Ögrenciler Kipçak Yurdundan Oguz Yurduna Selam Getirdiler

Din Ögretimi Genel Müdürlügü Evliya Çelebi Ögrenci Degisim Projesi kapsaminda Bilecik’ten Oltu’ya misafir ögrenci geldi.

Ögrenciler Kipçak Yurdundan Oguz Yurduna Selam Getirdiler
Milli Egitim Bakanligi Din Ögretimi Genel Müdürlügü’nün Türkiye geneli pansiyonlu proje okulu ögrencilerinin farkli sehirleri ve kültürel yapilarini tanimasi amaciyla baslattigi, Oltu Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu ile Bilecik Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nun ortakligiyla “Kipçak Yurdundan Oguz Yurduna” adiyla hazirlanan proje Türkiye genelinde 41 projede yer aldi.

Evliya Çelebi Ögrenci Degisim Projesi kapsaminda Bilecik Merkez Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu 1 idareci, 1 ögretmen ve 8 ögrenciden olusan ekip kültürel, sosyal ve tarihi degerleri yerinde görüp incelemek amaciyla Oltu’yu ziyarete geldiler.

08-14 Ekim 2023 tarihleri arasinda gerçeklesen projede ögrenciler sabahtan derslere katilim saglayip ögleden sonra ilçe ve il merkezinde tarihi, kültürel ve turistik mekanlari ziyaret ettiler

Ögrenciler Oltu Ilçe Kaymakamligini ve Oltu Ilçe Milli Egitim Müdürlügünü ziyaret eden ekip ilçemizin tarihi mekanlari olan Oltu Kalesi, Oltu Rus Kilisesi, Misri Zinnun Türbesi ve Kümbet, Oltu tasi üretim yerleri ve Ishani, Narman Peribacalari, Tortum Selalesi ve Yedi Göller bölgesi, Erzurum merkezdeki tarihi ve kültürel mekanlari ziyaret ettiler Kültürel ve tarihi dokunun misafirlerimizce daha iyi anlasilabilmesi için programimiza sehit ailesi ziyareti, ilçenin bilinen zanaatkar ve sanatçilarini da dolastilar.

Proje konusunda bilgi aktaran Oltu Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Edebiyat Ögretmeni Mehmet Yurduseven “Türkoloji’de Türk boylari genel olarak Kipçak, Oguz ve Karluk olarak 3 gruba ayrilmistir. Kipçak ve Oguz boylari tarih boyunca komsu olmus birlikte yasamis hatta Dede Korkut Hikayeleri’nin muhtevasini olusturmuslardir. Kadim anlatimiz Dede Korkut hikayelerinde geçen Dis Oguzlar Kipçakdir. Kipçak Oltu iliskisi de buradan gelmektedir. Çünkü Kipçak Türklerinin en büyük boylarindan birinin adi Oltudur. Bilecik ise Oguz yurdu Ertugrul Gazinin yadigari Osman beyin rüyasi Seyh Edebali’nin maneviyatidir. Bu baglamda projemize ‘Kipçak Yurdundan Oguz Yurduna’ adini verdik” dedi.

Bilecik Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Müdürü Arzu Kesici ise, ”Her sehrin bir ruhu vardir. Sehrin yasanmisligi ile bir sehri gezerseniz o sehri anlar, oradaki insanlarla aranizda bir bag kurabilirsiniz. Oltu’yu bizim için degerli kilan içerisinde Oltu’yu tüm benligi ile yasamis bu duygularla bize anlatan degerli idareci ögretmen ve Oltu halkidir. Ilk günle bugün arasindaki en büyük fark gönül köprüsünün kurularak sehirden ayrilabilmemizdir dedi.

Oltu Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Ögretmeni Ayise Sahin Karakas, “Evliya Çelebi Ögrenci Degisim Programi kapsaminda hazirlanan projemizde koordinatör olarak görev aldim. Projemizin ilk ayaginda Bilecik Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi’ni okulumuz ve pansiyonumuzda misafir ettik. Bu süre içinde üzerinde yasadigimiz cografyayi tarihi, kültürel ve sosyal degerlerimizi misafirlerimize yerinde tanittik. Misafirlerimizle birlikte biz de kendi cografyamizin ruhunu yeniden hissettik. Insallah projemiz amacina ulasarak ögrencilerimizin kalplerine dokunabilmistir. Onlarin zihninde güzel bir hatira birakarak çesitliliklerimizle bir millet oldugumuz ruhunu verebilmisizdir” diye konustu.

Oltu Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Okul Müdürü M. Nuri Yildirim “Paydas ve koordinatör okulumuz Bilecik Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi ile beraber hazirladigimiz, Anadolu’daki Türklerin ata yurdundan baba yurduna köprü vazifesi gören ve Genel Müdürlügümüz tarafindan begenilerek onaylanan böyle bir projeye ortaklasa imza atabildigimiz için gururluyuz. Katki saglayan paydas okulumuzun idareci ögretmen ve ögrencilerine sükranlarimiz sunuyor, farkli zamanlar ve mekanlarda tekrar bir araya gelebilmenin hasretini simdiden çekiyoruz. Tüm proje ekibine tesekkürlerimiz sunuyorum” dedi.

Oltu Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Müdür Basyardimcisi Emre Öztas ”Evliya Çelebi Ögrenci Degisim Projesi kapsaminda Oguz Yurdunun degerli misafirlerini Kipçak yurdunda agirlamaktan seref duyduk. Bu proje gösteriyor ki ister Oguz olsun ister Kipçak, hepsinin ortak paydasi nerde olursa olsun vatan, millet, bayrak ve din gibi konularda birlesebildigini beraber hareket edebildigini ilçemizin tarihi dokusunu gezdirirken hissettik. Bu imkani bizlere veren Din Ögretimi Genel Müdürlügü’ne çok tesekkür ederiz.” diye konustu.

Bilecik Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Ingilizce Ögretmeni Nesrin Çelik: “Bilecik Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi adina koordinatör olarak gerçeklestirdigimiz ikinci projemiz. Her projenin hem bizlere hem de ögrencilerimize kattiklari paha biçilemez. Mevlana’nin “Bir ben var bende, benden içeri” demesi gibi hepimiz içimizde dogudan batiya kuzeyden güneye her kültürü barindiriyoruz. Bizi biz yapan bu kültür çesitliligini böyle projelerle kesfetme imkanini bizlere sunan basta Din Ögretimi Genel Müdürlügü olmak üzere bizleri agirlayan tüm idareci ve ögretmenlerimize tesekkür ederiz.” dedi.

Kaynak: İHA