Çocugunuzun Asiri Terlemesini Hafife Almayin

Çocukluk yas grubunda her iki çocuktan birinde ’üfürüm’ duyulabildigini belirten Çocuk Kardiyolojisi Uzmani Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocugun bazi durumlarini ise hafife almamak gerektigini söyledi.

Çocugunuzun Asiri Terlemesini Hafife Almayin
Kalp kapakçiklarinin açilip kapanmasi sonucu muayene esnasinda duyulan seslerin normal kalp sesleri oldugunu, bu seslerin disinda kalpte duyulan anormal seslere ’üfürüm’ denildigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmani Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocukluk yas grubunda yaklasik olarak her iki çocuktan birinde üfürüm duyulabildigini belirtti.

Öncü, "Üfürümlerin büyük kismi masum üfürüm denilen herhangi bir kalp rahatsizligi olmayan saglikli çocuklarda duyulan kalp sesleridir. Çocugun muayene esnasinda atesi olmasi, enfeksiyonu olmasi, kansizligi olmasi, tiroid bozuklugu olmasi veya asiri zayif olmasi masum üfürüme sebep olabilir. Masum üfürüm duyulan çocuklarin ailelerinin tedirgin olmasina gerek yoktur, çocuklarinin kalbi sagliklidir" dedi.

Kalpte duyulan üfürümlerin siddetine göre 6 dereceye ayrildigina dikkat çeken Öncü, "Birinci derece en hafif, altinci derece ise en siddetli olanidir. Üçüncü ve üzeri dereceler anormaldir ve bu durumda mutlaka bir anormallik vardir ve arastirilmasi gerekir. Üfürümün kaçinci derece oldugunu deneyimli bir çocuk hekimi çocugunuzun kalbini dinlediginde anlar ve sizi bilgilendirir. Gerek görmesi durumunda da sizi çocuk kalp doktoruna yönlendirecektir. En sik olarak kalbin karinciklari veya kulakçiklari arasinda olan, halk arasinda delik diye tabir edilen açikliklar neticesinde duyulur. Ikinci siklikta sah damari veya kalpten akcigere kani tasiyan damarlardaki daralmalar sonucunda duyulur. Anormal üfürümü duyan hekim sizi çocuk kardiyoloji uzmanina yönlendirecektir. Uzman hekim sizi EKG, EKO gibi ileri arastirmalar ile degerlendirerek üfürümün sebebini tespit edecektir ve yapilmasi gerekenler hakkinda sizi bilgilendirecektir. Çocugunuzda tüm vücutta yaygin olarak morarma olmasi durumunda vakit kaybetmeden uzman hekime basvurmalidir. Bunun disinda çabuk yorulma, hizli nefes alip-verme, efor yaparken nefes nefese kalma, asiri terleme, siddetli gögüs agrisi, çok fazla çarpinti hissediyor olmasi, kilo alamiyor olmasi veya sik akciger enfeksiyonu geçirmesi gibi durumlarin biri ve ya birkaçinin olmasi durumunda uzman hekime en kisa zamanda muayene olmalidir" diye konustu.

Kaynak: İHA