Dünyanin En Eski Boyali Heykeli Göbeklitepe'de Bulundu

Tarihin sifir noktasi olan adlandirilan Sanliurfa’daki 12 bin yillik geçmise sahip Göbeklitepe’de yapilan kazilarda dünyanin en eski boyali heykeli bulundu.

Dünyanin En Eski Boyali Heykeli Göbeklitepe'de Bulundu
12 bin yillik geçmise sahip Sanliurfa’daki Göbeklitepe’de dünyayi heyecanlandiran bir gelisme yasandi. Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan yürütülen ve Alman arkeologlarin da katildigi kazi çalismalarinda gerçek boyutlarda boyali bir domuz heykeli bulundu. Agiz kismi kirmizi olan domuzun bedeninin ise beyaz ve siyah boya ile boyandigi belirlendi. Dünyanin en eski boyali heykeli olan domuz heykelinin üzerinde kirmizi, beyaz ve siyah pigment kalintilari oldugunu söyleyen Göbeklitepe Kazi Baskani Prof. Dr. Necmi Karul, yeni bulunan eserlerden dolayi büyük bir heyecan ve mutluluk yasadiklarini söyledi.



Dünyanin en eskisi

Tas Tepeler projesi çerçevesinde sürdürülen kazilarda Göbeklitepe, Karahantepe gibi 9 noktada çalismalar gerçeklestirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Necmi Karul, ”Bu çalismalarin sonuna geldik. Içinde bulundugumuz ‘D’ yapisi Göbeklitepe’deki bu yilin önemli sonuçlarindan, önemli eserlerden birinin bulundugu yerdir. Göbeklitepe’de su anda içinde bulundugumuz dev yapinin içerisinde açiga çikarilan bir yaban domuzu heykeli yer aliyor. Domuz heykeli, yapinin çok tanimli bir noktasinda yani merkezdeki iki dikili tasin ortasindaki aksin bir kenarinda bulunuyor. Genelde bu tür yapilarda da bu konumlarin, binanin geri kalanindan farklilastigini görüyoruz ve özgün konumda eserleri buralari biraktiklarini, yapilar gömülürken de bilinçli olarak o eserlerin yerinde dikili taslar gibi korunduklarini biliyorduk. Bunlara iliskin de çok fazla buluntumuz yoktu. En azindan ’D’ yapisinin bu bölümleri henüz kazilmamisti. Bu yilki çalismalarda bu alanda kazilari sürdürdük. Bu heykel, bir yaban domuzunu betimliyor. Burada daha önce karsilasilan bütün hayvanlarda oldugu gibi atak pozisyonunda olmasi, dislerinin görünür yani bir saldirganligin vurgulaniyor olmasi dikkat çekiyor. Yine bu dönem heykellerinde cinsiyet ayri heykellerin veyahut da kabartmalarin hepsinde eril bireyleri temsil edeceklerini biliyoruz. Bu heykelin farkliligi da boyali olmasi. Yani dili ve üzerindeki kil tabakasinin özgün renklerinde boyali yapilmis olmasidir. Bu durum eseri farklilastiriyor. Sonuç itibariyla Göbeklitepe, UNESCO miras listesine giren ama kesifleri sonlanmayan ve bundan sonra da bizi heyecanlandirmaya devam edecek yerlesim yerlerinden bir tanesi” ifadelerine yer verdi.

"Bizim için çok heyecanli bir buluntu"

Göbeklitepe alanindaki kazilara katilan Alman Arkeoloji Enstitüsü Koordinatörü Lee Claere ise, “Alman Arkeoloji Enstitüsü olarak 1995’den beri Göbelitepe’de çalisiyoruz. Evet son zamanda yani bu sene kazimizi yaptik. Kazilar çok iyi geçti. Bu sene bu yaban domuzu heykelini bulduk. Çok önemli bir bulus, çok büyük bir heykel. 130 santim, vücudunda boya da var, görüyoruz. Dili kirmizi, siyah, beyaz renkler de var. O yüzden bizim için çok heyecanli bir buluntu. Çok mutluyuz" diye konustu.

Kaynak: İHA