'Türk Polisiye Dizilerinde Kadinin Yeri Yok'

Televizyonlarda yayinlanan Türk polisiye dizilerinde kadin karakterlerin, erkek karakterlere göre daha geri planda kalmasi ve ekranda kaldigi sürelerin azligi, akademik arastirma konusu oldu. Yasar Üniversitesinde lisansüstü egitim gören Tugba Açik Gürkaya, hazirladigi tez ile cinsiyet esitsizliginin televizyon dizilerine yansimasini mercek altina aldi.

'Türk Polisiye Dizilerinde Kadinin Yeri Yok'
Türk dizilerinde en çok tercih edilen türlerin basinda polisiye diziler geliyor. Polisiye dizilerde kadin karakterlere nasil yer verildigi ise akademik arastirma konusu oldu. Yasar Üniversitesi Iletisim Anabilim Dali’nda tezli yüksek lisans yapan Tugba Açik Gürkaya, “Toplumsal Cinsiyetçi Bir Tür Olarak Yerli Polisiye Dizilerin Kahramanlari Üzerine Bir Inceleme” baslikli tez hazirladi. Televizyonlarda yayinlanan polisiye türü dizilerdeki kadin ve erkek karakterlerin karsilastirma analizini yapan Gürkaya, “Türk televizyonlarinda haberlerden sonra en fazla diziler izleniyor. Polisiye türü; suç, suçlu ve olayi çözmeye çalisan polis olarak üç ana öge etrafinda sekilleniyor. Polis, genel olarak erkek karakterlerden olusuyor. Kadinlar, degisen toplum düzeniyle beraber dizilerde çalisan, kendi ayaklari üzerinde duran fertler olarak yer almaya baslamasina ragmen polisiye diziler içinde temsillerinin çok fazla olmadigi görülüyor. Incelenen yerli polisiye dizilerde, temsil edilen kadin polis karakter sayisi, erkege kiyasla oldukça az. Bu kadinlarin çogu ise büroda masa basinda, kendileri için ayrilan alan içinde görülüyor. Disarida görev alan, operasyona katilan kadin karakterlerin genellikle geri planda tutuldugunu görüyoruz” diye konustu.



Ekrana nasil yansiyorlar

Türk televizyon dizilerinde kadinlarin polis teskilatinin erkek yapisi içerisinde kaybolmamak için erkeksi tavirlara büründügünü belirten Tugba Açik Gürkaya, “Tavirlari gibi giyimlerinde de bu durum gözleniyor. Çekici olmayan fakat bakimli olarak gösterilen kadinlar sert, soguk ve ‘erkeksi’ tavirlarini korumaktadirlar. Öte yandan gözü kara, olaylara korkusuzca giren erkek kahramanlar, her zaman kazanandir. Yilan Hikayesi’nde Memoli, Adanali dizisinde Yavuz, girdigi hiçbir kavgadan ve operasyondan basarisizlikla çikmamistir. Kadin karakterler, polis olsalar da her zaman korunmaya muhtaç ve narin olarak sunuluyor. Diziler toplumu yönlendirme yetenegine sahip. Bu sebeple dizilerde kadinlarin, basarili rollerde daha fazla yer almasi gerçek hayata da olumlu yansiyacaktir” dedi.



Tugba Açik Gürkaya’nin tez danismani olan Yasar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Ürün Yildiran Önk, “Yerli polisiye diziler, televizyon ekraninda erkek polisleri kahramanlastirip kadin polisleri geri planda tutarak ataerkil zihniyeti yeniden üretmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA