Balikçilik Ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay Açiklamasi 'Baliga Kota Getirilmesi Fiyatlari Dengeleyecektir'

Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altug Atalay, balik satis fiyatlarina kota getirilmesine iliskin, "Kota getirildiginde balik hem ederini bulacaktir hem de balikçi kazanacaktir. Kota getirilmesi bu fiyati da dengeleyecektir" dedi.

Balikçilik Ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay Açiklamasi 'Baliga Kota Getirilmesi Fiyatlari Dengeleyecektir'
TBMM Balikçilik ve Su Ürünleri Komisyonu, AK Parti Istanbul Milletvekili Ismail Emrah Karayel baskanliginda toplandi. Komisyonda Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altug Atalay sunum yapti. Denizlerdeki türlerde uzun yillardir azalma yasanmadigini belirten Atalay, avcilik ve yetistiricilik ürünlerinin saglikli oldugunu, sektörün her yil 1 milyon ton civarinda 1’inci sinif eti vatandaslara sundugunu dile getirdi. Atalay, 103 ülkeye su ürünleri ihracati yapildigini, bunun üçte ikisinin Avrupa Birligi (AB) ülkelerine oldugunu kaydederek, "Hedefimiz 2 milyar dolar ihracat. Net ihracatçi bir ülkeyiz. Kisi basi tüketimde istedigimiz oranda degiliz. Kisi basi balik tüketimi 7 kilo. Kaçak avlanan ve ruhsatsiz gemiler ülkemizdeki en büyük problemlerden biriydi. 2020 yilinda çikan kanun güncellemesi ile 600’e yakin kaçak avcilik yapan gemiyi yakaladik, parçaladik. Iyi durumda olanlari da üniversitelere, kamu kurumlarina bagisliyoruz" diye konustu.

Türkiye’de 18 bin balikçi gemisi oldugunu söyleyen Atalay, genel müdürlügün çalismalarina iliskin, "Gemi basina düsen ortalama deniz ürünleri üretim miktari 2022 yilinda 21,5 ton. Bu bütün dünyada da böyle, bizde de böyle. Balikçi gemisi sayisi iç sular ile birlikte 18 bin, denizlerde 15 bin civarinda. 2020 yilinda 176 bin 176 denetim yapildi, bin 132 ton ürüne ve 202 gemiye el konuldu, 23 milyon 653 bin 956 TL cezai islem uygulandi. 2023 yilinda ise 113 bin 975 denetim yapildi, 353 ton ürüne ve 59 gemiye el konuldu, 4 bin 199 islem yapildi, 45 bin 969 bin 458 TL cezai islem uygulandi" bilgilerini verdi.

Atalay, Türkiye’nin su ürünleri yetistiriciliginde dünyada 17’nci sirada bulundugunu aktararak, Hayalet Aglarin Temizlenmesi projesi kapsaminda 166 milyon metrekare alanin tarandigini, çalisma sonucu 1 milyon metrekare hayalet ag ve 40 bin av aracinin çikartildigini, 2 milyon 750 bin canlinin ise kurtarildigini bildirdi. Istilaci balik sayisinin giderek arttigina isaret eden Atalay, "Iç sularda 30 istilaci balik türü var, denizlerimize ise 100’ün üzerinde istilaci balik yerlesmis durumda" dedi.



Balikçi barinaklari konusu da ele alindi

Milletvekillerinin sorularini da cevaplayan Atalay, balikçi barinaklari konusunda basarili olunmadigini, konunun ele alinmasi gerektigini ifade ederek, "Çözümü gerçekten zor. Bizim elimizden gelen destegi vermemiz gerekiyor. Balikçi barinaklarinin tamaminin elden geçirilmesi gerekiyor, 65 balikçi barinagimiz çalisiyor. Balikçi barinaklarinin sorunlari bölge bölge degisiyor. Kanuni altyapisinin güçlendirilmesi gerekiyor" açiklamasini yapti.

Balikta kota gündeme geldi

Atalay, Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü’nün güçlü, bagimsiz ve büyük bütçeli bir genel müdürlük olmasinin önemli olacagini kaydetti.

Baliga kota getirilmesine iliskin de konusan Atalay, hamsi ve istavrite kota gelmesi gerektiginin altini çizerek, "Kota getirildiginde balik hem ederini bulacaktir hem de balikçi kazanacaktir. Hamsinin balikçidan çikisi 15-20 lira arasinda, tezgahtan almaya kalkinca 100 lirayi buluyor. Ben bu hafta sonu 60 liraya aldim. Kota getirilmesi bu fiyati da dengeleyecektir" degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA