Biga Belediyesi 2023 Yili Ilk Meclis Toplantisi Yapildi

Biga Belediyesi’nin 2023 yili Ocak ayi Olagan Meclis Toplantisi Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan baskanliginda ve meclis üyelerinin katilimiyla gerçeklesti.

Biga Belediyesi 2023 Yili Ilk Meclis Toplantisi Yapildi
Biga Belediye Meclisi’nin 2023 yili ilk meclis toplantisi Belediye Meclis Salonunda yapildi. Toplantida 8 gündem maddesi görüsülerek oy birligiyle kabul edildi ve bazi konular komisyonlara sevk edildi. Toplantiya, siyasi partilerin ilçe baskanlari, muhtarlar, vatandaslar ve basin mensuplari katildi.

Toplantinin baslangicinda söz alan MHP’li Meclis Üyesi Sitki Keçeci, geçtigimiz günlerde silahli saldiri sonucu vefat eden Ülkü Ocaklari Eski Genel Baskani Doç. Dr. Sinan Aktas ile ilgili konusma yapti. Keçeci, “Sinan Ates kardesimiz bizce pusuya, kahpe bir suikaste kurban gitmistir. Kimin bununla ilgili ne yorum yaptigi ya da bir seyler söyleyip söylememesi umurumuzda degildir. Biz grubumuz olarak yani Milliyetçi-Ülkücü camianin birer neferi olarak Sinan Ates’e Allah’tan rahmet diliyoruz. Evlatlari teskilatin evlatlaridir. Bizler üstümüze düsen ne görev varsa sonuna kadar yapmaya haziriz. Sizler de bu süreçte onun Ülkücü-Milliyetçi hareket mensubu olarak degil de Hacettepe Üniversitesi’nde bir ögretim görevlisi, iyi bir insan iyi bir aile babasi oldugunu düsünerek ruhuna bir Fatiha okursaniz biz çok memnun oluruz. Sinan Ates bu dava için çok çalismistir. Seveni vardir, sevmeyeni vardir ama bizim için kiymetlidir. Kiymetli olmaya da devam edecektir” ifadelerini kullandi.

Baskan Erdogan da, “Ülkücü sehidimiz rahmetli Sinan Ates kardesimizin ruhuna El Fatiha” dedi.

Merhum Sinan Ates’e Fatiha okunmasinin ardindan baslayan toplantida ilk olarak Denetim Komisyonu seçimi yapildi. Cumhur Ittifaki ve Millet Ittifaki’nin adaylarini belirlemesinin ardindan gizli oy yöntemiyle Denetim Komisyonu üyeleri seçildi. Denetim Komisyonu, Sadettin Sert (AK Parti), Mümin Kahraman (AK Parti), Sitki Keçeci (MHP), Tamer Ergün (IYI Parti) ve Erhan Sürer (CHP) isimlerinden olustu.

Gündemin ikinci maddesinde Biga Belediye meclis çalismalari ile ilgili tatil yapilacaksa tatil ayinin ve ayin ilk haftasi içinde yapilacak meclis toplanti gününün tespiti görüsüldü. Buna göre 2023 yilinda tatil yapilmamasi, her ayin ilk haftasi Sali günü toplanmasina oybirligiyle karar verildi.

Meclis toplantisinda Biga Belediyesi’nde tam zamanli olarak çalisan 16 sözlesmeli personelin sözlesmeleri oy birligiyle yenilenirken gündemin besinci maddesinde oybirligiyle Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü kurulmasi kararlastirildi.

Biga sinirlari içerisinde bulunan faylarin jeolojik hareketlerinin yakindan izlenmesi, muhtemel depremlerin tahmin edilebilmesi ve deprem zararlarinin en aza indirilebilmesi amaciyla Biga Belediyesi ile Doga Hareketleri Arastirma Dernegi arasinda protokol imzalanmasi için oybirligi ile Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan’a yetki verildi.

Madde ile ilgili söz alan IYI Partili Meclis Üyesi Tamer Ergün, “Deprem bölgesinde olmamiz dolayisiyla can ve mal kayiplari olacagi düsüncesiyle tam bir deprem bölgesi kismindayiz. Özellikle Yenice, Gönen fay hattinin Biga için önemli oldugu hepimiz tarafindan biliniyor. Geçen aksam da televizyonda bu konuyla alakali bir haber gördüm. TÜIK arastirmalarinda Kocaeli’nin yüzde 51,5’inin binalarinin riskli binalar oldugu tespit edilmis. Bu konuda da derhal çalismalarin yapilmasi gerektigi ifade edildi. Bu ayni zamanda Biga içinde geçerli olmasi düsüncesindeyim. Bunun için Belediye olarak bir çalismamiz olacak mi? Bu çalismalarda halkimizla beraber olmasi gerektigi kanaati hepimizin için geçerli. 1999 öncesi yapilasmalarda riskli binalar Biga için de geçerli. Allah korusun yarin öbür gün olacak bir depremde hem can hem de mal kayiplari söz konusu olacak. Ben 1999’da da kaymakamlik tarafindan toplanan malzemeler vardi. Heyet baskani olarak gitmistim. Orada da o acilari gördüm, yasadim. Onun için duyarli olmak lazim diye düsünüyorum. Bu konuda belediye olarak size verilen yetkiyi nasil kullanacaksiniz? Bunlari açiklarsaniz memnun olurum” dedi.

Cevap veren Baskan Erdogan, “Hatirlarsaniz Kandilli Rasathanesi ile birlikte ilk 2019 yilinda üniversitenin bahçesine bir yer alti hareketlerin izleyen bir istasyonun açilisini yapmistik. Yine Imar Müdürlügümüz tespiti yapilan metruk binalarin yikimini Fen Isleri Müdürlügümüz gerçeklestiriyor. Imar Müdürlügümüz içerisinde yapi kontrol birimimizi kurduk. Ne kadar insaat basladigi zaman yapi kontrol firmalari bu insaatlari denetlese de belediyemizin Imar Müdürlügünde kurdugumuz yapi kontrol birimi de insaatlarin baslangicindan sonuna kadar izliyor ve kontrol ediyor. Tabi 1999 yili öncesinde yapilan yapilarla alakali Biga’mizda birçok yapi var. Öncelikle biz tabakhaneler bölgesini kentsel dönüsüm merkezi ilan edilmesiyle alakali yazismalarimizi yaptik. Nasip olursa tabakhaneler bölgesinden kentsel dönüsüm projesini baslatiyoruz. Tabi burada hepimizin depremle alakali hassasiyeti ayni çünkü biz kusak olarak 1983 ve 1999 depremini yasadik. Fay hattindayiz ne zaman böyle bir afetin olacagini da ön göremiyoruz. Ama bu konuda AFAD’in haricinde bu dernegimiz de birçok belediyemizle protokolünü yapip istasyonlarini kurmuslar. Belediyeden talepleri onlarin çalismalarini destek olmak ve oranin giderlerini karsilamasi. O da cüzi bir rakam. Bu konuyla ilgili biz tanidigimiz, bildigimiz bir dernek olmadigi için bize yazdiklari yaziyi biz AFAD Il Müdürümüze de ulastirdik. Kendileri de konuyla ilgili bize bilgi verdi. Bu dernegimiz birçok belediye ile çalisma yapmis. Meclisimizin bizi yetkiyi vermesinin ardindan dernek yetkilerini biz Biga’ya davet edecegiz. Buradaki düsündükleri çalismanin detaylarini ögrenecegiz. Faydali ve yerinde bir çalisma olacaksa Belediye ile dernek arasinda protokolümüzü imzalayip çalismamizi baslatacagiz” diye konustu.

Gündemin yedinci maddesinde ise Çavusköy Mahallesindeki 1220 ada 1 nolu parselin bulundugu bölgede yapilmasi planlanan Açik Hava Kompleksi ve Engelsiz Yasam Merkezi projesi çerçevesinde imar yollari, ada hatlari ve plan fonksiyonlarinin yeniden düzenlenmesi görüsüldü. Ilgili madde Baskan Erdogan tarafindan Imar Komisyonuna sevk edildi.

Toplantinin son gündem maddesi ise Biga Belediyesi tarafindan sehirde faaliyet gösteren spor kulüplerine nakdi yardim yapilmasi ve miktarlarin belirlenmesiydi. Ilgili madde oybirligiyle Plan Bütçe Komisyonu ile Gençlik ve Spor Komisyonuna sevk edildi. Baskan Erdogan, “Biga Belediyesi olarak nakdi yardimin haricinde tüm spor kulüplerine ve Biga’daki tüm okullarimizin sportif faaliyetlerine destek ve katki veriyoruz. Kulüplerimizin malzeme ihtiyaci yine belediyemiz tarafindan karsilaniyor. Nakdi yardim da ara transferler ve futbolculara ödenecek ödenekle alakali kulüplerimizin ihtiyaçlari bulunmaktadir” dedi.

Toplanti sonunda hemsehrilerinin ve meclis üyelerinin yeni yilini kutlayan Baskan Erdogan, “2023 yili hepimiz için hayirlara vesile olsun. Güzel, bereketli, huzurlu bir yil olsun insallah” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA