Grip Salginina Çare Arayan Rizeliler Aktarlara Kosuyor

Kis aylarinin gelmesiyle beraber artan grip salginina çare arayan Rizeliler çözümü aktarlarda ve bal satis reyonlarinda ariyor.

Grip Salginina Çare Arayan Rizeliler Aktarlara Kosuyor
Kis aylarinda çok fazla görülen nezle ve grip salgini gibi hastaliklarla karsilasan vatandaslar hastanelerdeki yogunluk nedeniyle tedavi için dogal çözümler bulmaya çalisiyor. Dogal çözümü arayan vatandaslar hastaligi nasil yeneceklerine dair aktarlardan yardim aliyor. Aktarlarin verdigi bir çok bitkiyi tüketen vatandaslar yani sira iyilesmek için bal satis reyonlarinda Kestane bali ve Çiçek balina da ragbet gösteriyor.

"Aktarcinin en iyi görevi doktorun isine karismamak"

Müsterilerine ihlamuru farkli bitkilerle beraber tüketmelerini tavsiye ettigini söyleyen aktarci Metin Karaca, "Kis aylarinda yemezsen, içmezsen ve giyinmezsen hasta olursun. Son günlerde de grip de bir patlama yasaniyor. Hasta olarak çok geliyorlar. Eski usül, ihlamur gibi bitkilerden vermeye çalisiyoruz ama yetmiyor. Hastanelere gidiyoruz diyorlar, verdigim bitkilere bu yetmedi diyorlar. Ihlamur süper bir vitamindir ve antioksidandir. Ek olarak da iltihap sökücüdür ama yetmiyor. Biz de ihlamurun yanina tarçin verelim diyoruz. Tarçinda balgami atmayi sagladigindan ötürü tavsiye ederiz. Iltihaplari azaltsin diye bir kök veya yas zencefil veriyoruz. Aktarcinin en iyi görevi doktorun isine karismamak. Önce hastaneye git diyoruz. Bize gelen müsterilere de ihlamur veriyoruz. Ihlamuru süslemek iyidir. Ihlamura da zencefil, havlican, zerdeçal, tarçin, ebegümeci ve hatmileri müsteriye sunuyoruz. Ihlamura bunlari katmalarini istiyoruz. Zencefil ve zerdeçalin toz halini ballarla macun yapmalarini istiyoruz. Koronadan ötürü çikan bitkilerden veriyoruz" seklinde konustu.



"Biraz saglam olmaliyiz ki hastaligi yenelim"

Hasta olan kisilerin önce yeme içmesine dikkat etmeleri gerektigini belirten Karaca, "Müsteriye baktigimda yemek yemeyen biriyse öncelikle ona gida veriyorum. Kis aylarina girerken, kök zencefil, kök havlican, kök tarçin ve bogaz dostu olan adaçayi alabiliriz. Hatmimiz var, çok iyi bir bogaz yumusaticidir. Ayni zamanda bagirsaklari da yumusatir. Insanlar hasta olunca evde yattiklari için bütün sistemleri bozuluyor. Bundan dolayi bahsettigim ürünleri tüketmeleri idealdir. Evlerinde bal olana da söylüyoruz ki, tarçinin, çörekotunun tozlari vardir. O tozlari ballarla karistirip ye diyoruz. Balla karistirmalarinin nedeni de soguk havalarda yasadigimiz gripte ve nezlede vücudun direncini arttirmak için hem de insani dik tutmak için. Biraz saglam olmaliyiz ki hastaligi yenelim" ifadelerini kullandi.

"Kahvaltilik bal isteyene farkli veriyorum, ilaçlik isteyene ilaçlik bal veriyorum"

Kis aylarinda 2 tür balin daha çok satildigini ifade eden bal saticisi Ibrahim Deniz, "Kis aylari oldugu zaman agirlikli olarak Kestane Bali ve Çiçek Bali’nda satis oluyor. Her bölgenin bali farkli oluyor. Damak tadi da farkli fiyati da farkli oluyor. Deniz seviyesinden yükseldikçe çiçek floryasi artar. Kestane bali ve çiçek bali, vücut bagisikligi sistemini yenilemede, öksürük, bronsit gibi hastaliklarin gidermesinde faydali bir üründür. Kahvaltilik bal isteyene farkli veriyorum, ilaçlik isteyene ilaçlik bal veriyorum. Bundan dolayi da müsteriye ilk önce ne tür bal istedigini soruyoruz. Kahvaltilik ile ilaçlik bal arasinda ki fark, çiçek floryasinin degismesidir. Alçak bölgedeki balin çiçegi azdir, yükseklere çiktikça fazlalasir" diye konustu.

Kaynak: İHA