Yunanistan, Dinleme Skandali Ile Ilgili Özel Ekip Görevlendiriyor

Yunanistan’da casus yazilim "Predator" ile üst düzey isimlerin telefonlarinin dinlendigi yönündeki iddialarin ardindan Yunanistan Iletisim Güvenligi ve Gizliligi Kurumu’nu (ADAE) ülkede yasanan dinleme skandalinin aydinlatilmasi amaci ile özel ekip yetkilendirdiklerini açikladi.

Yunanistan’daki yasa disi dinleme skandali ile ilgili Yunanistan Iletisim Güvenligi ve Gizliligi Kurumu (ADAE) harekete geçti. Yolsuzlukla Mücadele Savcisi Eleni Toulupaki imzasi ile ADAE’nin ülkede yasanan dinleme skandalinin aydinlatilmasi amaci ile özel ekip yetkilendirdigi açiklandi.

Çipras, dinleme skandalina iliskin isimleri istemisti

Yunanistan’da casus yazilim "Predator" ile üst düzey isimlerin telefonlarinin dinlenmeye ülkenin bir önceki Basbakani Aleksis Çipras döneminde baslandigini iddia edilmisti. Radikal Sol Koalisyon - Ilerici Ittifak Partisi (SYRIZA) lideri Çipras, dinleme skandalinin ortaya çikmasi sonrasi ADAE’yi ziyaret ederek son 3 yila ait hakkinda dinleme karari bulunan isimleri talep etmisti.

Yunanistan’ta Ulusal Istihbarat Teskilati basta olmak üzere tüm kamu kurumlari, sivil toplum kuruluslari ve tesebbüsleri, tesisleri, teçhizati, arsivleri, veri tabanlari ve belgeleri ADAE yetkisi ile inceleyebiliyor. Ulusal güvenlik nedeniyle tutulan arsivlerin incelenebilmesi için ADAE Baskani’nin bizzat katilimi gerekiyor.

Ne olmustu?

Yunanistan’da, dinleme skandalini ortaya çikaran Documento gazetesi, Yunanistan’in en önemli isimlerinin hükümet tarafindan casus yazilimlarla dinlendigi iddia etmisti. Iddiada yer alan önemli isimler arasinda Yunanistan Ulusal Savunmasi Genelkurmay Baskani Konstantinos Floros, Korgeneral Charalampos Lalousis, Yunanistan’in eski Emniyet Müdürü Mihalis Karamalakis, Egitim ve Din Isleri Bakani Niki Kerameus, CNN Yunanistan’in ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis, Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Lideri Nikos Androulakis, Eski Yunanistan Basbakani Andonis Samaras, eski Bakanlar Mihalis Hrisohoidis, Olga Yerovasili, günümüz Disisleri Bakani Nikos Dendias, Kalkinma ve Yatirim Bakani Andonis Yeorgiadis, eski Saglik Bakani Vasilis Kikilias, Kathimerini Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Aleksis Papahelas, Savunma Bakan Yardimcisi Nikos Hardalias, Maliye Bakani Hristos Staikuras, Çalisma Bakani Kostis Hacidakis, bazi lokal idari birim yöneticileri ve bazi önemli is adamlari bulunuyor.
Kaynak: İHA