KTO'nun Eylül Ayi Meclis Toplantisi Gerçeklestirildi

Konya Ticaret Odasi (KSO) Baskani Selçuk Öztürk’ün dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelismeleri degerlendirdigi Meclis toplantisinda söz alan Meclis Üyeleri görüs ve önerilerini paylasti.

KTO'nun Eylül Ayi Meclis Toplantisi Gerçeklestirildi
KTO’nun, Eylül Ayi Olagan Meclis Toplantisi gerçeklestirildi.

KTO Konferans Salonu’nda düzenlenen toplanti, Meclis Baskani Ahmet Arici tarafindan açildi. Gündemdeki maddelerin görüsülmesinin ardindan Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Öztürk bir konusma gerçeklestirdi. Sözlerine, 2022 yilinda Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kurulusu (ISO 500 - 2022) listesine giren Konyali firmalari tebrik ederek baslayan Baskan Öztürk, Konya’nin firma sayisi, ihracati ile bir çok ekonomik parametrede Türkiye’nin önde gelen sehirleri arasinda yer aldigini ifade ederek Konya’nin listede daha fazla firma ile yer alacak kapasiteye sahip oldugunu söyledi.

Konusmasina dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelismeleri degerlendirdigi sunumla devam eden Öztürk, Türkiye’nin önümüzdeki üç yil için temel makroekonomik gösterge tahminlerini içeren Orta Vadeli Program ile ilgili görüslerini paylasti.

Öztürk, “Seçimlerle birlikte olusan yeni ekonomi yönetiminden is dünyasi olarak yapisal reformlar içeren somut yol haritasi beklentimizi ifade etmistik. Eylül ayi içerisinde önümüzdeki üç yilin (2024-2026) ekonomi dengelerini ortaya koyan Orta Vadeli Program Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in katildigi toplantida açiklandi. Program, ekonomik gelismeler çerçevesinde siki para politikasi, mali disiplin ve yapisal reformalar olmak üzere üç temel dayanak üzerine kurgulanmistir. 2024-2026 OVP’de, Yapisal Reformlarin, önceki OVP’lere göre daha detayli yer aldigini görmekteyiz. Yapisal reformlar; büyüme ve ticaret, beseri sermaye ve istihdam, fiyat istikrari ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yesil ve dijital dönüsüm, is ve yatirim ortami olmak üzere öncelikli 7 alanda belirlenmistir. Programda üretime dayali bir kalkinma hedeflenmektedir Ayrica enflasyonu öncelemesi, üretim ve ihracat odakli büyümeyi amaçlamasi oldukça önemlidir. Burada öne çikacak en önemli sey, mali disiplin olacaktir. Bu program hazirlanirken Cumhurbaskani Yardimcimiz Sayin Cevdet Yilmaz ve ilgili tüm Bakanlarimizla defalarca bir araya gelerek is dünyamizin, üyelerimizin sorunlarini, reel sektörün önündeki engelleri ve çözüm önerilerimizi aktardik. Orta Vadeli Program’in istisare kültürü ile hazirlanmasindan dolayi büyük bir memnuniyet duyduk. Bu bakis açisinin programin uygulamasindaki basarisina katki saglayacagina inaniyoruz. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Süreci atlatmak için planlama yapilmasini önemli buluyoruz. Uygulama noktasinda net bir takvim olusturulmali ve düzenli periyotlarla gelismeler kamuoyu ile paylasilmalidir. Tüm kesimlerimizle bu planlamanin arkasinda durmamiz gerekmektedir. OVP kararlilikla yürütülmeli, buna ek olarak Bes Yillik Kalkinma Plani ile yazili ve gerçekçi bir yol haritasi çikartilmalidir” seklinde konustu.

Baskan Öztürk, Konya Ticaret Odasi’nin son bir aylik faaliyetlerini degerlendirdigi sunum ile konusmasini tamamladi. Toplantida Meclis üyeleri söz alarak görüs ve önerilerini paylasti. Meclis Üyesi Mustafa Bozdam hazir giyim sektöründe, çalisan maliyetlerinin artisi ile birlikte yasanilan sikintili sürecin devam ettigini belirterek sektörel ve bölgesel asgari ücret uygulamasina geçilmesi gerektigini ifade etti.

Meclis Üyeleri Hasan Hüseyin Motuk ve Mazlum Mutluer de sektörleri ile ilgili talepleri dile getirdi.
Kaynak: İHA