ITO'dan 'Cumhuriyet'in 100'Üncü Yili Resepsiyonu'

Istanbul Ticaret Odasi (ITO), Cumhuriyet’in 100. yili dolayisiyla kutlama resepsiyonu ve etkinligi düzenledi.

ITO'dan 'Cumhuriyet'in 100'Üncü Yili Resepsiyonu'


Istanbul is dünyasinin önde gelen meslek örgütü Istanbul Ticaret Odasi (ITO), Cumhuriyet’in 100. yili dolayisiyla kutlama resepsiyonu ve etkinligi düzenledi.

Haliç Kongre Merkezi’nin Türk bayraklariyla donatilan Haliç Salonu’nda gerçeklestirilen etkinlige ITO Meclis Üyeleri ve diger davetliler katildi.



Etkinlikte konusma yapan Istanbul Valisi Davut Gül, “Cumhuriyet 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandasinin en degerli varligi. Son yüzyilda en önemli kazanimimiz Cumhuriyetin ta kendisidir. Cumhuriyetle birlikte bu zor cografyada Türkiye, bölgesinin güvenli limani olmayi basarmis bir ülkedir” diye konustu.



Vali Gül, Türkiye’nin güçlü olmasinda is insanlarinin rolüne dikkat çekerek, Istanbul Ticaret Odasi camiasina su sözlerle seslendi: “Güçlü olmamizin en önemli sebebi sizlersiniz. Ürettiginiz için, istihdam ettiginiz için, 250 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülkeye ulastigimiz için her birinizi ayri ayri tebrik ediyorum. Istanbul’un rakamlarina baktik, 6 milyon kisi sigortali olarak çalisiyor. Bu Istanbul Ticaret Odasi’nin gücünü gösteriyor. Farkliliklarimizi zenginlik kabul edip, kardesligimizi, birlik bütünlügümüzü daha çok güçlendirerek, Türkiye Yüzyilinda daha çok üretim, istihdam ve ihracatla daha güçlü bir Türkiye’ye ulasacagiz. Cumhuriyetin 100. yilini kutluyorum.”

“Milletimizin zafere attigi imzanin adi Cumhuriyet’tir”

Katilimcilara hitap eden Istanbul Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Sekib Avdagiç, "Milletimizin zafere attigi imzanin adi Cumhuriyet’tir. O yüzden bizim için Cumhuriyet, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliginde milletimizin Zümrüdüanka gibi küllerinden yeniden dogmasinin adidir. O yüzden bizim için Cumhuriyet, muhtaç oldugumuz gücü buldugumuz bitimsiz bir kaynaktir. O yüzden bizim için Cumhuriyet, yeni Türkiye’nin güçlü hedeflerine açilan kapidir" ifadelerini kullandi.

Ülkemizin bagimsizligini ve “milletin iradesinin iktidarini” simgeleyen Cumhuriyet’in 100. yilini kutlayan Avdagiç, "Bu kutlu günde, Istanbul Ticaret Odasi Baskani olarak camiamiz adina bir kez daha yürekten diyorum ki, çok yasa Cumhuriyet" dedi.



Türkiye’nin Cumhuriyet’le geçen 100 yilinda, “uzun ve zorlu” bir yolculuk dönemini “basariyla” geride biraktigini kaydeden Sekib Avdagiç, ‘‘1912’deki Balkan Savaslarindan Milli Mücadele’nin zaferle neticelendigi 1922 Baskumandanlik Meydan Muharebesi’ne kadar geçen 10 yil boyunca savaslarla tarumar olmus bir vatanimiz ve milletimiz vardi. Vatanin her kösesi isgal edilerek, düsman askerlerinin postallariyla çignenmekteydi. Çaresizdik, boynumuz büküktü, istiklalimiz tehdit altindaydi. Üstelik halkimiz yokluk ve kitligin pençesindeydi. Iste böylesine bir ortamdan çikmasi için milletimize rehberlik eden, yine milletimizin azim ve kararliligi oldu. Bu kararlilik sayesinde, Türk milleti, kendisine hayat hakki tanimayarak, tarih sahnesinden silmeye çalisan isgalcilere karsi büyük bir zafer kazandi’’ diye konustu.



“Bize bu günleri armagan eden büyüklerimize, sehitlerimize ve gazilerimize sükran borçluyuz”

ITO Meclis Baskani Erhan Erken de bir asir önce Birinci Dünya Savasi’ndan büyük kayiplarla çikmis milletimizin, basta Gazi Mustafa Kemal Pasa olmak üzere onun silah arkadaslari ve kahraman milletimizin büyük gayretleri ile Kurtulus Savasi’ni gerçeklestirdigine isaret etti. Cumhuriyet’in kültürümüzde yabanci olmadigimiz istisare baska bir deyisle mesveret ve sura kavramlarina büyük bir yakinliga sahip olduguna deginen Erken, toplumsal düzeyde bilinçlenmenin artirilmasi için egitim kalitesinin yükseltilmesinin önemine dikkati çekti. Erken, istisare kültürünün yayginlastigi, cumhurun katilimi ile alinan kararlarin sonuçlarinin titizlikle takip edildigi, seffaf sistemlerin yürürlükte oldugu bir toplumsal yapinin Cumhuriyetimizin temel özelliklerinin basinda gelmesi gerektigini ifade etti.

Erhan Erken, sözlerini, "ITO’nun Cumhuriyetimizin birinci yüzyilinda oldugu gibi insallah ikinci yüzyilinda da önemli hizmetlere imza atacagina tüm kalbimle inaniyorum" dedi.



Cumhuriyet resepsiyonunda konusmalardan sonra ITO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri Istiklal Marsi’ni okudu. Ardindan belgesel gösterimi yapildi.
Kaynak: İHA