uluslararasi alandaki konumunu güçlendirmek için tüm gücümüzle çalisacagiz” ifadelerini kullandi.

“Konya’miz daima adaleti ve barisi savunmaktadir”

Baskan Altay, UCLG’ye baskanlik edecek Konya’nin gelenegi ve modernligi uyum içerisinde bir araya getiren, 10 bin yillik deneyime sahip kadim bir sehir oldugunu vurgulayarak, “Hiç kimsenin geride kalmadigi bir yönetim anlayisi olarak ifade edebilecegimiz ‘Konya Modeli Belediyecilik’ anlayisiyla hareket eden, uluslararasi yönünü her zaman ön plana çikaran ve küresel meselelerde inisiyatif alan Konya’miz, liderlik ettigi birçok uluslararasi platformda daima adaleti ve barisi savunmaktadir” seklinde konustu.



Baskan Altay’dan “Filistin” vurgusu

Konusmasinin devaminda Filistin’de yasanan olaylara dikkat çeken Baskan Altay, “Cografyamizin en kutsal beldeleri, ne yazik ki uzun bir süredir baris ikliminden uzak bir durumda. Özellikle isgal edilmis Filistin topraklarindaki aci tablo, hepimizin yüreginde derin yaralar açti. Israil’in onca yildir sistematik olarak Filistinlilerin topraklarini isgal etmesi, kadin çocuk demeden masumlari katletmesi ve insanlari öz vatanlarindan sürgün etmesi, bugünkü hadiselerin esas nedenidir. Bölgede baris ve huzur ikliminin hüküm sürmesi; Israil’in adalet, hukuk ve insan haklari çerçevesinde hareket etmesiyle mümkün olacaktir. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in da ifade ettigi gibi ‘Adil bir barisin kaybedeni olmaz’ bu adalet de ancak; baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devletinin kurulmasiyla saglanabilir” dedi.



“UCLG olarak daha fazla baris istemekten hiçbir zaman geri durmayacagiz”

Baskan Altay, tüm dünyanin baris, huzur ve adalete çok fazla ihtiyaç duydugunu ifade ederek, “Tüm dünyanin barisa, huzura ve adalete en çok ihtiyaç duydugu bir dönemde UCLG olarak bizler daha fazla baris istemekten hiçbir zaman geri durmayacagiz. Çatismalarin arttigi ve paylasma duygusunun giderek azaldigi dünyamizda, masum insanlarin daha fazla aci çekmesine sebep olan ve olabilecek her seyin kararlilikla karsisinda duracagiz. Baskanligim süresince Türkiye’nin gönül belediyeciligi anlayisini ve Konya modeli belediyecilik anlayisimizi dünyayla bulusturmanin gayretinde olacagim” seklinde konustu.



“Bugün benim için dönüm noktasi”

Baskan Altay, UCLG yönetimine ve programa katilan tüm UCLG delegelerinin isimlerini tek tek zikredip tesekkür ederek, “15 yildir belediye baskanligi yapiyorum. Bu belediye baskanligi dönemimde dönüm noktasi zamanlar oldu. Bugün de Cumhuriyetimizin 100. yilindan önce benim için bir dönüm noktasi. Onun için bu salonda bulunan bu önemli günde bizi yalniz birakmayan herkese gönülden tesekkür ediyorum” sözleriyle konusmasini tamamladi.

“Böyle önemli bir görevin Türkiye tarafindan üstlenilmesi iftihar meselesi”

Programa katilan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank da, “Bizim yerel yönetim anlayisimizin en güzel örneklerinden bir tanesini Konya gerçeklestiriyor, Ugur Baskan gerçeklestiriyor. Su güzel salon bile aslinda AK belediyeciligin, bizim belediyecilik anlayisimizin en güzel örneklerinden bir tanesi. Ugur Baskanin eserlerinden bir tanesi. Iste biz bu anlayisla yerelde vatandasimizi kalkindirma, layik oldugu hizmetlerle bulusturma anlayisiyla yolumuza devam ediyoruz. Bu yolculukta da böyle basarili islere imza atan belediye baskanimizin UCLG’nin dönem baskanligini yapacak olmasi, bizim açimizdan gurur verici. Cumhuriyetimizin 100. yilini kutlarken böyle önemli bir görevin Türkiye tarafindan üstlenilmesi gerçekten bir iftihar meselesi. Ben bu iste emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum. Belediye baskanimiza hassaten sükranlarimi sunuyorum. Tüm Konya’miza, Türkiye’mize hayirli ugurlu olsun” ifadelerini kullandi.

“Bu heyecani Ugur Ibrahim Bey yüreginde hissediyor”

AK Parti Yerel Yönetimler Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, böyle güzel bir toplantiya ev sahipligi yapmanin kendilerine gurur verdigini belirterek, “Bundan sonra Ugur Ibrahim Bey tarafindan yürütülecek UCLG Baskanliginin çok güzel hizmetlerle, bulundugu noktadan çok daha iyi yerlere gelecegine inaniyorum. Çünkü bu heyecani Ugur Ibrahim Bey yüreginde hissediyor. Çünkü Ugur Ibrahim Bey hizmet belediyeciliginden sosyal belediyecilige, oradan da gönül belediyeciligi asamalarina kadar isi tasimis bir belediyecilik anlayisini ülkemizde tesis etme yönündeki degerli arkadaslarimizdan birisi. Kendisini tebrik ediyorum” dedi.



