Kis Aylarindaki Salgina Karsi Savasan En Dogal Antibiyotik 'Tursu'

Konya’da kis aylarinin yaklasmasiyla özellikle son zamanlarda artan grip salginlarindan sonra vatandaslar bagisliklarini güçlendirmek için tursuya ve tursu suyuna yöneldi. Tursu yapimindaki püf noktalari siralayan tursucu Selman Kozan, tursu yapilan ürünlere olgunlasmasi için bir çizik atilmasi gerektigine vurgu yapti.

Kis Aylarindaki Salgina Karsi Savasan En Dogal Antibiyotik 'Tursu'
Son zamanlarda yaygin olan üst solunum yolu hastaliklari sagligi tehdit etmeye basladi.

Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan grip salgini basta çocuklar olmak üzere herkeste etkili olabiliyor. Özellikle bagisiklik sistemi zayif olan vatandaslarin yakalandigi ve agir geçirdigi hastalik, hastanelerde de zaman zaman yogunluga neden olabiliyor. Bagisikligini güçlendirmek isteyenler ise Türk sofralarinin vazgeçilmez lezzetlerinden tursuya yöneliyor. Tursu kurulum asamasinda belirli noktalara dikkat edilmesi gerektiginin altini çizen tursucu Selman Kozan, kurulan tursularin hizlica bozulmamasi ve tadi, kivami tam tutmasi için püf noktalarin önemli olduguna dikkat çekti.

“Tursuda önemli olan kuruma suyu dedigimiz kurma suyudur”

Mandalina, yumurta, kavun, karpuz gibi 70 farkli tursu üreterek satisa sundugunu anlatan tursucu Selman Kozan, “Salataliktan basladik kendi bahçemizde salataliklari salatalikta tursu kurarken çiçek kismi dedigimiz kisim var. Çiçekleri kesinlikle almamiz lazim ve 2-3 defa ilik suda salataliklarimizi yikamamiz temiz olmasi lazim. Hijyen bir sekilde bunlari yikadiktan sonra püf noktasi da sudur salataligi bir tane biçak darbesi çünkü, fermente olsun diye içerisi bos kalmasin diye. Daha sonra içerisine bir dis sarimsagi yine biçakla bir çizgi atariz ne kadar sarimsak seviyorsaniz oranina göre ayarlayabilirsiniz. Daha sonra içerisine bir kepçe sirke, bir kepçe kaya tuzu, hakiki kaya tuzu olmasi lazim. Sonra da içme suyunu ilave ediyoruz ve agzina kadar dolduruyoruz. Suyu da doldurduktan sonra siseyi ters düz yapip bir iki gün bekletmemiz lazim. Bir haftanin sonunda da kapagini agzini iyice kapatip günes görmeyen serin bir yerde muhafaza etmemiz lazim. Zaten tursuda önemli olan kuruma suyu dedigimiz kurma suyudur. Kurma suyunu iyi yaptiktan sonra düzgün ayarladiktan sonra oran ve orantisini düzgün yaptiktan sonra tuslarin hepsi zaten gayet lezzetli kitir kitir olur” dedi.



“Kis aylarinda mümkün oldugunca tursu ve tursu suyu tüketilmesini istiyoruz”

En çok salatalik ve sarimsak tursusunun tüketildigini söyleyen Kozan, “Geçen sene 65 çesidimiz vardi. Yavas yavas biz Konya’da tursu çesitliligini arttiriyoruz. Bunu da nasil yapiyoruz? Mesela bu sene karpuz tursusu kurduk. Ejder meyvesinin tursusunu kurduk su anda tezgahimizda yok ama gelecek insallah en yakin zamanda. En çok tüketilen tursulari da söylemek gerekirse; salatalik tursusu, biber tursusu bunlar zaten bildigimiz genel tursular. Bunun yaninda da bamya tursusu su an için tercih edilen tursular dogal antibiyotik dedigimiz sarimsak zaten o yüzden dolayi çok tercih ediliyor. Bir de kis aylari yaklasiyor, hastaliklar artmaya basladi.

Bundan dolayi kis aylarinda mümkün oldugunca tursu ve tursu suyu tüketilmesini istiyoruz, saglik açisindan. Geçen seneye oranla tabii ki ister istemez yani piyasanin gerektigi gibi fiyatlarda artis var. Tursularimiz 75 liradan basliyor fiyatlar” diye konustu.

Kaynak: İHA