Kaçkarlar'da Heliski Heyecanina Bu Yil Ilk Kez Çocuklar Da Katildi

Dünyadaki en pahali, elit ve tehlikeli spor dallari arasinda gösterilen ’helikayak’, dünyaca bilinen adi ile ’heliski’, bugün Kaçkar Daglari’nda yapildi.

Kaçkarlar'da Heliski Heyecanina Bu Yil Ilk Kez Çocuklar Da Katildi
Kaçkar Daglari’nda 17 yildir ’heliski’ heyecani yasaniyor. Dünyanin çesitli ülkelerinden sporcularin Rize’nin Çamlihemsin ilçesinin Ayder Yaylasi’na gelerek helikopterle daha önceden belirlenmis, hiç kayilmamis kayak parkurlarinin zirvelerine helikopterle birakilmasi ile yapiliyor. Kayakçilar parkur bitiminde yine helikopterle alinarak yeniden zirvelere birakiliyor. Kaçkarlar, heliski için dünyada en çok tercih edilen 10 nokta arasinda yer aliyor. 8 Ocak 2023’de yapilmasi planlanan Heliski’nin hava sartlari nedeniyle yapilamamisti. Bu yil ilk kez Heliski Heyecanina ebeveynleri ile birlikte çocuk sporculari da katildi.

Sisli havalarda havalanamayan helikoptere alternatif olarak snowtrack adi verilen araçlarda kullaniliyor.

Güvenlik had safhada

Helikayak, disaridan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye’de bu sporun yapilabilmesi için organizasyon firmalari Rize ve Artvin Valilikleri, Genelkurmay Baskanligi, Devlet Hava Meydanlari Genel Müdürlügü, Yaban Hayati Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ve Sivil Havacilik Genel Müdürlügü’nden gerekli birçok izni almak zorunda. Uçuslar öncesi Sivil Havacilik Genel Müdürlügü tarafindan uçus rotalari belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle görev alacak pilotlar özel egitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerlesim disinda hayatta kalma, kis sartlarinda hayatta kalma egitimleri veriliyor. Sporcular parkurda kendi aralarinda iletisim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonlari, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatiliyor. Sporcular ayrica çig risklerine karsi sirtlarinda airbag çantalari ile kayiyorlar.

"Bir kez gelen misafir tekrar gelmek istiyor"

Bu yil talebin yogun oldugundan ötürü sezonun uzatildigini belirten Heliski Operasyon Sorumlusu Celal Özkan, "Heliski’de ilk grubumuz 16 kisidir. Bu yil ilk kez çocuklu bir aileyi misafir ediyoruz. En küçük sporcumuzda 6 yasinda. Bu sene ortalama 400 misafiri agirlamayi planliyoruz. Bugün ilk uçusumuzu gerçeklestirdik. Dün hava muhalefeti yüzünden uçus yapamadik. Heliski sezonu 13 hafta sürecek. Normalde sezona ilk basladigimizda 6 hafta sürüyordu. Sonrasinda 8 hafta oldu, daha sonrasinda 10 oldu. Bu senede ilk defa 13 hafta olarak seneyi tamamlayacagiz. Bir kez gelen misafir tekrar gelmek istiyor. 13 haftaya çikmamizin nedeni bu oldu. Su anda bir dahaki yilin turlarinin satislari da basladi" ifadelerini kullandi.

"Burasi Heliski için çok daha güzel"

Kaçkar Daglari’nin heliski için diger ülkelere göre daha iyi oldugunu söyleyen helikopter pilotu Rolen Broner "Kaçkar daglari çok çekici. Bir çok daga gittim. Isviçre’de daglar daha yüksek, kayalik alan çok fazla ama burasi Heliski için çok daha güzel. Kosullar Heliski için daha güzel. Karin kalitesi çok daha iyi" seklinde konustu.

Kaynak: İHA