Bakan Göktas tüm dünyayi Türkiye gibi saglam durmaya çagirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, konusmasinin basinda Filistin’de yasanan insanlik dramina dikkat çekerek, “75 yildir Filistin’de yerinden edilen ve bugün pervasizca kadin, çocuk, yasli, engelli demeden yerinden edilen ve sivilleri hedef alan, Israil yönetimi tarafindan katledilen bu savasin bir an önce durdurulmasi için tüm dünyaya çagrida bulunuyoruz. Bütün belediye baskanlarinin da üzerine düsen sorumlulugu yapmasi konusunda çagrida bulunmak istiyorum. Insanlarin yasam hakkini yok sayan bu anlayisa karsi tüm dünyayi, Türkiye gibi saglam durmaya çagrida bulunuyorum” seklinde konustu.



“Bunca yerel yönetimin bulustugu sehrin Konya olmasi bizim için ayrica manidar ve güzel”

Konya’nin UCLG Dünya Konseyi’ne ev sahipligi yapmasinin mutluluk verici oldugunu ifade eden Bakan Göktas, “Benim memleketim de olan, Anadolu Selçuklu ve Osmanli medeniyetlerinin merkezi sehri Konya’nin dünyanin yerel topluluklari içinde odak noktasi olmasi tarihi bir devamlilik olarak karsimiza çikiyor. Bu sehrin insana kattigi degerler, en veciz sekilde ‘Gez dünyayi gör Konya’yi’ ifadesinde hayat buluyor. Bunca yerel yönetimin bulustugu sehrin Konya olmasi da bizim için ayrica manidar ve güzel” ifadelerini kullandi.

“Bizim için ayri bir gurur kaynagi”

Dünya Belediyeler Birligi Baskanligi görevini devralan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’i tebrik eden Bakan Göktas, “Dünya Belediyeler Birligi Baskani olarak Türkiye’nin en dinamik ve vizyoner belediye baskanlarindan birinin seçilmesi bizim için ayri bir gurur kaynagi. Yeni vazifesinden dolayi baskanimizi tebrik ediyorum. Baskanligi yürütürken de bu önemli göreve degerli katkilar sunacagina eminiz. Baskanligi döneminde Cumhuriyetimizin 100. yilinda bizlere yasattigi gurur için ayrica tesekkür ediyoruz” dedi.



“Tarihi bir güne sahitlik ediyoruz”

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in kendilerine bir ufuk olarak çizdigi AK Parti belediyeciliginin, gönül belediyeciliginin, Konya modeli belediyeciligin artik tüm dünyayla bulusacagi tarihi bir güne, tarihi bir ana sahitlik ettiklerini söyledi.

Baskan Altay’a yeni görevinde basarilar dileyen Bakan Yerlikaya, Filistin’de, Gazze’de tüm dünyanin gözleri önünde hastaneler, okullar, ibadethanelerin bombalandigini ifade ederek, Türkiye’nin tarihin bu en kanli saldirilarina karsi Filistin davasina sahip çiktigini söyledi.



“Gönüller sehri Konya, her zaman Türkiye’nin iftihar sehri olmustur”

Konya’nin, asirlar boyunca ilmin, adaletin, askin ve barisin kapisi olmus bir sehir oldugunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, “Gönüller sehri Konya, her zaman medeniyetimizin kalbi, Türkiye’nin iftihar sehri olmustur. Öyle ki bu sehrin hangi sokagina, hangi caddesine girerseniz ecdadimizin bizlere miras biraktigi tarihi ve kültürel zenginliklere sahit olursunuz. Bugün huzurun, refahin ve güvenin sehri Konya’miz insan merkezli sehircilikte, belediyecilikte artik tüm dünyada parmakla gösterilen bir marka sehir haline gelmistir. Halen Türk Dünyasi Belediyeler Birligi Baskani da olan Ugur Ibrahim Baskanimiz da bunun en güzel örneklerini sergilemektedir. Bizim Cumhurbaskanimizdan ögrendigimiz belediyecilik anlayisimizin temelinde insan vardir. Çünkü biliyoruz ki sehir, ancak içinde yasayan insanlarla, tarihi dokusuyla, gelecek perspektifiyle bir medeniyetin göstergesidir” seklinde konustu.



“Konya’yi yeni ufuklara tasiyacagiz insallah”

Konya belediyeciliginin ‘Konya modeli belediyecilik’ olarak bir marka haline geldigini kaydeden Bakan Yerlikaya, "1994 ruhu tüm Türkiye’ye adeta rehberlik etmektedir. Bugün de Konya Büyüksehir Belediye Baskanimizin devralacagi görev, bu rehberligin artik Türkiye ile sinirli kalmayacagini gösteriyor. Insallah gönül belediyeciligimizin basarisi sinirlari asip tüm dünyaya örnek teskil edecek. Bizler de Içisleri Bakanligi olarak ‘hizmet eden, izzet bulur’ anlayisiyla her daim bu sehre, bu sehrin degerli insanlarina hizmet edecegiz, eser üretecegiz. Konya’yi yeni ufuklara tasiyacagiz insallah” ifadelerini kullandi.

“Baskanimiz Ugur Ibrahim Altay’i yürekten tebrik ediyorum”

Türkiye’nin önünde çok aydinlik bir dönem olduguna vurgu yapan Bakan Yerlikaya, “Dünya Belediyeler Birligi Baskanligi görevini devralan Konya Büyüksehir Belediye Baskanimiz Ugur Ibrahim Altay’i yürekten tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yilinda, Türkiye Yüzyili’nda üstlendigi bu görevle AK Parti belediyeciliginin en güzel örneklerini dünyayla bulusturacagina, emaneti hakkiyla tasiyacagina, devraldigi noktadan çok daha ileriye ulastiracagina gönülden inaniyorum. Böylesi bir görevin Konya’miz için, ülkemiz için, Türkiye Yüzyili için hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA