Iran Cumhurbaskani Reisi Ile Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Görüstü

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ile Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligi’ne yapilan saldiriya iliskin telefon görüsmesi gerçeklestirdi.



Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Iki lider arasindaki görüsmede Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligi’ne yönelik saldiri ve iki ülke arasindaki iliskiler ele alindi. Iran ile Azerbaycan arasindaki iliskinin üçüncü ülkeler tarafindan zarar görmemesi gerektigini vurgulayan Reisi, “Iran ve Azerbaycan hükümetleri, kötü niyetlilerin iki ülke arasindaki iliskiyi bozmalarina izin vermemelidir. Azerbaycan ile derin tarihi ve kültürel baglara sahibiz” dedi.

Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligi’ne yönelik saldiridan duydugu üzüntüyü dile getiren Reisi, sorusturma baslatildigini ve ilgili kurumlar tarafindan konunun ciddiyetle takip edildigini söyledi.



"Iran daha dikkatli olmali"

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ise Tahran Büyükelçiligi’ne yönelik gerçeklestirilen saldiriyi “terör” seklinde nitelendirerek, “Bu terör saldirisini siddetle kiniyoruz. Bu saldiriya iliskin kapsamli sorusturma baslatilmali ve sorumlulari cezalandirilmalidir” ifadelerini kullandi. Aliyev, diplomatik misyonlarin güvenligi konusunda Iran’in üzerine düseni yapmasi gerektigini belirterek, “Büyükelçilik çalisanlari ve aileleri ile diplomatik misyonlarin güvenligi konusunda Iran daha dikkatli olmali. Saldiriya iliskin sorusturmanin ise seffaf bir sekilde yürütülmesini bekliyoruz” dedi.

Aliyev, “Tahran’daki Azerbaycan Büyükelçiligi’ndeki saldiri beklenmedik bir olaydi. Ancak iki ülkenin bu alandaki is birligi öyle olmalidir ki, hiç kimse bu tür olaylar bahanesiyle iki ülkenin dostane iliskilerini bozma firsati bulamasin” seklinde konustu.



Tahran Büyükelçiligi’ne silahli saldiri

Azerbaycan’in Tahran Büyükelçiligi, kimligi açiklanmayan silahli bir kisi tarafindan 27 Ocak tarihinde saldiriya ugradi. Saldirida büyükelçiligin güvenlik müdürü Orhan Askerov hayatini kaybederken, 2 güvenlik görevlisi ise saldiriyi engellerken yaralandi. Saldirgan ise Iran güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alinirken, saldiriya iliskin baslatilan sorusturma sürdürülüyor. Iran Emniyet Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada ise, saldirinin kisisel sebepler nedeniyle gerçeklestirildigi belirtilmisti.
Kaynak: İHA