Prof. Dr. Yilmaz Açiklamasi 'Istanbul Çevresini Etkileyecek Çok Büyük Bir Deprem Olacak'

Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisligi emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yilmaz, "Istanbul ve çevresini etkileyecek deprem olacak mi? Evet, kaçinilmaz. Istanbul çevresini etkileyecek çok büyük bir deprem olacak, Istanbul’u buna hazirlamak gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Yilmaz Açiklamasi 'Istanbul Çevresini Etkileyecek Çok Büyük Bir Deprem Olacak'
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde "Her Yönüyle Deprem Sempozyumu" düzenlendi.

Gerçeklestirilen sempozyumda konusan Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisligi emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yilmaz, “Istanbul çevresini etkileyecek çok büyük bir deprem olacak, Istanbul’u buna hazirlamak gerekiyor” dedi.

Düzenlenen sempozyuma, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Vali Yardimcisi Ercan Çiçek, AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Baskani Gökhan Yilmaz, Trakya Üniversitesi Dogal Afet Yönetimi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Bati Trakya Türklerinin merhum lideri Dr. Sadik Ahmet’in esi ve Dostluk Esitlik Baris Partisi Onursal Baskani Isik Ahmet, akademisyenler ve ögrenciler katildi.



"Istanbul’da deprem olacak"

Istanbul depreminin kaçinilmaz oldugunu ifade eden Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisligi emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yilmaz, “Istanbul arsivinden o depremler neler yapmisi nokta bazinda biliyoruz yani Istanbul’da deprem olacak. Kuzey Anadolu Fay Hatti’ndan bosalan kuvvet Marmara Denizi’nin açiklarinda birikiyor. Istanbul ve çevresini etkileyecek deprem olacak mi? Evet, kaçinilmaz. Istanbul çevresini etkileyecek çok büyük bir deprem olacak, Istanbul’u buna hazirlamak gerekiyor" dedi.



“Edirne’nin zemininde bu depreme karsi dayanamayacak çok fazla bina var”

Edirne için büyük depremler üretecek bir fay çizilmedigine deginen Prof. Dr. Yilmaz, “Kuzey Marmara Fay Hatti’nin üretecegi büyük bir depremin Edirne’yi de etkileyecek. Bölgede çok net faylar var ama günümüze gelirken bunlarin etkinlikleri giderek sönümlenmis. Yüzeyde aktif fay yok. Günümüzde Trakya’da büyükçe bir deprem de görünmüyor. Edirne ve çevresini etkileyen depremselligin ana kaynagi Kuzey Anadolu Fay Hatti’dir. Bu fay Edirne dolayini etkilemektedir. Uzakligi ve büyüklügü oraninda etkilemeye devam edecektir. Dogrudan bir Edirne fayi yok ama Kuzey Anadolu Fayi hareket ettigi zaman Edirne’nin zemininde bu depreme karsi dayanamayacak çok fazla bina var. Çünkü zeminin belli bir kismi, Edirne’nin temelinde çok güçlü olmayan zemin çok fazla bulunuyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA