Popocatepetl Yanardagi Havadan Görüntülendi

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda helikopterle incelemelerde bulunan yetkililer, yanardag kraterinin havadan çekilen görüntülerini yayinladi.



Meksika’da yer alan Popocatepetl Yanardagi’nin son günlerde artan faaliyetlerinin ardindan Meksika Ulusal Sivil Koruma Koordinasyonu (CNPC) personeli, yanardag üzerinde helikopterle bir arastirma uçusu gerçeklestirdi. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) Jeofizik Enstitüsünden uzmanlarin da katildigi arastirma uçusu sonucu, son zamanlarda görülen yogun aktiviteye ragmen yanardag kraterinde ciddi bir fiziksel degisimin olmadigi gözlemlendi. Havadan yapilan ölçümlere göre, kraterin derinliginin yaklasik 160 ila 180 metre, çapinin ise 390 ila 410 metre arasinda oldugu tespit edildi.

Yanardagda 3 yeni patlama

Öte yandan Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED) tarafindan yayinlanan son rapora göre, Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saat içinde 3 patlama daha gerçeklestigi ve bu ay gerçeklesen patlama sayisinin 57’ye yükseldigi ifade edildi. Yetkililer, son günlerde hemen her gün patlamanin yasandigi Popocatepetl Yanardagi’nda aktivitenin orta siddetle devam edecegini belirterek, çevrede yasayan vatandaslarin olasi kül yagisi ve düsebilecek taslara karsi tedbirli olmalari uyarisinda bulundu.

Yanardaga tirmandilar

Geçtigimiz günlerde ise bir grup Meksikali sosyal medya fenomeni, yanardagin zirvesine tirmanarak kraterden video paylasti. Yetkililer, bu kisilerin hayatlarini riske attigini ifade ederek, vatandaslara kraterin 12 kilometre yariçapina kadar uzak durulmasi yönündeki tavsiyesini yineledi.

Öte yandan bir yili askin bir süredir faaliyetlerinde artis görülen yanardagda, geçtigimiz sene 113 patlama meydana gelmisti.
Kaynak: İHA