400 Milyon Dolar Bütçeli Iklime Dirençli Ormancilik Projesi

Mugla Orman Bölge Müdürlügünde Iklime Dirençli Ormancilik projesiyle ilgili bilgilendirme toplantisi yapildi. 2024 yilinin basinda uygulamaya geçilecek 400 milyon dolar bütçeli proje, yangina birinci derecede hassas Mugla’nin da içinde bulundugu 9 ilde uygulanacak.

400 Milyon Dolar Bütçeli Iklime Dirençli Ormancilik Projesi
Orman genel Müdürlügünce 2021 yilinda yasanan büyük orman yanginlarinin ardindan gelistirilen ve OGM tarihinde en büyük bütçeli dis kaynakli projesi olan IDOP (Iklime Dirençli Ormancilik Projesi) ile ilgili bilgilendirme toplantisina Orman Genel Müdür Yardimcisi Ibrahim Yüzer Baskanlik etti.

Mugla’da yapilan toplantiya Bölge Müdürü Salim Karabulut, Bölge Müdür Yardimcilari Özgür Ciliz, Ersen Çetin ve Adnan Güller ile birlikte tüm Sube ve Isletme Müdürleri katildi.

Genel Müdür Yardimcisi Ibrahim Yüzer baskanliginda yapilan bilgilendirme toplantisinda Iklime Dirençli Ormancilik Projesi koordinatörü Murat Çevirme ve proje ekibinden Dilek Dervisoglu yaptiklari sunumla projeyle ilgili bilgi verdi.

Iklime Dirençli Ormancilik Projesi

Orman yanginlari öncesi ve yangin anindaki ulusal ve uluslararasi koordinasyon sisteminin arttirilmasi, gelistirilmesi ile baslamak üzere teknik kapasitenin arttirilmasi, ulusal ve uluslararasi egitim çalismalari, yanan veya tehlike arz eden yerlerde yeni karbon yutaklari ve diger ortak faydalar olusturmak için gelecege uyarlanmis yangina dirençli örnek peyzaj restorasyonu çalismalari yapilmasi orman karbon izleme, raporlama ve dogrulama kapasitesini arttirmak amaciyla Genel Müdürlügümüz tarafindan Iklime Dirençli Ormancilik Projesi (IDOP) yapilmasi uygun görülmüstür.

Önümüzdeki 2024 yilinin Ocak ayi itibariyle faaliyete geçecek proje 5 yil sürecek olup toplam bütçesi 400 milyon dolardir. Proje, yangina 1. derecede hassas alanlari barindiran Adana, Antalya, Balikesir, Çanakkale, Hatay, Izmir, Kahramanmaras, İçel ve Mugla Orman Bölge Müdürlüklerinde uygulanacak. Iklim degisikliginin neden oldugu olumsuz etkilere karsi önlem alinabilmesi açisindan artan felaketlerin nasil yönetilecegi ve bunlarla iliskili risklerle nasil basa çikilacagi, arazi, biyolojik çesitlilik ve ormanlarin en iyi sekilde nasil yönetilecegi ve planlanacagi, bununla beraber orman yanginlari öncesi ve yangin anindaki ulusal ve uluslararasi koordinasyon sisteminin artirilmasi, gelistirilmesi ile teknik kapasitenin artirilmasi, ulusal ve uluslararasi egitim çalismalari ve yangin sonrasinda yapilacak iyilestirme çalismalari gibi çesitli çalismalar yapilacak.
Kaynak: İHA