Biden, Temsilciler Meclisi Baskanligi Seçimini Utandirici Olarak Nitelendirdi

ABD Baskani Joe Biden, Temsilciler Meclis Baskanligi seçiminde yasanan kriz sonrasi durumu "utandirici" olarak nitelendirerek, "Bu iyi gözükmüyor ve iyi bir sey degil" ifadelerini kullandi.

Biden, Temsilciler Meclisi Baskanligi Seçimini Utandirici Olarak Nitelendirdi


ABD’de Temsilciler Meclisi’nin yeni baskanini seçmek için yapilan 3. tur oylamasinin da basarisiz olmasinin ardindan ABD Baskani Joe Biden önemli açiklamalarda bulundu. Seçimin tamamlanmasinin çok uzun sürdügünü belirten Biden, "Bu biraz utandirici, çok uzun sürdü. Bunun dünyada nasil göründügü hakkinda ne düsünüyorsunuz? Bu iyi gözükmüyor ve iyi bir sey degil. Bu Amerika Birlesik Devletleri. Umarim kararlarini birlikte verirler" dedi.

Biden ayrica, yeni baskanin seçilmesi konusunda uzlasmaya varilamamasi hakkinda da, "Bu benim problemim degil" yorumunda bulundu.

ABD’de 100 yil sonra ilk kez Temsilciler Baskani ilk turda seçilemedi

ABD’de 8 Kasim 2022 tarihinde yapilan ara seçimlerin ardindan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’ndeki 435 koltuktan 222’sini kazanarak çogunlugu elde etmisti. Temsilciler Meclisi’nin yeni Baskanini seçmek için yapilan oylamada 6 aday yarismis, Baskan olmak için gereken en az 218 oyu hiçbir aday alamamisti. Ülke tarihinde 100 yil sonra ilk kez Temsilciler Meclisi Baskani ilk turda seçilememisti.

Üçüncü tur oylamada, Demokratlarin destekledigi Hakeem Jeffries 212, Cumhuriyetçi Kevin McCarthy ise 202 oy almis, seçim yarisi çarsamba ögleden sonraya ertelenmisti. Demokratlarin Hakeem Jeffries’i destekledigi ve Cumhuriyetçilerin oylarinin ise 2 aday arasinda bölünmesi Cumhuriyetçi Parti’de parti içi muhalefet olarak yorumlandi. ABD yasalari geregi, baskan seçilmeden Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekilleri yemin ederek göreve baslayamiyorlar.

Temsilciler Meclisi’ndeki en uzun seçim yarisi 2 ay sürmüstü

ABD tarihinde yapilan en uzun Temsilciler Meclisi Baskanlik seçimi ise Aralik 1855 ile Subat 1856 arasinda gerçeklesmis, 2 ay süren seçimde baskanin belirlenmesi için 133 tur oylama yapilmisti.
Kaynak: İHA