ABD'de Siyahi Tyre Nichols'un Ölümüyle Ilgili 1 Polis Daha Açiga Alindi

ABD’nin Tennessee eyaletinde polislerin döverek ölümüne neden oldugu Tyre Nichols’un sorusturmasinda, 1 polis memurunun daha açiga alindigi bildirildi.

ABD'de Siyahi Tyre Nichols'un Ölümüyle Ilgili 1 Polis Daha Açiga Alindi
ABD’nin Tennessee eyaletine bagli Memphis sehrinde 7 Ocak’ta 29 yasindaki siyahi Tyre Nichols’un polisler tarafindan dövülmesi ve kaldirildigi hastanede hayatini kaybetmesi ile ilgili devam eden sorusturma kapsaminda 1 polis daha açiga alindi.

Memphis Polis Sözcüsü yaptigi açiklamada, Nichols’un ölümüyle ilgili 26 yasindaki polis memuru Preston Hemphill’in açiga alindigini belirterek, Hemphill’in Nichols’u trafik ihlali iddiasiyla durduran polis memurlarindan biri oldugunu aktardi. Polis sözcüsü, 2018 yilinda göreve baslayan Hemphill’in, görevden alinan diger 5 polis memurunun açiga alinmasiyla ayni gün idari izne ayrildigini açikladi.

Hemphill’in Nichols’un ölümüyle ilgili baglantisi hakkinda daha fazla ayrintinin ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylasilacagi ifade edildi.

Hemphill’in avukati Lee Gerald, Hemphill’in sorusturmada isbirligi yaptigini belirterek, polislerin Nichols ile karsilastigi ilk ana ait görüntülerin Hemphill’in vücut kamerasi tarafindan kaydedildigini aktararak, "Hemphill kurallar geregince vücut kamerasini etkinlestirdi. Ikinci olay yerinde hiç bulunmadi" ifadelerini kullandi. Gerald, Hemphill’in Nichols’un aracinin ilk durduruldugu yerde kaldigini belirtti.



5 polis görevinden ihraç edilmisti

Siyahi gencin ölümüne yol açan polis Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin ve Justin Smith gözaltina alinmis, daha sonra kefaretle serbest birakilmisti. Görevlerinden ihraç edilen polisler, ikinci derece cinayet, nitelikli saldiri, nitelikli adam kaçirma, görevi kötüye kullanmayla suçlaniyor.

Nichols’u öldüren polislerin bagli oldugu birim kapatilmisti

Memphis Polis Departmani, Nichols’un ölümüne neden olan polislerin bagli oldugu "SCORPION" (Akrep) biriminin kalici olarak kapatildigini duyurmustu.

Halk sokaga çikmisti

Nichols, 7 Ocak’ta Memphis sehrinde polisler tarafindan dikkatsiz araç kullandigi gerekçesiyle durdurulmus, ardindan 5 polis tarafindan feci sekilde dövülmüstü. Polisler tarafindan agir yaralanan siyahi genç, 10 Ocak’ta kaldirildigi hastanede hayatini kaybetmisti.

Olaya iliskin görüntülerin ilk kez kamuoyu ile paylasilmasinin ardindan halk, polis siddetine karsi sokaga çikmisti. Siyahi nüfusun çogunlukta oldugu Memphis’te protestocular, polis siddetine son verilmesi çagrisinda bulunmustu. “Tyre için adalet” yazili pankart tasiyan protestocular, ana otoyollardan biri olan I-55 köprüsündeki her iki seridi de trafige kapatmisti. Boston, Atlanta, Sacramento, baskent Washington DC ve New York da ayni protestolara sahne olmustu.
Kaynak: İHA