Rektör Süleyman Kiziltoprak Açiklamasi 'DPÜ Zanaatin Ve Zanaatkârlarin Yanindadir'

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, üniversitesi olarak üretenin, zanaatin ve zanaatkârlarin her zaman yaninda ve destekçisi olduklarini ifade etti.

Rektör Süleyman Kiziltoprak Açiklamasi 'DPÜ Zanaatin Ve Zanaatkârlarin Yanindadir'
Dünyanin 20 farkli ülkesinden 40 sehri Kütahya’da bulusturan Kültürel Endüstriler Zirvesi’nin açilis törenine Kütahya Vali Vekili Aydin Börü, Kütahya Belediye Baskani Alim Isik, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, il protokol üyeleri, yabanci ülkelerden belediye baskanlari ve temsilciler, sanatçilar ve vatandaslar katildi.



“Ahiler sanatinda zirveye ulasmayi ahlaki bir görev saymistir”

Konusmasinda Türk tarihinin en mühim ve en degerli teskilatlanma sistemi olan Ahilik kavramindan, üstlendikleri görevlerden bahseden Rektör Kiziltoprak, ”Akil ve ahlak çerçevesi içerisinde kimseye muhtaç olmama adina daima çalismayi ögütleyen ahilik teskilati, degerli insan, erdemli toplum, güçlü ekonomi düsturuyla hareket etmistir. Her Ahi onuruna leke getirmemek yaninda sanatinda zirveye ulasmayi ahlaki bir görev kabul etmistir. Bu yüzden, Ahiler tarafindan üretilen ürünler el emegi-göz nuru sanat eserleri hüviyetinde olmustur. ’Hakkiyla çalisip hakkiyla bizi geçenler bizdendir’ ilkesiyle hareket eden ustalar, çiraklarinin ilerlemesini toplumsal gelismenin esasi olarak görmüslerdir. Kaliteli üretimi siar edinen ve belirli standartlar olusturan ahiler, üretimi güçlendirmek yaninda tüketicinin haklarini çignemekten her zaman kaçinmislardir. Meslek ve toplum ahlakina riayet edip etik davranis ve adil ticaret uygulamalarini desteklemislerdir. Ahilik sistemi bir meslek dayanismasi oldugu kadar yurt topraklarini sivil savunma güçleriyle koruyan bir teskilat hüviyetini kazanmistir. Kisaca ahilik toplumun menfaatine olan her iste hiçbir beklenti içerisine girmeden kosturan, samimiyeti, inanci, birlik ve beraberligi sembolize eden güçlü bir birliktir. Günümüzde ahilik teskilatlanmasinin bir uzantisi olarak esnaf örgütleri ile sanayi ve ticaret odalarinin faaliyetleri kültürden sanata, egitimden sosyal dayanismaya kadar çok çesitli sektörlerde aktif rol aldigina sahit olmaktayiz. Köklü tarihimizin mirasi olan Ahilik teskilatini nesilden nesillere aktarmak bizlerin elinde” seklinde konustu.



"DPÜ üretenin, zanaatin, zanaatkârlarimizin her zaman destekçisidir"

DPÜ’nün üretenin, zanaatin, zanaatkârlarin her zaman destekçisi olduguna dikkat çeken Kiziltoprak, ”Bir oldugumuz, diri oldugumuz ve birbirimize kenetlendigimiz sürece tüketim kültürünün yayginlastigi günümüz çaginda zanaati, üretimi canli tutmaya, sehrimize ve memleketimize faydali olmaya, üretmeye, çalismaya devam edecegiz. Kütahya Dumlupinar Üniversitesi olarak üretenin, zanaatin, zanaatkârlarimizin her zaman destekçisi oldugumuzu belirterek, sözlerime son verirken katilimlarinizdan dolayi sizlere sonsuz sükranlarimi sunuyor, hayirli bereketli bir program geçirmenizi diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA