Bu Takviye, Kronik Hastaliklar Da Dâhil Birçok Rahatsizligin Etkilerini Hafifletiyor

Mevsim geçisleri ile birlikte etkisini daha da artiran gribal enfeksiyonlara karsi kullanilan ilaçlarin yani sira dogal takviyelere olan ilgi de oldukça büyük. Beslenme Uzmani Ars. Gör. Hande Nur Onur Öztürk, kronik hastaliklar da dâhil olmak üzere birçok hastalikta iyilesme süresini hizlandirmasi ile bilinen propolis ürünlerinin etkilerini degerlendirdi.

Bu Takviye, Kronik Hastaliklar Da Dâhil Birçok Rahatsizligin Etkilerini Hafifletiyor
Solunum yolu enfeksiyonlari, diyabet, gribal enfeksiyon vb. pek çok hastalikta tedavi yaklasimi gelistirmek üzere kullanilan propolis, birçok rahatsizligin belirtisini hafifletmek için de kullaniliyor. Özellikle agirlik kaybi sirasinda vücut için gerekli olan antioksidanlari saglamasi için destek ürün olarak kullanilabilecegini de belirten Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Saglik Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme Uzmani Hande Nur Onur Öztürk propolisin dikkatli kullanilmadigi durumlarda alerjiye sebep olabileceginin altini çizdi.

0-1 yas arasindaki çocuklarda kullanilmamali

Bagisikligi artirmak için kullanilan takviyeler, özellikle de üst solunum yolu enfeksiyonlarinin ve salginlarin arttigi dönemlerde daha da ön plana çikti. Tüketimin hizla arttigi vitamin ve takviye gidalar her ne kadar bagisiklik sistemini desteklese de bilinçsiz kullanimda birçok zarara sebep olabiliyor. Özellikle propolisin, bal tüketiminin sakincali oldugu 0-1 yas grubu çocuklarda kullanilmamasi gerektiginin altini çizen Beslenme Uzmani Hande Nur Onur Öztürk, “Propolis, ari kovaninda çesitli kritik fiziksel ve fizyolojik islevlere hizmet etmek için arilar tarafindan toplanan reçineli ve karmasik bir bilesiktir. Tüm bu bilesenler içinde vücudun sindiremedigi maddeler oldugundan propolisin yararlarindan faydalanmak için ekstre edilmesi gerekmektedir. 0-1 yas arasindaki çocuklarda bal, tüketimi sakincali ve alerjen besinlerden oldugundan propolis de tüketilememelidir. Ayrica çocuklarda kullanacak ürünlerin alkol ile ekstre edilmemis olan ürünlerden seçilmesine özen gösterilmelidir” seklinde konustu.



Propolis, yerel ve popüler tipta ilaç olarak kullaniliyor

Yüzyillardir kronik hastaliklar da dâhil olmak üzere birçok rahatsizligi hafifletmek için propolisin kullanildigini belirten Beslenme Uzmani Ars. Gör. Öztürk, “Son derece güçlü bir antioksidan, antiiflamatuvar etkisi olan propolisin kullanimi, hastaliklarin önlenmesi için gerekli olan güçlü bagisliga sahip olmak için destekleyicidir. Propolisin kullanimi eski çaglara kadar gitmektedir ve dünyanin birçok yerinde yerel ve popüler tipta ilaç olarak kullanilmaktadir. Insanlar için güvenli tüketim konsantrasyonu 1,4 mg/kg/gün veya yaklasik 70 mg/gün olmalidir. Astim hastalari ve ari ürünlerine alerjisi olanlarin tüketmesi önerilmemektedir” dedi.



Bakanlik tarafindan onayli markalar tercih edilmeli

Propolisin temin edilme yöntemi, hangi cografi bölgenin propolisi oldugu hakkinda bilgi, ekstraksiyon yöntemi, çözücü özellikleri ve toplam polifenolik içerigi hakkinda kayitlarin ve bilgilerin sorgulanmasi da oldukça önemli. Bakanlik tarafindan onayli markalarin tercih edilmesi gerektigini vurgulayan Beslenme Uzmani Ars. Gör. Hande Nur Onur Öztürk, propolisin alerjen etkisinin agizla alindiginda daha az oldugu bilindiginin, bu yüzden az miktarlar ile baslayip vücut reaksiyon göstermediginde ulasilmasi gereken doz tüketilmesi gerektigini belirtti.

Ayni zamanda propolis, dogrudan ya da yogunlugu yüksek sivilarin içine karistirilarak da tüketilebiliyor.
Kaynak: İHA