Samsun Turizmde Ataga Kalkiyor

Samsun’un turizmin masaya yatirildigi toplantida konusan Vali Orhan Tavli, "Samsun turizmini ciddi yerlere tasimak için hep birlikte büyük çaba sarf ediyoruz" dedi.

Samsun Turizmde Ataga Kalkiyor
Samsun Il Turizm Tanitim ve Gelistirme Koordinasyon Kurulu Toplantisi, Vali Orhan Tavli’nin baskanliginda gerçeklesti. Samsun’un turizmden hak ettigi payi alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanligi’nin destegiyle Samsun Büyüksehir Belediyesince hazirlanacak Turizm Master Plani’yla ilgili çalismalarin degerlendirildigi toplantida Vali Tavli, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un 7 Eylül’de Samsun’a gerçeklestirdigi ziyaret programinda Samsun’un turizm alt ve üstyapi fotografinin genel olarak ortaya konuldugunu, TGA ve bakanlik bürokratlarina gerekli talimatlari vererek Samsun Turizm Master Plani ile ilgili çalismalari baslattigini belirtti.

Samsun’da agro turizmden kültür turizmine, saglik turizminden deniz turizmine kadar yapilacaklarin turizmin tüm paydaslariyla istisare edildigini ifade eden Vali Tavli, TGA’nin Samsun’a odaklandigini ve Samsun turizmini tanitma noktasinda desteginin devam edecegini dile getirerek, turizm konusunda 17 ilçe ile birlikte tüm markalarin ayni anda yükseltilmesine çabalamak gerektigini söyledi.

Turizm Master Plani ile ilgili çalismalara baslanildigini ve ihale süreçlerinin gerçeklesmekte oldugunu ifade eden Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir de alt yapi ve üst yapi çalismalariyla turizmin bir bütünlük arz ettigini belirterek, Samsun turizmini ciddi yerlere tasimak için hep birlikte büyük çaba sarf ettiklerini kaydetti.



"Samsun turizm potansiyeli büyük bir kent"

Toplantida yaptigi konusmada, turizmin gelismesinde öncelikli konulardan birinin markalasmak oldugunu ve marka sehir olundugunda yurt disindan da büyük potansiyel saglanabildigini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanligi Tanitma Genel Müdürü Timuçin Güler, "Dünyanin çok çesitli ülkelerinden yogun turist alan bir ülkeyiz. Turizmin gelismesi sadece mevcut pazarlarin degil, alternatif pazarlarin da gelismesiyle, marka olmanin artmasiyla beraber yeni pazarlarda yapilacak çalismalar ve bunlarin sonucunda artacak turist ziyaretine dayaniyor. Turizmin 12 aya yayilmasi, sektörde çalisan nitelikli personelin de istihdami açisindan çok önemli. Turizmin gelisiminde illerin marka olmasi, marka olan illerin birbirlerine turist degisimleri de kritik noktalardan bir tanesi. Turizm sadece deniz, kum, günes degil. Turizm ayni zamanda saglik, kültür, gastronomi gibi çok degisik faktörleri de olan genis bir alandir. Samsun turizm açisindan potansiyeli büyük bir kent. Samsun denizi, dogasi ve yapisiyla oldukça büyük turizm potansiyeline sahip bir ilimiz. Tanitimlari yapilacak bazi adimlar bile çok büyük sonuçlar verecektir. Master planin tamamlanmasiyla Samsun’un dogal güzellikleri, saglik turizmi ve diger konularda yapacagi çalismalarla hizli sekilde turist sayisini artiracagina inaniyorum. Çevrenin tanitimi ve gerekirse turizmle ilgili ülkelerden getirilecek temsilciler, buradaki hizli ilerlemeyi saglayacaktir" diye konustu.



Atilmasi gereken adimlarin neler oldugu konusunda bilgiler verildi

Toplantida, Türkiye Turizm Tanitma ve Gelistirme Ajansi’nin Samsun’un ulusal ve uluslararasi düzeyde tanitimi konusunda gerçeklestirdigi çalismalarin bir özetini yapan TGA Genel Müdür Vekili Dr. Elif Balci Fisunoglu, TGA tarafindan hazirlanan Türkçe, Ingilizce ve Arapça brosürlerin ulusal ve uluslararasi mecralarda bol miktarda dagitildigini, sosyal medya hesaplarinin yüksek paylasimli sayilara ulastigini, hazirlanan tanitim filmlerinin de yine ulusal ve uluslararasi mecralarda paylasildigini belirterek, TGA’nin Samsun için gerçeklestirdigi tanitim çalismalarinin yani sira atilacak ve atilmasi gereken adimlarin neler oldugu konusunda da bilgi verdi.

"Görsel içerik destegi bekliyoruz"

Samsun’un en önemli turizm destinasyonlarindan biri olma potansiyeline sahip olan ve 380’in üzerinde kus türünün konaklama yeri olan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nin, fotograf tutkunlarinin önemli ugrak noktalarindan biri haline geldigini anlatan Il Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Ipekdal, “Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansimizin çektigi Samsun tanitim filmimizle, hem Samsunumuzun hem de Kus Cenneti’nin tanitim çalismalari hizlandirilmistir. Ayrica, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Baskani ve Samsun Milletvekilimiz Sayin Mehmet Mus’un öncülügünde Kus Cenneti’ne özel bütçeli Alan Baskanligi kurulmasi çalismalari da devam etmektedir. Ayrica, dijital hesaplardaki paylasimlar çok büyük kitlelere ulasabiliyor. Bu sebeple kamu kurumlari ve belediyelerden görsel içerik destegi bekliyoruz. Çakalli Gastronomi Adasi Projesi, Bafra’dan Vezirköprü’ye oradan da Çorum’a uzanan Hitit Yolu Projesi ve Sahinkaya Kanyonu’na seyir terasi projesini çok önemsiyoruz" seklinde konustu.



17 ilçenin turizm destinasyonlari masaya yatirildi

Turizm dernekleri, sektör temsilcileri ve özellikle ilçe temsilcilerinin istek ve önerilerinin görüsüldügü ve konunun bütüncül bir bakis açisiyla degerlendirildigi toplantida Bafra Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nden Vezirköprü Sahinkaya Kanyonu’na, Ayvacik Kiraz Adasi’ndan Tarihi Çarsamba Köprüsü’ne, Terme Miliç Plaji’ndan Ladik Ambarköy Açik Hava Müzesi’ne, Havza Atatürk Evi’nden Yakakent Uzunkiz Yaylasi’na, Tekkeköy Magaralari ve Arkeoloji Vadisi’nden Salipazari Karacaören Selalesi’ne, Kavak Tashan’dan Asarcik Gökgöl Camii’ne, Canik Gölalan Selaleri’nden 19 Mayis Kumcagiz Engiz Plaji’na, Alaçam Mübadele Müzesi’nden Ilkadim Tütün Iskelesi ve Atakum Çakirlar Korusu’na kadar Samsun’un 17 ilçesindeki tüm turizm destinasyonlari masaya yatirildi.
Kaynak: İHA