(ÖZEL) Lise Ögrencilerinden Kargo Teslim Eden Dron

Eskisehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakim Bölümü 12’nci sinif ögrencileri, gelistirdikleri kargo tasiyabilen dron ile üniversiteli rakiplerini geride birakarak Teknofest’te 3’üncü oldu.

(ÖZEL) Lise Ögrencilerinden Kargo Teslim Eden Dron
Ileri Teknolojiler Uygulama ve Arastirma Merkezi (ITAM) tarafindan düzenlenen ESTekFest-2023, Eskisehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) 2 Eylül Kampüsü’nde basladi.

Etkinlikte firmalar, arastirmacilar, üniversite ve lise düzeyindeki ögrenciler bir araya gelerek, projelerini tanitiyor. Etkinlikte bulunan Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakim bölümü 12’nci sinif ögrencisi Hasan Banyas ve arkadaslari gelistirdikleri kargo tasiyan dron ile geçtigimiz yil düzenlenen Teknofest’te Insansiz Hava Araçlari Serbest Görev Kategorisi’nde üniversiteli rakiplerini geride birakarak 3’üncü oldu. Yaklasik 1 kilometre mesafe yük tasiyabilen araç, sasi tasarimindan yazilimina kadar liseli ögrenciler tarafindan tasarlandi. Ögrencilerin araçlarindaki simdiki hedefi ise daha fazla yükü daha uzun mesafeye götürecek düzeyde gelistirmek.

“Kargoyu istenilen yere götürüyor”

Dronlarinin islevi ve hedefleri hakkinda Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakim Bölümü 12’nci sinif ögrencisi Hasan Banyas, söyle konustu;

“Bu dronu gelistirmek için önemli bir zaman harcadik. Yaklasik 9 ay siki bir sekilde çalisarak hazir hale getirdik. Tasarimi ve çalisma sistemi tamamen bize ait. Bu dron GPS verilerine ihtiyaç duymadan yerdeki çizgileri takip ederek kargoyu istenilen yere götürüyor. O beyaz çizgileri bir ray olarak düsünebilirsiniz. O beyaz çizgi bittikten sonra varis noktasindaki kisinin yüzünü taniyor, eger dogru kisi ise kargoyu ona teslim ediyor. Her seyi kendisi yapiyor ama muhtemel bir sorunda müdahile için bir pilot arkadasimiz araci kontrol ediyor. Biz lise ögrencisiyiz ama gelistirdigimiz proje üniversitelerin gelistirdigi projelere karsi yaristi. Ve onlara karsi derece olmak çok onur vericiydi.”
Kaynak: İHA