Bakan Bilgin, Lefkosa'da Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Komisyonu 1'Inci Toplantisina Katildi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, ziyaretlerde bulunmak üzere gittigi Lefkosa’da Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantisina katildi.

Bakan Bilgin, Lefkosa'da Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Komisyonu 1'Inci Toplantisina Katildi
Türkiye ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasinda "Sosyal Güvenlik Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantisi" Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin ve KKTC Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Hasan Taçoy’un katilimiyla gerçeklestirildi.

KKTC Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginda her iki ülkeden komisyon üyelerinin yani sira Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Metin Feyzioglu’nun da yer aldigi toplantida çalisma hayati, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarindaki isbirligi görüsüldü ve fikir alisverisinde bulunuldu.

Bakan Bilgin, toplanti öncesi basin mensuplarina yaptigi açiklamada, KKTC’nin Türk Devletleri Teskilati’na (TDT) gözlemci üye statüsü ile girmesinin önemli ve anlamli oldugunu belirterek, "Bu bizim için anlamli oldugu kadar Batililar açisindan, sömürgeciler açisindan da çok anlamlidir. Onlar da bunun ne anlama geldiginin farkindadirlar. Onun için bu tavra karsi onlarin da gelistirdikleri politikalar var. Bugünlerde de bu politikalarin yansimalarini Kibris dahil Türk ülkelerinde görmekteyiz ama bunlar bizi endiseye sevk etmiyor. Çünkü bugün artik Türkiye güçlü bir ülke" açiklamasinda bulundu.

“Türk cografyasi, 21’inci yüzyil Türkiye yüzyili olacak öngörüsünü hakli çikaracak bir dönemden geçiyor”

Türkiye ile kardes ülkeler arasindaki isbirliginin bu dönem sartlarinda modernize edilerek altyapisinin daha da güçlendirilmesi gerektigine vurgu yapan Bakan Bilgin, "Türk cografyasi, 21’inci yüzyil Türkiye yüzyili olacak öngörüsünü hakli çikaracak bir dönemden geçiyor. Yüzyil önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emperyalistleri yenerek Türkiye’yi bagimsizlastirdigi süreç daha devam ediyor" diye konustu.

Bilgin, Türkiye’deki çalisma hayatinda olan sosyal sigorta ile saglik sigortasi sistemlerinin KKTC’de gerçeklesebilecegini düsündüklerini kaydederek bu iki alanda tecrübenin KKTC’ye aktarilacagini aktardi.

“Saglik sigortasi sisteminden yararlanma oranimiz yüzde 99,9 olarak gerçeklesti”

Türkiye’deki sosyal ve saglik sigorta sistemlerinin güçlü durumda oldugunu ifade eden Bakan Bilgin, saglik sigortasi sisteminden yararlanma oraninin yüzde 99,9 olarak gerçeklestigini ve neredeyse nüfusun tamamini kapsadigini belirterek, geriye kalan küçük orani da bankalarin çalisanlarina yaptirdigi özel saglik sigortasina mensup çalisanlarin olusturdugunu belirtti.

Ayrica Bilgin, sistemlerin isleyislerini KKTC ile paylasmak istediklerini, gerekli teknik çalismalarin yapildiginin ve bu çalismalari nihayetlendirilecek protokolün bugün iki ülke arasinda imzalanacaginin bilgisini paylasti.

“Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ni her alanda kabul gören bir devlet olusturmak zorundayiz”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) KKTC’nin siyasi anlamda taninmasi yönünde yaptigi çagri sonrasinda yeni bir döneme girildigini söyleyen KKTC Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Hasan Taçoy ise su ifadeleri kullandi:

"Iste bu bilinçle hareket ederek ülkemiz Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ni her alanda daha da ileriye tasimak, mevcut eksiklik ve aksakliklarin giderilmesi için çalismak ve sadece siyasi anlamda degil her alanda kabul gören bir devlet olusturmak zorundayiz. Eksiklerimizi biliyoruz ve bunun için çalisiyoruz."

Toplantinin ardindan beraberindeki heyetle birlikte Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar ile de görüsen Bakan Bilgin, KKTC’de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini, iki Türk devletinin kardes halklar oldugunu söyledi.

Görüsmenin sonrasinda ise Bakan Bilgin ile KKTC Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Hasan Taçoy düzenlenen tören ile iki ülke arasindaki protokolü imzaladi. Bilgin, Türkiye olarak KKTC halkinin refahi, çalisanlarin mutlulugu ve is yasamindaki huzurlarinin kendileri için önem tasidigina vurgu yaparak, Türkiye’nin KKTC’ye elinden gelen her destegi vermeye devam edecegini kaydetti.

Kaynak: İHA