Van'da 'I. Uluslararasi Ortadogu Sinemalari Sempozyumu' Basliyor

Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin ev sahipliginde “I. Uluslararasi Ortadogu Sinemalari Sempozyumu” bugün basliyor.

Van YYÜ, büyük bir heyecanla dünyanin dört bir yanindan gelen sinema tutkunlarini agirlamaya hazirlaniyor. 20-23 Ekim 2023 tarihleri arasinda Van Valiligi, Van Büyüksehir Belediye Baskanligi, Van YYÜ Rektörlügü ve Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi’nin destekleriyle gerçeklestirilen I. Uluslararasi Ortadogu Sinemalari Sempozyumu, Güzel Sanatlar Fakültesi ev sahipliginde düzenleniyor. Sempozyumun onursal baskanlari arasinda; Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli, Yakin Dogu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Sanlidag ve Isfahan Sepehr Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hassanali Bakhtiar Nasrabadi yer aliyor.

Ortadogu Sinemasi’nda “Anlati” temasi ile Ortadogu’nun sinemasini ve kültürel degerlerini daha iyi anlamak amaciyla düzenlenen bu özel etkinlikte, sosyal bilimlerin ve güzel sanatlarin farkli disiplinlerinden gelen akademisyenler, arastirmacilar ve sanatçilar, Ortadogu sinemasinin temalarini tartismaya hazirlaniyor. 4 farkli ülkeden 19 bildiri sunulacak olan sempozyumun davetli konusmacilari arasinda; Semih Kaplanoglu, Dervis Zaim, Reza Mirkarimi ve Hady Zaccak gibi ünlü yönetmenler yd yer aliyor. Iran Sanat Akademisi ve Tahran Sanat Üniversitesi akademisyenleri; Sayed Alireza Golpayegani, Majid Sheikhasari, Mohsen Mozdbaran ve Abdolhossein Laleh’in de konusmacilari arasinda bulundugu sempozyumun kapanisinda ise Reza-MirKarimi’nin Iran’in bu yilki Oscar adayi filmi ‘Gece Muhafizi’nin dünyadaki ilk prömiyeri gerçeklestirilecek.

Her yil Ortadogu sinemalarindaki konu ve temalarin merkeze alinarak devam etmesi planlanan sempozyumun öncelikli hedefleri arasinda ise Ortadogu cografyasinin sartlari ve sinemalarini daha iyi anlamak, sinemanin en temel konu ve temalarini tartismak, bu alanda çalisan farkli ülkelerden bilim insanlari, akademisyenler, sanatçilar ve arastirmacilari bir araya getirerek kendi alanlarina iliskin çalismalarini paylasma ortami olusturmak ve farkli disiplinler tarafindan münazara edilmesini saglamak yer aliyor.

Sempozyumun düzenleme ve bilim kurulunda da; Van YYÜ hocalarindan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selma Bas, Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Afif Ataman, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Baskani Doç. Dr. Birgül Alici, ögretim üyelerinden Doç. Dr. Nergiz Karadas Toktas, Dr. Ögretim Ü. Akil Fikret Tosun ve Van Meslek Yüksekokulundan Ögretim Görevlisi Bilal Çakay yer aliyor.

Ayrica düzenleme ve bilim kurulunda sempozyuma Yakin Dogu Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Baskani Prof. Dr. Fevzi Kasap, Iran Sanat Akademisi Sinema Tiyatro Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Abdolhossein Laleh, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarimi ve Yönetmenligi Bölümü Film Tasarim ve Yazarlik Anasanat Dali Ögretim Üyeleri Doç. Dr. Sabire Soytok, Dr. Ögretim Üyesi Zühal Çetin Özkan ve Akdeniz Üniversitesi Iletisim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Ögretim Üyesi Ögretim Görevlisi Dr. Gökhan Evecen katki sagliyor.

Türkiye’de bu alanda yapilan ilk sempozyum olma özelligi tasiyan etkinlik hem yüz yüze hem de çevrimiçi katilim imkâni sunuyor. Türkçe, Farsça ve Ingilizce dillerinde gerçeklestirilecek olan sempozyum, sinema ve kültür meraklilarini bilgi, deneyim ve ilham dolu bir bulusmaya davet ediyor. Türkiye’deki ilk sempozyum olma özelligi tasiyan ve ileride farkli ülkelerin ev sahipliginde devam etmesi planlanan etkinlige tüm sinemaseverlerin davetli oldugunu bildirildi.

Kaynak: İHA