Tarihi 17'Nci Yüzyila Uzanan Mezar Taslari Kusadasi'nda Sergileniyor

Kentin tarihi degerlerini korumak ve turizme kazandirmak için önemli projeler üreten Kusadasi Belediyesi tarafindan Osmanli dönemine ait tarihi mezar taslarini sergilemek amaciyla yürütülen çalismalar tamamlanma asamasina geldi.

Tarihi 17'Nci Yüzyila Uzanan Mezar Taslari Kusadasi'nda Sergileniyor


Kusadasi Belediyesi ile Kusadasi Kültürel ve Tarihi Mirasi Koruma Dernegi ortakliginda yürütülen Kusadasi Adalizade Tarihi Mezar Taslari Sergi Alani Projesi çerçevesinde, Adalizade Mezarligi’nda bulunarak koruma altina alinan Osmanli dönemine ait mezar taslarinin sergilenecegi Mezar Taslari Açik Hava Sergisi için çalismalar tamamlanmak üzere. Aydin Kültür Varliklari Koruma Bölge Kurulu tarafindan da onaylanan projede Kusadasi Belediyesi tarafindan tahsis edilen Adalizade Mezarligi’nin yanindaki 1090 metrekarelik alanda Park ve Bahçeler Müdürlügü ekipleri tarafindan yapimi devam eden sergi alaninin tamamlanmasinin ardindan mezar taslari tarih meraklilarinin ziyaretine açilacak.

Çalismalarda ilk olarak alanin çevresine tas duvar örülerek aydinlatma alt yapisi tamamlandi. Ardindan tarihi mezar taslarinin üzerinde bulunan çark-i felek ve istiridye motiflerinden ilham alinarak tasarlanan projenin yürüyüs yollari kayrak tasi, Arnavut kaldirimi ve ahsap ile kaplandi. Tarihin estetik bir çevre düzenlemesi ile bir araya geldigi sergi alaninda ayrica sergi ziyaretçilerinin hediyelik esya almasi ve mezar taslari hakkinda bilgi sahibi olabilmeleri amaciyla konteyner yerlestirildi. Tarihi 17’nci yüzyila uzanan 202 adet mezar tasinin sergilenecegi alanda, çim ekme ve sulama elemanlarinin montajlarinin tamamlanmasinin ardindan mezar taslari da sergilenmek üzere ana arterlere yerlestirildi. Son olarak alana 3 adet çöp kutusu ve 4 adet bank yerlestiren ekiplerin çalismalari mezar taslari hakkinda bilgilendirici yazilarin yer aldigi tabelalarin yerlestirilmesinin ardindan tamamlanacak.

Tarihi Kentler Birligi tarafindan düzenlenen ‘Proje Özendirme ve Uygulama Yarismasi’nda Basari Ödülü alan projede Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden emekli Ögretim Üyesi Dr. Ertan Das ve ekibi, yaklasik 2 yil içerisinde 521 adet tarihi mezar tasinin envanterini çikardi. Bunlarin arasindan 202 adet tarihi mezar tasi saglam ve sanat degeri yüksek bulunarak sergilenmeye uygun görüldü.

Kusadasi’nin kültürü, demografik yapisi, geçirdigi sosyal degisimler, yasanan siyasi olaylar, geleneksel meslekler, salgin hastaliklar, mahalle ve yer isimleri gibi kent tarihi açisindan önemli bilgiler içeren tarihi mezar taslarindan olusacak sergi alani Kusadasi’nin tarihine isik tutacak. Uzman rehberler tarafindan da tanitilacak olan sergi alaninin, tarihi önem tasimasinin ve kent kimligine katki sunmasinin yani sira kültür turizmine de katki sunmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA