Enkazin Yüzde 77'Sinin Kaldirildigi Hayalet Sehirde, Binalarin Yerini Araziler Aldi

Asrin felaketinin vurdugu Hatay’da enkazin yüzde 77’si Hatay Valiliginin ve yikim ekiplerinin hummali çalismasiyla kaldirildi. Binalarin yerini arazilerin aldigi enkaz kentte, vatandaslar yillarca yasadigi evlerinin yerlerini taniyamaz hale geldiler.

Enkazin Yüzde 77'Sinin Kaldirildigi Hayalet Sehirde, Binalarin Yerini Araziler Aldi
Kahramanmaras merkezli asrin felaketinde agir yaralar alan Hatay’da depremin yaralari sariliyor. Depremin ardindan insaatina baslanan afet konutlari yükselirken, bir yandan da agir hasarli binalarin yikimlari ve enkaz kaldirma çalismalari devam ediyor. Hatay Valiligi koordinesinde devam eden enkaz kaldirma çalismalarinda Hatay genelinde yüzde 77 seviyesine, depremin en büyük yikimi yaptigi Defne ve Antakya ilçelerinde yüzde 80 seviyesine gelindi. Enkaz kaldirma çalismalarinda 693 kamyon, 902 ekskavatör, 3 yükleyici 130 arazöz ve 83 de çesitli is makinesi görev aliyor. Ekiplerin gece gündüz ve mesai mefhumu gözetmeksizin yürüttügü çalismalar sonrasi binalarin yerini araziler aldi. Depremzede vatandaslar, yillarca yasamlarini sürdürdükleri memleketlerini, mahallelerini ve sokaklarini taniyamaz hale geldiler.

“Mahallemizde su anda sokaklarimizi taniyamaz olduk”

Emek Mahalle Muhtari Celal Sari, yillarca yasadiklari sokaklari taniyamaz hale geldiklerini belirterek, “Su anda Emek Mahallesi’ndeyiz. Gördügünüz gibi arkamizdaki emlak konutlari buralarda yikildi. Su anda dedigimiz gibi yüzde 80 civarinda yikimlarimiz bitti. Son olarak bizim yikim firmamiz da burayi bitirdikten sonra temelleri düzeltip ondan sonra birakacak. Evet, mahallemizde su anda sokaklarimizi taniyamaz olduk. Zaten sokaklarimizin çogu da girilemez durumda. Yavas yavas zaten hafriyatlar da kalkiyor. Mahallemiz gördügünüz gibi yukaridan asagiya dogru bazi orta ve az hasarli binalarimiz var. Bunlarla yetinmeye çalisiyoruz” dedi.



“Bir vatandasim geldi ve aglayarak gitti çünkü evinin yerinde yerler esiyordu”

Muhtarlik görevini yürüttügü Emek Mahallesi’nde kentsel dönüsümün baslayacagina dikkat çeken muhtar Sari, “Ilerleyen zamanda da insallah, kentsel dönüsüm adi altinda yeni evler yapilacak. Yavas yavas insaatlarimiz baslayacak. Yeni bir yerlesme olacak insallah rabbimin izniyle. Tabii ki çok üzgünüz. Çünkü çogu vatandasimizin buradan her biri ayri ayri illere, ilçelere, köylere, mezralara tasindi. Su anda da hepsi gelip görüyorlar. Hatta dün yine sahit oldum. Bir vatandasim geldi ve aglayarak gitti. Çünkü evinin yerinde yerler esiyordu” ifadelerini kullandi.

“Yedi yildir oturdugum binamin yerini seçemiyorum”

Depremzede Sevket Küçük, 7 yil boyunca yasadigi apartmanin yerini taniyamadigini belirterek, “Burasi Emek Mahallesidir. Benim mahallem saray kenti. Saray kenti zaten su anda komple yok oldu. Tamamen yok oldu. Arti depremde ana fay direkt bizim mahallenin altindan geçmis. Ben kiraciydim ama bizim evimiz tamamen yikildi. Biz indikten sonra yikildi. Zaten biz inerken kolon kirilmisti. Bina hafif yatti, kolon kirilmisti. Biz saniyelerle kurtulduk. Biz indikten sonra bina yikildi. Su an bizim bulundugumuz saray kent bölgesi yerler bir oldu. Mahallenin yüzde 100 gitti. Inanin zaman zaman mahallemden geçiyorum. Yedi yildir oturdugum binamin yerini seçemiyorum. Inanin o kadar yani söyleyeyim size. Hatay’in yüzde 90’i gitti. Bu benim sahsi görüsüm. Rabbim razi olsun yine devletimiz olsun, AFAD olsun yine elinden geleni yapiyor. Yedi yildir yani oraya bir yuvamizi kurduk. Ondan sonra oradan o kadar zor sartlar altinda çiktik ki inanilmaz yani. Yani su an bile anlatirken bak gözlerim doldu. Rabbim kimseye göstermesin bunu. Allah bir daha hiçbir kuluna, hiçbir insanogluna bu vahseti bir daha yasatmasin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA