'Amasya Sikma Tarhanasi' Tescillendi

Türk mutfaginin en eski çorbalarindan olup faydalari filmlere bile konu edilen tarhana çorbasinin ana malzemesi sikma tarhana cografi isaretle tescillendi. Kökeni Orta Asya’ya kadar uzanan besin deposu ‘Amasya sikma tarhanasi’, Amasya Valiligi’nin girisimleri sonucu kentin 17. cografi isaretli markasi oldu.

'Amasya Sikma Tarhanasi' Tescillendi


Tarhana Türk mutfagi için önemli

Yogurt, tahil ve çesitli sebzelerin karistirilip olusan harcin elle sikilip kurutulmaya birakilmasiyla elde edilen sikma tarhana, soguk kis günlerinde sofralarin vazgeçilmez besin kaynaklari arasinda yer aliyor. ‘Amasya sikma tarhanasi’na cografi isaret belgesi almanin mutlulugunu yasadiklarini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Her ülkenin mutfak kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir. Tarhana da Türk mutfagi için büyük önem tasiyan yiyeceklerdendir. Besin degeri yüksek olan tarhana yüzyillardir özellikle sabah kahvaltilarinda ve yemeklerden önce tercih edilmektedir” dedi.

Amasya’nin cografi isaretli markalarina yeni bir halka eklendigine deginen Belediye Baskani Mehmet Sari da tarhana için yazilan bir siirin dörtlüklerini seslendirdi.

Türklerin en eski çorbasi

Evhanimi Canan Kartalli, masal kahramani Keloglan’in Aykiz’i iyilestirdigi çorba olarak filmde konu edilen tarhananin yapimini annesinden ögrendigini anlatirken, sef Gönül Göl ise yazin temmuz ve agustos sicaklarinda yapilip elle sikilarak sekillendirilen kuru tarhananin kisin çorbasiyla özellikle çocuklar için besin kaynagi oldugunu söyledi.

Tarhananin Türklerin en eski çorbasi olarak bilindigine isaret eden sef Murat Devek de, “Ismi aslinda ‘Darhane’dir. Ama günümüzde ‘tarana’ olarak adlandirilir” diye konustu.

Büyük Amasya Oteli’nde, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmaci ve AK Parti Il Baskani Ekrem Toto’nun aralarinda oldugu protokol üyelerinin katimiyla düzenlenen programda ‘Amasya sikma tarhanasi’ cografi isaret belgesi Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi Müdürü Mustafa Örgüt’e verildi.

Kaynak: İHA