Bin Yillik Tas Camii Asirlara Meydan Okuyor

Erzurum’un Tortum ilçesine bagli Bagbasi Mahallesi’nde 976-1001 yillari arasinda kilise olarak insa edilen ve 19. yüzyilda camiye çevrilen Tas Camii, zamana meydan okuyor.

Bin Yillik Tas Camii Asirlara Meydan Okuyor
Erzurum sehir merkezine yaklasik 85 kilometre uzakliktaki Bagbasi Mahallesi’nde bulunan tarihi Tas Camii, çevresindeki dogal güzellikleriyle de ziyaretçilerine güzel vakit geçirme imkani sunuyor. Bagratli Krali III. David tarafindan 976-1001 yillari arasinda insa edilen Meryem Ana ya da Haho Kilisesi, 19. yüzyilda camiye dönüstürülerek "Tas Camii" ismini aldi. Aslan, boga, kartal, grifon kabartmalari da bulunan cami, ziyaretçileri kendine hayran birakiyor. Bagbasi halki tarafindan özenle korunan Tas Camii, özellikle cuma günleri cemaatle dolup tasiyor. Cami yerli ve yabanci turistlerin de ilgisini çekiyor.

Tas Camii görevlisi Ömer Faruk Umut, tarihi eserin hem dini bir ibadet yeri olarak hem de kültürel bir zenginlik olarak bugün hala ayakta durdugunu ifade ederek, “Burada ziyaretçilere benzersiz bir tarih ve sanat deneyimi sunuyor” dedi.

Kapali Yunan haçi ile bazilika planinin birlestirilmesiyle olusturulan yapinin iç mekanindaki kabartmalarda ise aslan, boga, kartal, grifon gibi figürler yer aliyor. Ayrica iç mekânin duvarlari ve özellikle apsis, yapimi döneminde Incil’den alinan sahneleri içeren ve Hz. Isa ile Meryem’i tasvir eden fresklerle süslendi. Kilisenin apsis bölümünün üzerinin kule seklinde yükseltildigi görülürken, yapinin içine yuvarlak kemerli bir kapidan giriliyor.
Kaynak: İHA