ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik Seçimlerinde 7. Turda Da Sonuç Çikmadi

ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik seçimlerinde 7. tur oylamasinda da yeterli çogunluguna ulasilamadigi için baskan seçilemedi.

ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik Seçimlerinde 7. Turda Da Sonuç Çikmadi


ABD kongresinin alt kanadi olan Temsilciler Meclisi’nin baskanini belirlemek üzere yapilan seçimlerde siyasi kriz derinlesti. Seçimin 7. turunda da yeterli çogunluga ulasilamadigi için meclis baskani seçilemedi. Seçimde öne çikan isim olan ve Demokratlar tarafindan desteklenen Hakeem Jeffries 7. turdaki oylamada 212, Cumhuriyetçi Kevin McCarthy 201 ve diger Cumhuriyetçi aday Byron Donalds 19 oy aldi.

Temsilciler Meclisi’ndeki en uzun seçim yarisi 2 ay sürmüstü

ABD tarihinde yapilan en uzun Temsilciler Meclisi Baskanlik seçimi ise Aralik 1855 ile Subat 1856 arasinda gerçeklesmis, 2 ay süren seçimde baskanin belirlenmesi için 133 tur oylama yapilmisti.

Krize dönüstü

ABD’de 8 Kasim 2022’deki ara seçimlerin ardindan Cumhuriyetçilerin çogunlukta oldugu Temsilciler Meclisi’nde yapilan baskanlik seçimi krize dönüsmüs, üyeler ilk 4 turda baskan seçememisti. 5 tur boyunca 212 Demokrat üyenin tamami Hakeem Jeffries için oy kullanmayi sürdürürken, Cumhuriyetçilerin çogunluk lideri Kevin McCarthy, son olarak partisinden 201 kisinin oyunu almisti. Buna ragmen muhafazakar Cumhuriyetçilerin 20’si Byron Donalds’a oy vererek, McCarthy’nin çogunlugu elde etmesine engel olmustu. Seçimin, baskan seçimine izin veren yeterli çogunluga ulasilincaya dek devam etmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA