Ecdat Yadigari Camiler Hem Yillara Meydan Okuyor Hem De Turist Agirliyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki tarihi camiler, yüzyillardir zamana meydan okuyor. Tarihi camiler yerli ve yabanci turistlerden büyük ilgi görüyor.

Ecdat Yadigari Camiler Hem Yillara Meydan Okuyor Hem De Turist Agirliyor
Arnavut kaldirimli sokaklari, Osmanli döneminden kalma han, hamam, çesme, köprü ve konaklariyla "açik hava müzesini" andiran Safranbolu’da 32 tescilli cami yer aliyor. Dikkat çeken camilerin basinda gelen Ulu Cami, Köprülü Mehmet Pasa Camsi, Izzet Mehmet Pasa Camii ve Kazdagli Camii geçmisin izlerini bugünlere tasirken hem ibadet edenleri hem de yerli ve yabanci turistleri agirliyor. Osmanli dönemlerinde insa edilen, asirlardir yasanan birçok olaya ragmen ayakta kalmayi basaran tarihi camiler, özellikleri, mimarileri, yapilis hikayeleri ve ihtisamlariyla görenleri mest ediyor.

Öte yandan Camiler ve Din Görevlileri Haftasi etkinlikleri çerçevesinde Ilçe Müftülügü tarafindan tarihi camilerde temizlik ve hazirlik çalismalari yapilirken, camiler gül suyu ile yikandi. Ilçe Müftüsü Aydin Bostanci, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, Diyanet Isleri Baskanliginin talimatlari ile bir dizi program

hazirladiklarini belirtti.

Misak-i Milli Demokrasi Meydani’nda stant açarak vatandaslara lokma tatlisi ikram ettiklerini belirten Bostanci, lise ve ortaögretim ögrencileri arasinda Hz. Peygamber’i anlatan siir ve kompozisyon yarismalari düzenlediklerini ifade etti.

Safranbolu’nun camiler yönünden çok bereketli bir yer oldugunu aktaran Bostanci, "Özellikle ecdat yadigari Tarihi Çarsi bölgesinde kalan camilerimiz var. Bu camilerimiz hem yerli halkin dikkatini çekiyor, ziyaretleriyle dolup tasiyor hem de dünya tarihine isik tuttugu için de bütün dünyadan insanlarin gelip görmek istedigi, ziyaret etmek istedigi camiler olarak öne çikiyor" ifadelerini kullandi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftasi vesilesiyle tarihi camileri tekrar yeni bastan gözden geçirdiklerini ifade eden Bostanci, "Camilerimizin eksigi noksani tamamlaniyor. Hafta vesilesiyle temizligi yapiliyor. Hatta bazi camilerimiz özellikle tarih camilerimiz gül sulariyla yikaniyor, güzel kokar hale geliyor. Özellikle Safranbolu dedigimiz bölgede tarihi bölgede birkaç camimiz var ki bunlari öne çikiyor. Köprülü Mehmet Pasa Camii, Izzet Mehmet Pasa Camii, Kazdagli Camii, Eski Camii, Lütfiye Camii. Bunlar öne çikan hem yerli hem yabanci turistlerin ziyaret ettigi ve ziyaret etmek istedigi camiler. Köprülü Mehmet Pasa Cami’mizin bir özelligi bahçesinde muvakkithanesi var. Yani günün belli saatinde, günes isiginin yardimiyla namaz vakitlerinin tespit edildigi özel bir camimiz. Hala dimdik ayakta ve insallah kiyamete kadar dimdik ayakta kalacak" dedi.

Kaynak: İHA