ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik Seçiminde 8. Turda Oy Çogunlugu Saglanamadi

ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik seçimlerinde yasanan krizin ardindan 8. tur oylamasinda da baskan seçilemedi. Eski ABD Baskani Donald Trump’a ise 1 kisi oy verdi.



ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik seçiminde 8. turda da hiçbir adayin yeterli oy çogunluguna ulasamamasi nedeniyle baskanlik krizi derinlesiyor. Seçimde öne çikan isim olan ve Demokratlar tarafindan desteklenen Hakeem Jeffries 212, Cumhuriyetçi Kevin McCarthy 201, Cumhuriyetçi aday Byron Donalds 17, diger Cumhuriyetçi aday Kevin Hern 2 ve eski ABD Baskani Donald Trump 1 oy aldi. Meclis baskaninin seçilmesi için ilerleyen dakikalarda 9. tur baslayacak.

ABD’de 100 yil sonra ilk kez Temsilciler Baskani ilk turda seçilemedi

ABD’de 8 Kasim 2022 tarihinde yapilan ara seçimlerin ardindan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’ndeki 435 koltuktan 222’sini kazanarak çogunlugu elde etmisti. Temsilciler Meclisi’nin yeni Baskanini seçmek için yapilan oylamada 6 aday yarismis, Baskan olmak için gereken en az 218 oyu hiçbir aday alamamisti. Ülke tarihinde 100 yil sonra ilk kez Temsilciler Meclisi Baskani ilk turda seçilememisti.

ABD yasalari geregi, baskan seçilmeden Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekilleri yemin ederek göreve baslayamiyorlar.

Temsilciler Meclisi’ndeki en uzun seçim yarisi 2 ay sürmüstü

ABD tarihinde yapilan en uzun Temsilciler Meclisi Baskanlik seçimi ise Aralik 1855 ile Subat 1856 arasinda gerçeklesmis, 2 ay süren seçimde baskanin belirlenmesi için 133 tur oylama yapilmisti.
Kaynak: İHA