Kosova'dan Sirbistan'a 'Tüm Birlikleri Derhal Geri Çekin' Çagrisi

Kosova hükümeti, ABD’nin Kosova siniri boyunca Sirp askerlerin konuslandirildigini duyurmasi üzerine yaptigi açiklamada, “Baskan Vucic ve Sirbistan kurumlarina, Kosova sinirindaki tüm birlikleri derhal geri çekmeleri çagrisinda bulunuyoruz” ifadeleri kullanildi.

ABD’nin Cuma günü Kosova siniri boyunca çok sayida Sirp askeri konuslandirildigini duyurmasi üzerine Kosova’dan açiklama geldi. Kosova hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Sirp kurumlarina çagrida bulunarak, “Kosova sinirindaki tüm birlikleri derhal geri geçin” ifadeleri kullanildi. Açiklamada, “Sirp birliklerinin Kosova sinirina konuslandirilmasi Sirbistan’in ülkemizin toprak bütünlügünü tehdit eden bir sonraki adimidir” denildi. Pristine yönetiminin uluslararasi ortaklariyla koordinasyon halinde oldugu belirtilerek, “Kosova, toprak bütünlügünü koruma konusunda her zamankinden daha kararli” ifadeleri kullanildi. Açiklamada ayrica, Sirplarin uçaksavar sistemleri ve agir toplarla birlikte sinirda konuslandigi belirtilirken, “Kosova Cumhuriyeti, Sirbistan’dan gelecek ciddi bir tehdit konusunda ABD ve Avrupa Birligi (AB) ülkeleriyle temas halinde” denildi.

Öte yandan Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic yaptigi bir açiklamada, Kosova ile yasanan çatismanin tirmanmasinin Belgrad’in AB’ye katilma arzusuna zarar verecegini belirterek, askeri birliklerine Kosova’ya geçme emri verme niyetinde olmadigini söylemis, NATO ise sinirdaki mevcut duruma çözüm için ek kuvvetlere yetki verdigini açiklamisti.
Kaynak: İHA