Japon Deprem Uzmani Moriwaki'den Marmara Depremi Açiklamasi

Yüksek insaat mühendisi, mimar ve deprem uzmani Yoshinori Moriwaki, Istanbul’u bekleyen deprem konusunda uyararak, vatandaslarin bilgilenmesi gerektigini söyledi. Ayrica Moriwaki, Türkiye’de depremle ilgili egitimlerin yeterli olmadigini söyledi.

Japon Deprem Uzmani Moriwaki'den Marmara Depremi Açiklamasi
Özel bir yapi kimyasallari firmasinin "Yeniden Hep Beraber Ayaga Kalkiyoruz" mottosuyla Japon felsefesi olan Kintsugi’den ilhamla hayata geçirilen projenin egitimi, deprem uzmani Moriwaki’nin katilimiyla bir otelde gerçeklestirildi.

Yüksek insaat mühendisi, mimar ve deprem uzmani Yoshinori Moriwaki, Ihlas Haber Ajansi’na özel açiklamalarda bulundu.

“Deprem beklenen bölgeler var”

Türkiye’nin birçok bölgesinde halen depremlerin beklendigini söyleyen Moriwaki, “Japonya ve Türkiye’de depremler sürekli oluyor. Dogu Anadolu Fay Hatti kirilmaya basladi.

Bundan sonra Hatay’dan sonra Kibris’ta veya denizin içerisinde kirilmalar olabilir. Onun haricinde Mus, Bitlis ve Van’a kadar olan bölgede ayrica Izmir ve Marmara bölgesinde deprem bekleniyor. Izmir’de yakin zamanda deprem oldu ama Izmir’in kendisi daha kirilmadi. Ege tarafinda genel olarak 7’nin altinda 6.5 büyüklügünde bir deprem bekleniyor” dedi.



“Türkiye’de egitim yok”

Japonya’nin depremlerle artik yasamaya alistigini belirten Moriwaki, “Türkiye’de egitim yok. Japonya’da bizlere deprem, egitimle ögretiliyor. Anaokulunda oyun oynarken bizlere egitim veriyorlardi. Türk halkinda ise panik var. Bunlar için egitim sart” ifadelerini kullandi.

“Büyük bir deprem beklenmiyor”

Kahramanmaras merkezli yasanan depremlerin ardindan bölgedeki riskin azaldigini açiklayan Moriwaki, “Artik o bölge biriktirdigi enerjiyi atti. 7 büyüklügünün üzerinde bir deprem 100-150 senede bir oluyor. Ancak Kahramanmaras’ta yasanan deprem 500 senedir bekleniyordu ve yerden çok yakin bir mesafede oldu. O nedenle de etkisi büyük oldu. Artik o bölgede büyük bir deprem beklenmiyor” diye konustu.

Ayrica Yoshinori Moriwaki, Adana’da da büyük bir depremin beklenmedigini açikladi.



“7.9 büyüklügünde deprem olabilir”

Beklenen Istanbul depremiyle ilgili konusan yüksek insaat mühendisi, mimar ve deprem uzmani Moriwaki, “Bursa bölgesinde en son büyük depremin üstünden 150 seneyi geçtigi için deprem bekleniyor. Bandirma bölgesinde de 200 sene oldugu için deprem bekleniyor. Kabaca bakinca 8 tane o bölgede fay hatti var. Bir tanesi kirilirsa 6.8 büyüklügünde deprem olabilir. Ancak 2-3 veya bütün faylar ayni anda kirilirsa 7.9 Erzincan depremi kadar büyük bir deprem olabilir. Bu az ihtimal ama olabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA