Brezilya'da Bolsonaro Destekçisi Bin 500 Kisi Gözaltina Alindi

Brezilya Adalet ve Kamu Güvenligi Bakani Flavio Dino, dün Ulusal Kongre’ye düzenlenen baskin ve ordu karargahinin önüne kamp kurduklari gerekçesiyle eski Devlet Baskani Jair Bolsonaro destekçisi yaklasik bin 500 gözaltina alindigini ya da tutuklandigini duyurdu.

Brezilya'da Bolsonaro Destekçisi Bin 500 Kisi Gözaltina Alindi
Brezilya’da eski Devlet Baskani Jair Bolsonaro destekçisi binlerce kisi, dün baskent Brasilia’daki Ulusal Kongre, Federal Yüksek Mahkeme Genel Kurulu ve Planalto Sarayi’na baskin düzenlemisti. Devlet Baskani Luis Inacio Lula da Silva’nin “terör ve vandalizm” olarak nitelendirdigi baskina iliskin açiklama yapan Adalet ve Kamu Güvenligi Bakani Flavio Dino, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu saldirganlar tarafindan kiralanmis olan ve birinde atesli silahlar bulunan 40 adet otobüse el konuldugunu ifade ederek, kongreye düzenlenen baskin ve ordu karargahinin önüne kamp kurduklari gerekçesiyle yaklasik bin 500 kisinin gözaltina alindigini ya da tutuklandigini duyurdu.

Bakan Dino, terör eylemleri ile ilgili yürütülen sorusturmanin eylemde yer alanlarin ötesine geçerek organizatörleri ve finansörlere ulasmayi amaçladigini da deginerek, önümüzdeki günlerde yeni tutuklamalarin yapilacagini bildirdi.

Polis tarafindan dagitilan ordu karargahi önündeki kampta yakalanan Bolsonaro destekçilerinin yaklasik bin 200 kisi olduklarini belirten Dino, bu kisilerin Federal Polis Akademisi’nde gözaltinda tutulduklarini ve ifadelerinin alinmasinin ardindan yarginin kararina göre tutuklanacaklarini ya da serbest birakilacaklarini ifade etti.

Bakan Dino, Ulusal Kongre baskininda tutuklananlara ise alacaklari adli cezalarin yani sira kamu malina verdikleri zarar için de tazminat ödeteceklerini belirtti.



Baskinda 70 kisi yaralandi

Brezilya Saglik Bakanligi, dün düzenlenen baskinda aralarinda güvenlik güçlerinde bulundugu 6’si agir olmak üzere en az 70 kisinin yaralandigini açikladi.



Bolsonaro’nun yegeni de baskina katilmis

Bolsonaro’nun "Leo Indio" lakapli yegeni Leonardo Rodrigues de Jesus’un dün Ulusak Kongre’ye düzenlenen baskina katilan protestocular arasinda oldugu ortaya çikti. Indio, sosyal medya hesabindan kongre baskini sirasinda çektigi fotograflari ve görüntüleri paylasti.

Federal müdahale karari alinmisti

Brasilia’da dün yasanan siddet olaylarinin ardindan Devlet Baskani Lula bölgeye federal müdahale karari almis, baskent idaresinin 31 Ocak 2023 tarihine kadar federal hükümetin kontrolü altinda olacagi bildirilmisti.

Bolsonaro destekçileri seçim yenilgisini kabul etmiyor

Ülkede yapilan baskanlik seçimlerinde Lula’nin 50,9 oy oraniyla Bolsonaro’yu maglup ederek devlet baskani seçilmesi sonrasi, Bolsonaro destekçileri seçimlerde hile yapildigini iddia ederek genis çapli eylem baslatmisti. Bir grup eylemci ise Lula hükümetine askeri darbe yapilmasini talep ederek baskent Brasilia’da yer alan ordu karargahi önünde kamp kurmustu.
Kaynak: İHA