Çocuklarda Dis Hekimi Korkusunu Önleyecek Öneriler

Çocuklarin dis hekimi korkusu yasamasina ebeveynlerin farkinda olmadan firsat verdigini belirten Dt. Özlem Karabiyik, “Çocuklarin birçogu dis hekimlerine karsi büyük bir korku yasar. Bu korkunun ebeveynler tarafindan pekistirilmesi dogru bir davranis degildir. ‘Uslu durmazsan seni dis hekimine götürürüm’ gibi tehditler, çocuklarin korkularini tetikleyen en önemli nedenlerdir” dedi.

Çocuklarda Dis Hekimi Korkusunu Önleyecek Öneriler


Istinye Üniversitesi Agiz ve Dis Sagligi Uygulama Merkezi ISÜ Dent’ten Dt. Özlem Karabiyik, çocuklarin dis hekimi korkusu yasamasina ebeveynlerin farkinda olmadan yol açabildigini vurgulayarak, bu korkunun tetiklenmemesi için ailelerin dikkat etmesi gereken durumlar hakkinda açiklamalarda bulundu.

“Uslu durmazsan disçiye götürürüm gibi ifadeler kullanmayin”

Çocuklarin dis hekimlerinden neden korktugu konusuna deginen Dt. Karabiyik, “Çocuklarin birçogu dis hekimlerine karsi büyük bir korkuyla karsi karsiyadir. Bu korkunun ebeveynler tarafindan pekistirilmesi dogru bir davranis degildir. ‘Uslu durmazsan seni dis hekimine götürürüm’, ‘yemegini çabuk ye yoksa doktor dislerini çeker’ gibi tehditler, çocuklarin korkularini tetikler. Aile içerisinde yaramazlik yapan çocuklarini engellemek adina ebeveynlerin onlari dis hekimlerine götürmekle tehdit etmeleri, dis hekimi koltugundan korkmalarina neden olur. Ileriki yaslarda da bu korku, ‘dental fobi’ olarak kisilerin hayatlarina yerlesir” seklinde konustu.



“Olumsuz deneyimler çocuklar ile paylasilmamali”

Dt. Karabiyik, çocuklarin dis hekimlerine karsi duydugu olumsuz duygularin basit yöntemlerle asilabilmesinin mümkün oldugunu vurguladi. Ebeveynlerin dis hekimleriyle yasadigi kötü deneyimlerin çocuklari da olumsuz etkiledigini ve dis hekimlerinden korkmalarina neden oldugunu belirten Dt. Karabiyik, “Bu nedenle yasanilan kötü tecrübelerin çocuklarin yaninda anlatilmamasi gerekir. Dis tedavilerinin agrili islemler oldugu ile ilgili çocuklara olumsuz bilgiler ve örnekler verilmemelidir” dedi.



“Çocuklar için düzenlenmis klinik ortamlar seçilmeli”

Ailelerin çocuklari için seçtikleri dis hekimlerinin, çocuklarin korkularinin giderilmesinde önemli rol oynadigina deginen Dt. Karabiyik, “Ebeveynler mutlaka güvenilen ve önceden ziyaret edilen bir dis hekimi tercih etmelidir. Çocuklar kendileri için özel hazirlanmis kliniklerde tedavi gördüklerinde dis hekimlerine karsi davranislari olumlu yönde etkilenmektedir. Çocuklar bu sekilde dis hekimi korkularini az da olsa yenmis olmaktadirlar” ifadelerini kullandi.

“Sik kontrole götürmek korkularini yenmesinde etkilidir”

Çocuklarin dis kontrollerinin ilk disin çikisindan itibaren (6 aylikken) baslamasi gerektigini kaydeden Dt. Karabiyik, “Böylece çocuklar dis hekimlerine daha kolay alisir ve korkulari engellenebilir. Agiz ve dis sagligi için yapilan sik kontroller erken teshis için de önemlidir. Aileler çocuklarini dis sagligi egitimine alistirirken sevimli dis firçalari ve dis macunlari kullanabilir. Böylece dis tedavilerinin korkutucu olmadigi bilinci çocuklarina asilanabilir” dedi.



“Sorularina genel cevaplar verin”

Çocugun dis doktorundaki tedavi sirasinda neler yapilacagi hakkindaki sorularina mümkün oldugu kadar basit cevaplar verilmesi gerektigini belirten Dt. Karabiyik, su önerilerde bulundu: “Çocuk dis doktorunda ne yapilacagini sordugunda, gidince dis hekimi neler yapilmasi gerektigini bize anlatacak gibi genel cevaplar verilmesi, çocuklarin yanlis seyler hayal ederek korkmalarinin önüne geçecektir. Tüm insanlar gibi çocuklar da bilinmeyenden ve aci çekmekten korkarlar. Bu yüzden çocuklara psikolojik yaklasim konusunda özel egitim almis çocuk dis hekiminin çocugunuzu bilgilendirmesi daha dogru olur."

“Hekimle ilk karsilasma çok önemli”

Hekimle çocugun ilk karsilasmasinin büyük önem tasidigini da sözlerine ekleyen Dt. Karabiyik, “Ilk karsilasmada çocugun hekimi ve ortami sevmesi amaçlanir. Hekim kendini, ortami ve kullanacagi aletleri çocuga tanitarak kafasinda kuracagi korkulari engeller. Ardindan çocuga neden dis tedavisi görmesi gerektigini ve neler yapilacagini yasina uygun olarak onun anlayabilecegi bir dille, oyun havasi verilerek anlatir. Daha sonra tedaviye baslanir. Daha kolay tedavilerden zor olanlara dogru gidilerek çocugun zamanla bu tedavilere alismasi saglanir” diyerek açiklamalarini sonlandirdi.
Kaynak: İHA