Bin Yillik Gelenek ?Bocuk Gecesi? Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Edirne’nin Kesan ilçesine bagli Çamlica Köyü’nde, bin yillik gelenek olan "Bocuk Gecesi" ilginç görüntülere sahne oldu.

Bin Yillik Gelenek ?Bocuk Gecesi? Renkli Görüntülere Sahne Oldu
Korona virüs pandemisi sebebiyle yapilamayan geçtigimiz yilarda yapilamayan "Bocuk Gecesi" Çamlica Köyü Muhtarligi ve köy halki isbirliginde Çamlica Kültür ve Sanat Evi önünde gerçeklestirildi.

Istanbul, Tekirdag, Kirklareli ve daha bir çok ilden gelen yüzlerce vatandas Kesanlilar ile birlikte yüzlerini boyayip çesitli maskeler takarak doyasiya eglendi. Tarihi çok eskilere dayanan Balkan gelenegini sürdüren vatandaslar, birbirinden ilginç ve renkli görüntülere sahne oldu.

Bocuk Gecesi’nde beyaz çarsaf giyip yüzlerini boyayan yüzlerce insan, sokaklara çikip pencerelere vurarak ev sakinlerini korkuttu. Makyaj ve köstüm yarismalarinin da yapildigi karnavalda renkli anlar yasandi.

Yogun katilim saglayan vatandaslar etkinlige katildiklari için mutlu olduklarini ifade ettiler

"Bocuk Gecesi"

Bocuk Gecesi’nin, kis mevsimindeki en sert gecenin simgesi oldugu, bu gece suya atilan tahtanin, sabah su üzerinde donmus olarak bulunmasi halinde o evdekilerin yil boyunca saglikli, dayanikli ve güçlü olacagi varsayiliyor.

Türk halk kültürüne ait gecede her evde mutlaka kabak pisiriliyor, bunun yani sira ince akitma, kar suyunda haslanmis misir, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede firinlanmis yer fistigi ve ceviz yeniliyor. Aile halki, komsular ve akrabalarin katildigi gecede, gençler çarsaflara bürünerek komsularini "Bocuk geliyor" diye korkutuyor. ?Bocuk’ diye adlandirilan varligin beyazlar içinde, insan görünümünde gezdigine, "Bocuk karisi"nin kabak pisen eve gelip kötülük yapmayacagina inaniliyor.
Kaynak: İHA